a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Queen, Led Zeppelin, Doors és Hendrix

Koncertfilmek az Urániában

urania

A rockzene történetének négy kiemelkedő előadója, Jimi Hendrix, a Doors, a Led Zeppelin és a Queen egy-egy koncertfilmje látható az Uránia Nemzeti Filmszínház tavaszi válogatásán. A Queen 1981-es montreali fellépéséről készített filmet most először vetítik magyar moziban.

A vetítéssorozat a Led Zeppelin 2007-es londoni koncertjével kezdődik április 3-án. Az 1980-ban, John Bonham dobos halálát követően feloszlott legendás blues-rock együttes 2007 decemberében lépett a londoni O2 Aréna színpadára, ahol emlékezetes, több mint kétórás koncertet adott – írták a szervezők pénteken az MTI-nek. A koncertről készült mozifilm Celebration Day címmel bejárta a világot. Az alapító tagokat, John Paul Jones basszusgitárost, Jimmy Page gitárost és Robert Plant énekest Bonham fia, Jason Bonham kísérte a koncerten, amelyen olyan slágerek hangzottak el, mint a Whole Lotta Love, a Rock And Roll, a Kashmir vagy a Stairway to Heaven.

Április 30-án Jim Morrison és zenekara, a Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl lesz műsoron az Urániában. „A Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. A zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később digitalizált és újrakevert koncertje cseppet sem poros, sőt, ma is magával ragad”  írta Jeff Jampol, a zenekar menedzsere, a koncertfilm producere. A zenekar a klasszikus dalok  Light My Fire, The End  mellett élőben ritkábban játszott számokat is bemutatott ezen a koncerten, köztük a Hello I Love You-t, a The WASP-t vagy a Spanish Caravant. Május 8-án Jimi Hendrix 1969 augusztusi woodstocki koncertje látható az Urániában. A világ valaha volt legjobb gitárosának tartott Jimi Hendrix és Gypsy Sun and Rainbows nevű formációja azon a Woodstock Fesztivál zárókoncertjén eljátszotta a Voodoo Childot, a Hey Joe-t, a Purple Haze-t és a Foxy Ladyt is. A koncert teljes egészében, eredeti formájában kerül a moziközönség elé, a mai kor igényeinek megfelelően digitálisan felújított képpel és térhatású hanggal, így olyan közel hozza a nézőkhöz a gitárvirtuóz fellépését, ahogy szinte csak a vele egy színpadon állók érzékelhették. A koncertfilmet egy speciális, archív anyagokból összeállított, rövid dokumentumfilm kíséretében vetítik, amelyben a zenésztársak is megszólalnak, köztük Billy Cox, Mitch Mitchell, Eddie Kramer hangmérnök és a Woodstock promótere, Michael Lang.

A válogatásprogramot a Queen Rock Montreal című koncertfilmje zárja május 29-én. A Queen 1981-es montreali koncertjét sokan az együttes legjobb fellépéseként tartják számon: ez volt az első alkalom, hogy egy zenekar teljes koncertjét mozi minőségben, 35 mm-es filmre rögzítették. Az eredeti filmkópiát 4K Ultra HD minőségben digitalizálták és a kép felújításával párhuzamosan a teljes zenei anyagot újrakeverték. A térhatású hangzás eddig soha nem hallott minőségben adja vissza a koncert hangulatát, amelyen olyan népszerű slágerek hangzottak el, mint a We Will Rock You, az Under Pressure, a We Are The Champions vagy a Bohemian Rhapsody.

MTI

• Publikálva: 2015.03.28. 11:24 • Címke: film