a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Fényművészeti kiállításokat és konferenciát szervez a Műcsarnok

mucsarnok lead

Fényművészeti kiállításokkal és nemzetközi konferenciával kapcsolódik a nemzetközi fény évének sorozatához a Műcsarnok.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezésére 2015-öt a fény nemzetközi évének nyilvánította azzal a céllal, hogy világszerte a figyelem középpontjába kerüljön a fénnyel foglalkozó tudományok, és a fényt alkalmazó technológiák szerepe, mivel ezeknek nagy jelentőségük van a fenntartható fejlődésben, valamint az ökológiailag hatékony megoldások terjedésében – közölte a múzeum az MTI-vel. Az Illuminációk - A Gutenberg-galaxis stopposainak című február 21-étől március 22-éig látogatható tárlaton
az ember és a könyv viszonyát Barabás Márton, Czakó Zsolt, László Bandy, Nagy Barbara, Pataki Tibor, Szőnyei György képzőművészek fogalmazzák meg egyedi stílusban. A kiállítás metszéspontjaiban a veszteség előérzetére vagy tapasztalatára reagálnak különböző technikákkal, „könyv-emlékekkel” az alkotók: könyvszoborral, képverssel, könyvespolcokon elhelyezett farönkökkel, vagy gótikus-pixeles, újraértelmezett betűtípussal.

feny mucsarnok

Csáji Attila - Fényút című, március 7-e és április 5-e között látható kiállításán a művész életművében alapvető szerepet játszó fény fizikai és szellemi dimenzióját mutatják be. Csáji Attila a hatvanas évektől a magyar neoavantgárd meghatározó művészeként és szervezőjeként a szürreális és organikus formaalkotás, a gesztusfestészet jelrendszere szerint készítette alkotásait, majd egyre inkább a fénnyel értelmezett és a fény által teremtett művek kezdték foglalkoztatni; jelrácsokat, változó fénnyel megvilágított plasztikus képeket, hologramokat hozott létre, a hetvenes évek óta pedig a lézer művészeti szerepét kutatja. A Fényút című kiállítás a sokszálú életmű belső összefüggéseit és perspektíváit tárja föl, a formateremtő szándék és a tudományos kísérleti tevékenység között. A hatvanas-hetvenes évek műveit az újabb, nagyszabású lézerinstallációs munkákkal együtt mutatják be. A fény tematikához kapcsolódva két napos Nemzetközi Fényszimpóziumot is szervez a kiállítótér március 7-én és 8-án. A Nemzetközi Fényszimpóziumok kezdeményezője Csáji Attila volt 1993-ban, javaslatára az 1996-os program résztvevői megalapították a Nemzetközi Kepes Társaságot, amelynek létrejöttét nagymértékben segítette a MIT művészeti kutatóközpontja (CAVS), különösképpen Paul Earls fényművész. Az azóta rendszeresen megtartott sorozatokon a társaság tagjai a meghívott előadókkal együtt a tudomány és a művészet mai együttgondolkodási lehetőségeiről értekeznek. Az előadások célja a művészeti kutatások eredményeinek bemutatásával a humán és technikai kultúra párbeszédének fenntartása.

Az ez évi tanácskozás a Fény Éve nemzetközi rendezvénysorozat első magyarországi művészeti eseménye lesz, amelyen a társaság tagjai széles szakmai közönség előtt mutatkoznak be. A rendezvényt a szervezők a közelmúltban elhunyt Otto Piene képzőművész emlékének ajánlják, aki Kepes György után volt a CAVS igazgatója. Március 8-ától 14-éig tartják a Nemzetközi Fényműhely kiállítást, amelyen a Nemzetközi Kepes Társaság tagjai, mások mellett Carlo Bernardini, Michael Bleyenberg, Bohus Zoltán, Bolygó Bálint, Bordos László Zsolt, Bortnyik Éva és Tubák Csaba, Dieter Jung, Kelle Antal, Kuchta Klára, Mattis-Teutsch Valdemár, Pócsy Ferenc és Sally Weber vesznek részt a fény évéhez kapcsolódó tematikus munkákkal. A sorozatot Szvet Tamás Fényidézés című tárlata zárja, amelyen a fiatal szobrász fényinstallációi mutatkoznak be. A sötét térben található tucatnyi objektumot a látogatók interaktív módon, séta keretében világíthatják meg, a falakra vetülő árnyak pedig a fényművészet magyar vonatkozású történetét elevenítik fel. A kiállítás március 21-étől április 26-áig látogatható.

MTI

• Publikálva: 2015.02.12. 10:39 • Címke: műcsarnok, konferencia