a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A punk és a vallási extázis papnője

ninalead

Nina Hagen 60 éves korára szinte az egész (spirituális) világot átölelő pályafutást tudhat maga mögött. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ő a német Patti Smith, punk kiadásban és kevésbé mély szövegekkel, ám annál nagyobb hatással az európai feminista törekvésekre.

„Marlene hatte andere Pläne/Simone Beauvoir sagt: Gott bewahr!” – hangzik el az Unbeschreiblich Weiblich című 1979-es dalában. A szám a női egyenjogúságról, az abortuszhoz való jogról, a csak a nőkre háruló kötelezettségek megtagadásáról szól. Nina Hagen sokat tett azért, hogy Európában, de főképp Kelet-Európában a hetvenes-nyolcvanas évek tinilányai kicsit másképp szemléljék sorsukat.

nina_hagen_gif

1955. március 11-én született Kelet-Berlinben. Édesapja forgatókönyvíró, édesanyja színésznő volt, és bár Nina kétéves korában elváltak egymástól, a kislány gyakran látogatta édesapját. Szülei törődtek azzal, hogy művészeti nevelést is kapjon, énekórára, balettozni járatták. Édesanyja újraházasodott a rendszerellenes dalszövegeket író Wolf Biermannal, aki a későbbiekben nagy hatással volt Ninára. 16 éves korában otthagyta az iskolát, és bár megpróbálkozott egy-két munkahellyel, inkább elment Varsóig, ahol egy ifjúsági szállóban lakott és már első este a lenti diszkóban maga köré toborzott egy lengyel bandát. Egyes varsói lapok is írtak róla, Catherina Hagerowaként említve őt. Elmerült az éjszakai életben, és fenyegetve érezte magát, de arról nem szólnak a források, miért.

nina hagen
A hetvenes évek elején

Mikor visszatért, 1972-ben elkezdett énekórákat venni és nemsokára már hivatalosan is énekesi képesítést szerzett. Ezzel már több zenekarhoz is csatlakozhatott, többek között Michael Heubach bandájához is, de ekkor már nagy kedvet kapott saját zenekarhoz, így 1974-ben megszületett az Automobil. Ez az együttese nem volt hosszú életű: egyrészt közben párszor megélt kevésbé kellemesebb tripeket is, másrészt az anyjával is elkezdett a CanCan című musicalben játszani.


Ebben a korai dalában arról énekel, hogy Michael otthon hagyta a színes filmet, ezért senki nem fogja elhinni, hogy milyen szép volt a kirándulás. Azért ez ma megint aktuális lehetne. De Nina Hagen még nagyon szolidan néz ki.

A legnagyobb változás, hogy 1976 decemberében Hagen elhagyja Kelet-Németországot és Nyugat-Berlinben marad. Itt mostohaapja, aki időközben szintén nyugatra költözött, segít neki papírokat intézni és kapcsolatokhoz jutni. Ennek eredményeképpen Londonba hívták egy filmben szerepelni. Ő viszont ott is inkább punkbandát szervezett The Slits néven, de aztán visszajött, és inkább Berlinben folytatta a zenélést.

nina hagen band
A Nina Hagen Band

Hamarosan megszervezte a Nina Hagen Bandet, amely, ugyancsak mostohaapjának köszönhetően, hamarosan a CBS-től kapott szerződést. Persze Ninát mindenki túlzottan allűrösnek tartotta. 1978-ban már 250 ezer példányban adták el első albumukat, amelynek címe egyezett az énekesnő nevével. Igazi áttörésnek számított, ilyen lemez nem volt korábban: teljesen vad, szokatlan, még az edzettebb fülek számára is. Minden régivágású rockzenétől eltért, egyéni erő, kreativitás és vízió jött át belőle. A kelet-európaiak számára pedig Hagen keletnémet származása is fontos volt: saját lázadójuknak tekintették. Még akkor is, ha ez az album már nyugaton jelent meg.

ninahagen

A második albumot már Belgiumban vették fel. Hagen ekkor már rendszeresen drogozott. 1979-ben Herman Brood zenész és filmes elhívta Hagent a Cha Cha című filmjébe Lene Lovich-csal játszani. Viszonya lett a rendezővel, aki maga is súlyos drogfüggő volt (2001-ben végül öngyilkos lett, az amszterdami Hilton Hotel tetejéről vetette le magát, mert sokadik terápiája is sikertelen volt).

hagen lovich
Hagen és Lovich

Hagen és Broodot úgy nevezték együtt, hogy „der Wilde und sein schriller Vorzeige-Paradiesvogel" (‚a vad és az ő mutogatni való harsány paradicsommadara’). Az énekesnőt a folyamatos rockandroll élet 45 kilóra fogyasztotta és még szeszélyesebbé tette: hamarosan beleszeretett Brood egyik zenésztársába, Ferdinand Karmelkbe, aki ugyancsak heroinfüggő volt. Mindeközben Hagent foglalkoztatta a nőiség és a női szexualitás tabuk alól való felszabadítása. 1979-ben egy osztrák televíziós talkshowban, amely arról szólt, hogy mi a baj a mai ifjúsággal, úgy gondolta, az a leghatásosabb, ha élőben bemutatja, hogy elégíthetik ki magukat a lányok. Nem csak őt, hanem a műsorvezetőt is kirúgták, de azóta is mindenki azt a műsort idézi. További zenekarokkal is tervezett turnékat, de ezek kudarcba fulladtak. A drogfüggőségből elege lett, Malibuba költözött, ahol Barbra Streisand és Bob Dylan közelében lakott. Nemsokára Karmelktől megszületett Cosma Shiva Hagen nevű kislánya. Bár Hagen édesapja ateista volt, az énekesnő már gyermekkora óta vonzódott a vallások világához. Sokáig hithű keresztény volt, Amerikában viszont már a távol-keleti vallások kezdték el érdekelni, végül a hinduizmus ragadta magával: vegetáriánus lett, szellemi vezetőket keresett, mindeközben pedig továbbra is zenélt.

nina hagen
Kislánya születésekor. Egy korabeli Bravóban megjelent felvétel

Lánya születése után kiadta első angol nyelvű albumát NunSexMonkRock címmel. Ezután már egyre több fellépésén beszélt vallásról, amellyel közönsége nem mindig tudott mit kezdeni. Aztán néha, rossz nyelvek szerint csak a jó PR miatt, visszatért régi önmagához. 1987-ben egy 17 éves punk fiút vett el férjül egy Ibizára tartó hajón, ahol három napig buliztak. Egy hét múlva elváltak, de azért egy ehhez kapcsolódó videóklipet megjelentetett. Közben Lene Lovich-csal újra egymásra találtak, készítettek közösen egy számot, a Don't Kill the Animals címmel: kissé demagógnak hat ma már, de akkoriban a vegetarianizmus még nem volt gyakori, ezért próbált meg a két punkdíva ilyen propagandaszámmal hírverést csinálni a jó ügynek.

1990-ben egy rövid viszonyból megszületett Otis nevű fia. Ekkor visszaköltözött Európába: először Párizsba, majd Németországba is sokat járt. Eközben az állatvédelem továbbra is fontos számára, csatlakozott a PETÁhoz, de egyre több egyéb gyerek- és szegények védelméért dolgozó szervezettel is kapcsolatot létesített. Talán ezért is került újra egyre közelebb a kereszténységhez: míg végül 2009-ben kikeresztelkedett és zenei stílusa is a gospel felé mozdult, dupla iróniával egyik lemezét Personal Jesus címmel adta ki. Később az énekesnő egyre több színházi és filmszerepet kapott, ennek kapcsán pedig rátalált Brecht dalaira, amelyeket azóta is gyakran ad elő. De előfordul a Berlinalén is, feltűnik énekesnőként vagy filmesként, emberi jogi konferenciákra is gyakran hívják. Nemrég pedig a Maja, a méhecske című rajzfilmet szinkronizálta. Ma, amikor hatvanadik születésnapját ünnepli, életét továbbra is a zenének, a közszereplésnek, az állatok védelmének szenteli, családja pedig továbbra is mellette áll.

eva cosima nina hagen
Eva, Cosma és Nina Hagen a Maja, a méhecske bemutatóján

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2015.03.09. 10:46 • Címke: évforduló, nők