a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Magyar rövidfilmek díjai a Csennai rövidfilmfesztiválon

chennailead

Szabó Simon Fal című filmjét és Emil Goodman Heaven's vanguard című animációját díjazták az indiai Csennai nemzetközi rövidfilmfesztiválon.

Vasárnap zárult a rövidfilmek nemzetközi versenye a dél-indiai Tamilnádu állam székhelyén, a Csennai Filmakadémián. A versenyprogramokban 48 alkotás indult, és a fesztivál zsűrije két kategóriában is díjazta a Magyarországról érkezett filmeket: Szabó Simon Fal című rendezéséért különdíjat nyert a fikciós rövidfilmek kategóriájában, Emil Goodman első rövidfilmjével, a Heaven's Vanguarddal az animációs filmek versenyének különdíját kapta meg – közölte a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-vel. Szabó Simon Fal című 10 perces filmje Laci, egy 16 éves, alkalmi munkákból éldegélő cigány fiú történetét meséli el, aki egy napon kőművesmunkát kap és egy falon dolgozik több társával együtt. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé. A színészként és filmrendezőként is ismert Szabó Simon rövidfilmje a Proton Cinema gyártásában készült az Afterjka csapatával, producere Petrányi Viktória és Berkes Júlia, operatőre Czomba Albert volt. A film a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilmfesztiválon nyert díjat 2014 márciusában, így jelölt volt az Európai Filmakadémia (EFA) decemberben átadott rövidfilmes díjára.

fal szabó simon
Kép a Falból

Emil Goodman első rövidfilmje, a Heaven's Vanguard, animáció és élő szereplős felvételek különös keveréke. A 11 perces film egy fantasy bolygó dzsesszzenész ikonjának az utolsó búcsúkoncertjéről szól. A film műfaja „experimentális musical”, a Carbonfools zenekar frontembereként ismert, modellként, színészként is tevékenykedő Fehér Balázs játssza a főszerepet, és énekli a Pacsay Attila által szerzett betétdalt, a Gravity Fallst. A Krez Film és az Umbrella Studios produkciójában készült munkát Dobos Tamás fényképezte.

MTI

• Publikálva: 2015.02.23. 14:20 • Címke: hír