a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

„Új viszonyt kell kiépíteni a látogató és a műtárgy között”

imm lead

Megújult szemléletű Iparművészeti Múzeumban (IMM) gondolkodik és az intézmény átfogó rekonstrukcióját, valamint bővítését készíti elő Cselovszki Zoltán megbízott főigazgató.

Az IMM 2014 novemberében kinevezett vezetője felhívta a figyelmet nemrég nyílt kiállításukra: Az ősi Kína kincsei című tárlat ötezer év kínai művészetét tekinti át 150 tárgyon keresztül, a múzeumba érkezett például két eredeti agyagkatona is. Az Üllői úti múzeumépület tervezője előtt tiszteleg a Lechner, az alkotó géniusz című kiállítás, amelyet a tervek szerint meghosszabbítanak júniusig, a szecesszió világnapjáig. Cselovszki Zoltán elmondása szerint idén a kiállítások mellett több profilba illő rendezvényt – fesztiválokat, szakmai eseményeket  is igyekeznek az Iparművészetibe vonzani.

imm belso
Az Iparművészeti Múzeum belülről. További Lechner Ödön által tervezett épületek belsőjét itt lehet megnézni


Közben zajlik az intézmény külföldi bemutatkozásainak előkészítése. „Kevéssé ismert, hogy az IMM a világ második legnagyobb iparművészeti gyűjteménye, ennek köszönhetőek a nemzetközi megkeresések is” emlékeztetett. A főigazgató elárulta: egy jelentős Herendi-gyűjteményt visznek Tokióba, majd más japán városokba, A szecesszió mesterei című, nemrég zárult tárlat New Yorkba kapott meghívást. Ugyanez az anyag Stockholmban is bemutatkozhat. A múzeum oszmán szőnyeggyűjteménye még törökországi szemmel nézve is jelentősnek számít, ebből idén az isztambuli és az ankarai közönség láthat válogatást, míg Mexikóban egy Maróti Géza-kiállításról folynak tárgyalások, és Kozma Lajos munkásságának bemutatásával kapcsolatban is több országban zajlanak egyeztetések  sorolta a külföldi terveket.

cselovszki
az IMM a világ második legnagyobb iparművészeti gyűjteménye

Cselovszki Zoltán emlékeztetett arra, hogy az IMM műemléképülete alapos rekonstrukcióra szorul. „A minisztériummal abban állapodtunk meg, hogy március elején letesszük az asztalra a rekonstrukciós tervek felülvizsgálatát és egy új intézményi tervet, ezután tárgyalunk a forrásokról”  jegyezte meg. Mint hangsúlyozta, nem épület-, hanem intézményrekonstrukcióról van szó, amely az IMM fenntartásában működő Nagytétényi Kastélymúzeumot és Ráth György-villát, valamint az Üllői úton egy új épületszárny felépítését is tartalmazná. „Új szárny nélkül a múzeum nem működik: most a műtárgyszállító kamionok is csak az Üllői úton tudnak megállni, vészvillogóval”  érzékeltette a helyzetet. A főigazgató számításai szerint a teljes rekonstrukció forrásigénye 25-30 milliárd forint. „Olyan intenzitással folynak az előkészületek, mintha meglenne a pénz a rekonstrukcióra, ezért ha 2016-ban remélhetőleg úgy dönt a kormány, hogy megvan a forrás, rögtön indulhatnak majd a munkálatok”  mondta. Ha a teljes rekonstrukcióra sikerül forrást találni, akkor egyszerre zajlanak a felújítások. De az is lehet, hogy a kerületi önkormányzattal szövetkezve a nagytétényi kastélyra hamarabb lehet szerezni 2 milliárd forintot, ebben az esetben ott elkészül egy „bútorcentrum” és az Üllői úti rekonstrukció kezdetére felszabadul az ottani épületet legjelentősebb részben elfoglaló bútorraktár  közölte. A kastélyban tervezett bútorcentrum része lenne egy restaurátorműhely, bútorraktár és egy folyamatosan változó bútorkiállítás, amely azonban nem foglalná el az egész épületet. „Minden attól függ, hogy mikor és mennyi forrást tudunk szerezni, ezért egyszerre több verziót is előkészítünk”  tette hozzá.

imm
most a műtárgyszállító kamionok is csak az Üllői úton tudnak megállni, vészvillogóval”

Cselovszki Zoltán kitért az állandó kiállítások felújítására is, amit régóta terveznek az Üllői úton és a Nagytétényi Kastélymúzeumban is. A mostani állandó kiállítások ugyanis inkább az intézményről, a gyűjtéstörténetről szólnak és szinte befogadhatatlan mennyiségű tárgyat tartalmaznak, az új koncepció ehelyett jóval kevesebb tárggyal, de sokkal több élménnyel számol, átélhetőbb tárlatokat ígérve, amelyek a tárgyak mellett bemutatják azok történetét is. A főigazgató hangsúlyozta: új viszonyt kell kiépíteni a látogató és a műtárgyak között. A nyári időszakra kisebb tárlatok ötlete merült fel: bemutathatják például a most elkészült magyar dizájnzongora kapcsán a múzeum jelentős zongoragyűjteményét. Zajlik a Bugatti-bútorgyűjtemény restaurálása is, így 2016-ban elképzelhető akár a családot, akár a bútorokat az IMM-nek adományozó gyűjtőt bemutató kiállítás; mindkettő drámai történet és jól illeszkedik abba a koncepcióba, hogy a tárgyak és a mögöttük álló emberek története egyszerre jelenjen meg  árulta el. Cselovszki Zoltán elmondta: a Ráth-villába a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum műtárgyainak elszállítása után új tematika szerint kell kiállítást rendezni, ennek kapcsán az IMM a Forster Központtal működik együtt. „Ha a villa rekonstrukciója elkészül, akkor a szakemberek álma az, hogy a Ráth-gyűjtemény visszakerüljön a villába, de ehhez meg kell egyezni azokkal az intézményekkel, ahol a gyűjtemény szét van szórva és az épületet is alkalmassá kell tenni” szólt a távolabbi jövőről.

cselovszki
A megbízott főigazgató számos szakmai programot és fesztivált tervez


Mint emlékeztetett, a MOME két év múlva kiköltözik az IMM Kinizsi utcai szárnyából, ahol addigra látványos labor funkciót szeretnének kifejleszteni a restaurátorok tevékenységének bemutatásával. A főigazgatói program része a közép- és felsőoktatási szakintézményekkel való szorosabb együttműködés, ez a restaurátor-utánpótlást is szolgálná. „Hiába van százezres léptékű gyűjteményünk, olyan kevés a restaurátor, hogy a napi kölcsönzéseket is alig tudják munkával győzni, nemhogy a saját kiállításainkat. Ez azért is fontos, mert ha öt év múlva egy sokkal nagyobb restaurátor központtal megnyílik az új IMM, akkor már most el kell kezdeni a szakemberek kiválasztását. Meg szeretném háromszorozni a restaurátor-kapacitást” számolt be terveiről a főigazgató.

MTI

• Publikálva: 2015.02.24. 10:04 • Címke: interjú