a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

César-díj: Yves Saint Laurent a középpontban

cesar_leadTíz kategóriában indulhat a César-díjért Bertrand Bonello francia rendező Yves Saint Laurent-ról szóló filmje, de a divatkreátor életét megörökítő másik francia film, Jalil Lespert alkotása is több jelölést kapott szerdán a francia filmakadémiától. A francia Oscarnak számító elismeréseket február 20-án 40. alkalommal adják át a párizsi César-gálán.

Bonello Saint Laurent című alkotása mellett a legjobb filmnek járó szoborért versenyezhet a mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó drámája, a Timbuktu, amely egy dzsihadisták által megszállt faluban játszódik. Eric Lartigau komédiáját, a La Famille Bélier-t (A Bélier család) is a legjobb filmek között jelölték, hasonlóan az első filmes Thomas Cailley A küzdők című romantikus vígjátékához. Rajtuk kívül a magyar származású Olivier Assayas Sils Maria felhői című filmje, Thomas Lilti Hippocrate (Hippokratész) című alkotása és Robin Campillo francia-német-svájci koprodukcióban készült Eastern Boys (Keleti fiúk) című alkotása is ebben a kategóriában versenyez.

YSL
Jalil Lespert: Yves Saint Laurent
   
A legjobb külföldi filmek kategóriájában kapott jelölést a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne Két nap, egy éjszaka című filmje, Xavier Dolan Mommy című alkotása, a cannes-i Arany Pálma-díjas Téli álom, a török Nuri Bilge Ceylan rendezése, a brit Steve McQueen háromszoros Oscar-díjas 12 év rabszolgaság című filmje, A Grand Budapest Hotel, az amerikai Wes Anderson vígjátéka, a szintén amerikai Richard Linklater Sráckor című alkotása és a Pawel Pawlikowski lengyel rendező Ida című, kétszeresen is Oscar-díjra jelölt filmje.

saint_laurent_bonello
Bertrand Bonello: Saint Laurent
   
A legjobb női alakítás díjáért Juliette Binoche, Marion Cotillard, Karine Viard, Adele Haenel, Catherine Deneuve, Emilie Dequenne és Sandrine Kiberlain versenyez. A legjobb férfi alakításért járó szobrot pedig Gaspard Ulliel, Pierre Niney, Guillaume Canet, Niels Arestrup, Francois Damiens, Romain Duris vagy Vincent Lacoste érdemelheti ki. Az életműért járó tiszteletbeli César-díjat idén Sean Penn amerikai színész, rendező veheti át.

lucy plakát
Lucy
   
A francia filmek nézettsége tavaly – Luc Besson Lucy című alkotásának köszönhetően – az elmúlt két évtizedben második alkalommal meghaladta a 100 milliót. 2014-ben 111 millióan váltottak jegyet francia filmre – ami a duplája a 2013-ban regisztrált adatoknak –, és ez 640 millió euró bevételt eredményezett. A rekordév továbbra is 2012 marad, akkor 144 millió nézője volt a francia filmeknek.

MTI

• Publikálva: 2015.01.28. 14:15 • Címke: hír