​Amikor gyászruhát öltöttek mind a legelőkelőbb hölgyek

efg1914 logoAz Imperial War Museum magyar vonatkozású első világháborús felvételeinek különleges darabja a Ferenc József temetéséről szóló tudósítás harmadik része. A közös hadsereg hadilevéltárának dolgozó cs. és kir. Filmpropaganda fényképészei 26 helyről vették a temetést, majd három nap alatt 255 kópiát készítettek belőle. Ezek egyike az IWM online gyűjteményében tekinthető meg.

Mint ismert, az agg uralkodó orvosai tanácsára, sőt, kérésére sem volt hajlandó változtatni szokásos napirendjén, mikor 1916. november 20-ára egy idült légcsőhurutból súlyos lázzal járó tüdőgyulladás alakult ki nála. A 86 éves, 68 éve uralkodó császár és király az őt ért súlyos veszteségek (öccse, Miksa mexikói kivégzése, fia öngyilkossága és a felesége ellen elkövetett halálos merénylet) ellenére is mindvégig rendületlenül teljesítette kötelességét, szolgálta népeit. Konzervativizmusa, mély vallásossága, elvhűsége és puritán életvitele segítette és határozta meg mindennapjait. Nyáridőben reggel négykor kelt és egy-két rövid egészségügyi séta kivételével gyakorlatilag estig dolgozott. Ez ősszel és télen annyiban változott, hogy az ébresztő és az elalvás ideje is későbbre került egy órával. Életének utolsó napján, november 21-én már 4-kor íróasztalánál ült lázasan és a nap folyamán is igyekezett tartani 40-50 éve megszokott napirendet. Délutánra már 39,5 fokra ment fel a láza, de nem hagyta abba a munkát, és este hétre már annyira elgyengült, hogy nem is tudott tiltakozni, amikor ágyba fektették. Rögtön el is aludt, és este kilenc után öt perccel, álmában jött el érte a halál.

ferenc_jozsef
A képre kattintva juthat a filmhez

A halála és a temetése, november harmincadika közötti időszak szükséges volt a nagyszabású temetés megszervezésére. A Habsburgokat családi hagyomány szerint a bécsi kapucinus templom kriptájában helyezik végső nyugalomra. Itt van a Kaisergruft, ahová 1633-ban temették el az első Habsburgot. Tizenkét császár pihen itt, köztük Ferenc József testvére Miksa, aki Mexikó császáraként lett 34 évesen egy hatalmi játszma áldozata. Ferenc Józsefet a Stephansdomban ravatalozták fel, itt zajlott a hivatalos búcsúztatás, amin – mivel javában tombolt az első világháború – csak a szövetséges uralkodók, Ferdinánd bolgár cár és II. Vilmos német császár jelent meg. A Sascha film által rögzített anyag harmadik része a „dán s a spanyol trónörökösök, az összes osztrák magyar főhercegegek és főhercegnők, valamint a német szövetségi államok fejedelmi hercegei” felirattöredékkel indul. A felvétel a dóm nyugati bejáratánál készült, ahová sorra érkeztek meg automobilokon és lovaskocsikon a meghívott előkelőségek. A férfiak jellemzően katonai díszegyenruhákban, a nők pedig talpig fekete fátyolban. Jól látszik a háttérben lévő épületre tűzött hatalmas gyászlobogó, amely egy idő után megakad az egyik ablakkeretben. 2:11-nél pedig feltűnik egy igazi vaskos magyar főúr is, legalább is erre utal archaikus díszmagyarja és jellegzetes fizimiskája.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.02.18. 11:44 • Címke: első világháború 100