a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Oscar-eső az éjszakában

oscarMinden évben van egy vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, amikor nagyon sokan ülnek a képernyők előtt és kedvenc filmjeiknek vagy színészeiknek drukkolnak. Igen, ez az Oscar-díj átadásának ünnepsége. Nézzük, idén kik nyertek.

Hajnalban azaz hollywoodi idő szerint J. K. Simmons kapta az első Oscart a Los Angeles-i Dolby Színházban, a legjobb férfi mellékszereplő díját a Whiplash című filmben nyújtott alakításáért a 87. Oscar-ceremónián. A 60 éves filmsztár, akit először jelölt díjára az amerikai filmakadémia, a hófehér gyöngyökkel kivarrt ruhába öltözött Lupita Nyong'ótól vette át a díjat. Simmons a film alkotógárdájának és feleségének mondott köszönetet a színpadon és arra kérte a közönséget, hogy amíg tehetik, hívják fel a szüleiket. J. K. Simmons az idei díjszezon biztos befutójának számított. Játékát az év egyik legemlékezetesebb alakításaként könyvelték el a nézők és a kritikusok is. A 2002-es Pókemberből, a Juno című filmből és számos sorozatból ismert színész korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is átvehette a Whiplash című film megalkuvást nem ismerő zeneiskolai tanárának megformálásáért. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Robert Duvall (A bíró), Ethan Hawke (Sráckor), Edward Norton (Birdman) és Mark Ruffalo (Foxcatcher) is jelölt volt az Oscarra.

whiplash
A Whiplash című film egyik jellemző képe

Pawel Pawlikowski Ida című filmje kapta a legjobb idegen nyelvű film díját. Az Ida Lengyelország 10. Oscar-jelölt alkotása a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, de ez az első film, amely meg is kapta a díjat. A fekete-fehér képi világú Ida a hatvanas évek Lengyelországában játszódik, főhőse egy novícia, aki apácává szentelése előtt tud meg egy titkot a családjáról, amely a náci megszállás idejére nyúlik vissza. Pawel Pawlikowski először forgatott lengyelül, korábban Az utolsó menedék, a Szerelemem nyara és a Titkok Párizsban című angol nyelven készült filmjeit ismerhette meg a közönség. A brit-lengyel filmrendező lelkesen mondott köszönetet az Oscar-díjért az amerikai filmakadémiának és a produkció támogatóinak, valamint munkatársainak, és a beszéd végét jelző zenétől és tapstól sem zavartatva magát még családját is hálával említette meg. A legjobb idegen nyelvű film mezőnyében az orosz Leviatán, az észt Mandarinok, a mauritániai Timbuktu és az argentin Eszeveszett mesék volt még esélyes az Oscarra.

ida
Ida, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az Oscar-díjas

Patricia Arquette nyerte el a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Sráckor című filmben nyújtott játékáért. A 46 esztendős színésznőnek ez volt az első Oscar-jelölése. Richard Linklater 12 évig forgatott Sráckor című filmjének szereplőjeként korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is átvehette. Arquette felül hófehér, deréktól lefelé fekete ruhában lépett az Oscar-színpadra. Beszédében elakadó hangon sorolta mindazokat, akiknek köszönettel tartozik: a filmakadémiát, a többi jelöltet, a „Sráckor-beli családját”. Befejezésként a nők egyenjogúságáért szállt síkra. A kategória további díjesélyesei között volt Laura Dern (Vadon), Keira Knightley (Kódjátszma), Emma Stone (Birdman) és Meryl Streep is, aki idén 19. jelölését kapta a Vadregény című zenés modernizált meséért.

boyhood
Patricia Arquette a Sráckorban nyújtott alakításáért nyert

A Hős6os című Disney-alkotás nyerte el a legjobb egészestés animációs filmnek járó Oscar-díjat. A Hős6os alkotói, Don Hall, Chris Williams és Roy Conli köszönőbeszédükben kiemelték, hogy idén nagyszerű éve volt az animációknak. A hősfilmek világát idéző animáció mellett a kategóriában a Doboztrollok, az Így neveld a sárkányodat 2., a Song of the Sea és a japán Kaguya-hime no monogatari (Kaguja hercegnő meséje) című alkotás is jelölt volt. Az operatőri Oscart a Birdman című film fényképezéséért a mexikói Emmauel Lubezki vehette át, aki tavaly is elnyerte a díjat a filmakadémiától a Gravitáció operatőri munkájáért. Lubezki elmondta, hogy díját szeretné megosztani mások mellett Alejandro González Inárrituval, a Birdman rendezőjével.

birdman
Birdman

A Citizenfour című produkció nyerte az Oscar-díjat az egészestés dokumentumfilmek mezőnyében, a legjobb filmzene Oscarját Alexandre Desplat kapta A Grand Budapest Hotelért, a legjobb filmdal elismerését pedig a Selma című filmből a Glory szerzői vehették át. Az Edward Snowden közreműködésével készült Citizenfour három alkotója, Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy és Dirk Wilutzky első Oscar-díját kapta az amerikai filmakadémiától. A legjobb animációs rövidfilm Oscar-díja a Feast című filmet készítő Patrick Osborne-nak és Kristina Reednek jutott. A kisjátékfilmek mezőnyéből pedig a The Phone Call című produkciót forgató Mat Kirkby és James Lucas kapta az aranyozott szobrot. A legjobb filmdal Oscarját átvéve a Glory szerzői, John Stephens és Lonnie Lynn a polgárjogi mozgalom jelentőségéről szóltak. Alexandre Desplat filmzeneszerző az Oscar-színpadra lépve zseninek nevezte Wes Andersont, A Grand Budapest Hotel rendezőjét. Felidézte, hogy csodás évtized áll mögötte Hollywoodban, és remek rendezőkkel dolgozott együtt.

grand
A Grand Budapest Hotel a legjobb filmzene díját kapta meg

A Birdman kapta a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját is, a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját pedig a Kódjátszma szerzője vehette át. A Birdman forgatókönyvét a produkciót rendező Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. és Armando Bo írta. A Kódjátszma forgatókönyvírója, Graham Moore a díjat megköszönve a szexuális másságáért meghurcolt Alan Turing második világháborús brit kódfejtőre emlékezett, majd elárulta, hogy 16 évesen öngyilkosságot akart elkövetni, mert ő is másnak érezte magát. Moore arra bíztatott mindenkit, hogy ne adja fel önmagát, mert elérheti álmait. A hollywoodi közönség állva tapsolta meg.

kodjatszma
A Kódjátszma a legjobb forgatókönyv díját kapta meg

Julianne Moore a Still Alice című Alzheimer-dráma főhősének megformálásáért a legjobb színésznő, Eddie Redmayne pedig A mindenség elmélete című filmben nyújtott játékáért a legjobb színész Oscar-díját kapta meg. Az 55 esztendős Moore-t idén ötödször jelölték Oscarra, de most először vehette kezébe a szobrot. A Still Alice című filmben nyelvészprofesszort alakít, aki kezdi elfelejteni a szavakat, és mikor orvoshoz fordul, kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved. Az azonos című könyv nyomán forgatott produkcióval Moore korábban a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte, valamint a hollywoodi színészcéh (SAG) is az ő alakítását tartotta a legjobbnak az idei mezőnyből. Eddie Redmayne első Oscar-jelölését váltotta díjra. A 33 éves brit színész Stephen Hawking elméleti fizikust személyesítette meg A mindenség elméletében nagy technikai bravúrral ábrázolva a tolószékbe kényszerülő, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS-ben) szenvedő tudóst. Játékáért az idei díjszezonban ő is Golden Globe-, valamint BAFTA-díjban részesült.

mindenseg_elmelete
Eddie Redmayne A mindenség elmélete című filmben

Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című showbizniszszatírája a legjobb film, rendezés, operatőr és eredeti forgatókönyv Oscar-díját is elnyerte az amerikai filmakadémia 87. díjátadó ceremóniáján helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban. Az 52 esztendős filmesnek a Birdman az ötödik produkciója. A Michael Keaton főszereplésével forgatott alkotás a legnagyobb bevételű film lett, amit mexikói rendező valaha forgatott. Inárritunak korábban már volt egy rendezői Oscar-jelölése: Babel című filmjéért 2007-ben volt esélyes a díjra. Az idei gálán három kategóriában számíthatott Oscar-díjra – a legjobb film producereként, rendezőként és forgatókönyvíróként – és mindhárom elismerést be is söpörte. Rendezői Oscarját átvéve Inárritu arról beszélt, hogy egy versenyben valaki győz és vannak vesztesek, ám a filmeknél végül az idő dönti el, hogy valójában melyik volt a legjobb.

MTI

• Publikálva: 2015.02.23. 11:46 • Címke: díj