a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Négylábú bajtársak – Állatok az első világháborúban

bajailead

Kedves olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy éppen 100 éve, 1915. február 28-án hangzott el egy, a magyarországi állatvédelem története szempontjából fontos beszéd a bajai állatvédő egyesület ülésén.

Az állatok aktív részesei és elszenvedői is voltak a háborús harcoknak, amint arra már 1915. február 28-án a Bajai Állatvédő Egyesület közgyűlésén Palotai Iréneusz szerzetes tanár beszédében megfogalmazta: „Nincsen kivétel, mindenki vállvetve törekszik és fáradozik azon, hogy elhárítsa azt a nagy szerencsétlenséget, amely az egész földet éri s amelynek vér és könny határtalan áradatába kell kerülnie, mely mondhatatlan nyomorúságot jelent elhagyott házakban és elpusztult falvakban és jelenti a várakozás és nyugtalanság számolhatatlan éjszakáit, hosszú esztendők vigasztalan gondját és gyászát. Elmentek fiaink a harcba, de elvitték nélkülözhetetlen állataikat is.”

video

A lovak Bukovina visszafoglalásánál is nagy szolgálatot tettek

A lovak szállítják nem csak az ágyúkat, hanem az élelmet is. Patáik dobogása gyakran jelentette az éhes katonák számára, hogy talán megérkezett az ebéd. Rengeteg állat sérült meg és pusztult el a háborúkban, Palotai szerint több „kérges szívű katona” szíve is elszomorodott, amikor állataikat szenvedni, vagy elpusztulni látták.

A 100 évvel ezelőtt elhangzott, romantikus retorikával megfogalmazott beszéd a harctéri kutyákra is kitér. Akik nem csak hűségesen kísérték gazdáikat, hanem futárszolgálatot is elláttak, éjszaka pedig, amikor hallgattak a fegyverek,  áldozatok után kutattak a senki földjén. Becslése szerint több ezren úgy menekülhettek meg a haláltól, hogy a kutyák gyakran utolsó pillanatban rájuk találtak. Fontos kiemelni az előőrsökhöz tartozó kutyák szerepét is: ők hamarabb jelezték a veszélyt, mint a fáradt, el-elbóbiskoló katonák.

allatokacsatateren
Állatok a csatatéren (forrás: Bajai Hesser Gyula Állatmentő Missió)

A szakértelem hiánya és az oda nem figyelés következtében számos állat belepusztult feladatába. A belga és holland katonák például nagyon súlyos géppuskákat cipeltettek kutyáikkal, akik beleroppantak a teherbe. Azok is rosszul jártak, akiket kocsik vagy szánok elé fogtak.

allatok a csatateren
Állatok a csatatéren (forrás: Bajai Hesser Gyula Állatmentő Missió)

Bár a beszéd hősies helytállásra biztat, már az állatvédelemre és az állatok jogainak védelmére is utal. Ezért tett sokat az 1903-ban megalakult Országos Állatvédő Egyesület Bajai és Bajavidéki fiókegyesülete, Dr. Hesser Gyula elnökletével, akinek nevét azóta is viseli. 1935-ben az állatvédő szervezetet a cserkésszövetségbe olvasztják. A második világháború után, mint annyi más szervezet, ez az egyesület is megszűnt, de amint lehetett, Gaál György újraalapította Bajai Hesser Gyula Állatmentő Missió néven.

bajai allatvedo

A mandarchiv.hu több első világháborús filmhíradót bemutató cikke is foglalkozott a harctéri állatokkal. Az egyik híradófelvételen láthatjuk a nyugati fronton a géppuskás osztagok mellett szolgálatot teljesítő kutyákat. Csak egy pillanatra tűnnek fel, sorsukba beletörődve ülnek lövöldöző gazdáik mellett:


Az Imperial War Museum videója

A kutyák mellett a legtöbbet a lovak szenvedtek a világháborúban. Nélkülözhetetlenek voltak az utánpótlás-szállításban, az ágyúk vontatásában, de ezrével pusztultak el a lovasrohamokban is, hiszen 1914 és 1918 között még komoly lovassági összecsapások voltak, különösen a keleti fronton. Ha pedig gondok mutatkoztak a katonák élelmezésében, hát egyszerűen levágták a kéznél lévő lovakat. Przemysl 1914 novemberében induló öt hónapos ostroma során az erődítménybe szorult katonáink tízezer lovat ettek meg, nem volt más választásuk.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.02.27. 10:51 • Címke: első világháború 100, filmhíradók