a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A magyar kultúra japán követe

​Kobajasi Kenicsiró 75

kobajasi_leadA hazánkban rendkívül népszerű japán karmester, Kobajasi Kenicsiró, a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyének (1974) győztese ma 75 éves.

A Fukusima prefektúrabeli Ivakiban született tanárok gyermekeként. Tízévesen hallotta először Beethoven IX. szimfóniáját, amely valóságos kinyilatkoztatásként hatott rá, ekkor döntötte el, hogy „a zeneszerzés világa meghódításának” szenteli életét. Egy évvel később már komponált, s 1960-ban felvették a tokiói zeneművészeti egyetem zeneszerzés szakára. Érdeklődése idővel a dirigálás felé fordult, igazi helyét a karmesteri dobogón találta meg. Egy karmesterverseny megnyerése után, 1972-ben már a Tokiói Szimfonikus Zenekart vezényelte, és a Tokiói Fővárosi Szimfonikus Zenekar állandó karnagya lett. Nemzetközi karrierje 1974-ben indult, amikor (Medveczky Ádámot megelőzve) első helyen végzett a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén. A versenyen közreműködő MÁV Szimfonikus Zenekar volt az első nem japán zenekar, amelyet vezényelhetett, ezért a mai napig különösen jó kapcsolat fűzi az együtteshez, 2014-ben állandó tiszteletbeli vendégkarmesteri címet kapott tőlük.

kobajasi_mti
Gyermekeinek zongorázik budapesti otthonában (MTI Fotó: Lajos György)

A győzelem után a zsűri elnöke, a legendás karmester, Ferencsik János maga mellé vette asszisztensnek. Mentora halála után, annak örökébe lépve 1987-től egy évtizeden át ő volt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, 1992 és 1997 között főzeneigazgatója. Távozásakor örökös tiszteletbeli elnök-karmesteri címmel tüntették ki, tavaly nyáron a Nemzeti Filharmonikusok kelet-ázsiai turnéján a jelenlegi főigazgató, Kocsis Zoltán mellett ő is több alkalommal a karmesteri pulpituson állt. Érdekesség, hogy a turné szülővárosában zárult.
   
Kobajasi Németország, Ausztria és Anglia legnevesebb zenekarait dirigálta, 1980 és 1990 között a Kiotói Szimfonikus Zenekart vezette. 1988-tól a Japán Filharmonikus Zenekar karmestere, 1990-1994 és 1997-2004 között, majd 2010-től újra az együttes vezető karmestere, közben 2007-ig zeneigazgatója volt. Ezzel párhuzamosan 1998 és 2003 között a nagojai filharmonikusok fő-zeneigazgatójaként működött, 2003-tól a zenekar tiszteletbeli karmestere. 2002-ben első ázsiai karmesterként vezényelte a Cseh Filharmonikusokat a Prágai Tavaszi Fesztiválon, és Smetana Hazám című szimfonikus költeményével hatalmas sikert aratott. A zenekarnak azóta is állandó vendégkarmestere, 2006 óta a hollandiai Arnhem filharmonikus zenekarának állandó karnagya.
  
Vezénylési technikáját a lendületesség, a dinamizmus és temperamentum jellemzi. Kottára nincs szüksége, ahogy mondja, a partitúra csak elvonná figyelmét a szemkontaktusról a zenészekkel. Lemezfelvételein elsősorban romantikus és késő romantikus szerzők (Berlioz, Mendelssohn, Dvorák, Bruckner és Csajkovszkij) műveit vezényelte.

kobajasi_wiki
A Concertgebouw zenekara élén, 1995-ben (fotó: Nederlands Nationaal Archief)
   
A Magyarországon rendkívül népszerű karmester többször dirigálta a Győri Filharmonikus Zenekart, a debreceni Kodály Filharmonikusokat, a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekart és a pécsi Pannon Filharmonikusokat. A MÁV Szimfonikusokkal legutóbb tavaly tavasszal lépett fel, a karmesterversenyen elért győzelmének 40. évfordulóján, a sorozat gálakoncertjét a különleges barátságra való tekintettel a zenekar rendezte a Zeneakadémián. A jubileum alkalmából Áder János államfő díszvacsorán látta vendégül Kobajasit.
   
A japán dirigens a tervek szerint májusban a MÁV Szimfonikusok négy koncertjét dirigálja a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarával Beethoven 7. szimfóniáját (amelyet Wagner „a tánc apoteózisának”, Glenn Gould „az első diszkózenének” nevezett) adja elő, a fővároson kívül Győrben, Veszprémben, Miskolcon és Pécsett is pulpitusra áll.
  
A zeneszerzéssel sem szakított teljesen – 1999-ben a japán-holland kapcsolatok 400. évfordulójára írott, Passacaglia című zenekari művének premierjén ő vezényelte a Holland Filharmonikus Zenekart. (Művét tíz éve a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is dirigálta.)


A róla készült portréfilmet itt lehet megnézni

A japánok által csak Kobakennek nevezett karmester magyarországi tevékenységét 1986-ban Liszt Emlékéremmel, 1990-ben a Magyar Kultúráért Díjjal ismerték el. 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. 2010-ben elnyerte a Magyar Kultúra Követe címet, 2012 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára.
   
Önéletrajza Karmesterszóló címmel 1997-ben jelent meg magyarul. Kobajasi Kenicsiró – A fogadott magyar címmel tavaly televíziós portréfilmet forgattak róla. A karmester lánya is a muzsikus pályát választotta, zongoraművész.

MTI

• Publikálva: 2015.04.09. 07:51 • Címke: évforduló