a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Az utcáról a világhírig

Billie Holiday 100

billie_holiday_leadSzáz éve született Billie Holiday, a dzsessz történetének egyik legnagyobb énekesnője, aki megújította a műfajt, de végül alulmaradt a démonaival, az alkohollal és a heroinnal folytatott küzdelmében.

Eleanore Fagan néven jött a világra Philadelphiában két tizenéves, Sadie Fagan és Clarence Holiday gyermekeként. Szülei nem házasodtak össze, a később gitárosként ismertté vált fiú egy percig sem élt együtt lánya anyjával. A folyamatos anyagi nehézségekkel küszködő Sadie nem sokat törődött a gyerekkel, aki Baltimore utcáin nőtt fel, kerülte az iskolát, és (több forrás szerint) nagyon fiatalon megerőszakolták. Tízévesen javítóintézetbe került, ahonnan két év múlva engedték ki, amikor anyjával New Yorkba költözött. Brooklynban rövid ideig prostituáltként keresett pénzt, bordélyokban takarított, egyetlen vigasza a zene maradt. Bessie Smith és Louis Armstrong lemezeit hallgatta és kétes hírű bárokban énekelt. Ekkoriban kezdte használni a Billie keresztnevet gyermekkori kedvence, Billie Dove filmszínésznő után, és apja vezetéknevét. Billie Holiday zenei képzésben nem részesült, a közönséget a hagyományokra fittyet hányó új stílusa, a hangszínbeli variációk és a vibrátó használata nyűgözte le. Páratlan képességgel rendelkezett a melódia újraformálására, a divatos könnyűzenei slágerek jazzé alakítására.



Egy mulatóban hallotta meg 1933-ban a nála alig idősebb John Hammond producer, aki bemutatta Benny Goodmannek. A híres klarinétossal készítette első demófelvételét Your Mother's Son-In-Law címmel. Két évvel később már a harlemi Apolló Színházban énekelt, újra stúdióba vonulhatott, szerepelt Duke Ellington Symphony in Black című filmjében, s Teddy Wilson zongoristával lépett fel. Ekkoriban ismerkedett meg Lester Young tenorszaxofonossal, akihez gyengéd szálak fűzték. Zeneileg is tökéletesen megértették egymást, a zenész improvizációi nagyban befolyásolták az énekesnő frazírozását és stílusát. Lester ragasztotta rá a Lady Day becenevet, ő pedig a „Prez” jelzőt a szaxofonosra.

billie_holliday_lester_young
Billie és Lester (forrás és további képek itt)

1937-ben csatlakozott Count Basie zenekarához, a következő évtől Artie Shaw együttesével dolgozott. Velük rögzítette pályafutásának legszebb darabjait, fellépéseik azon – akkoriban még – ritka alkalmak voltak, amikor egy fehér együttessel fekete énekesnő jelent meg a színpadon. Emiatt sok támadás érte őket, és Holiday végül otthagyta a zenekart. Inkább a New York-i Café Society éjszakai klubban állt a közönség elé, ahol bőrszíne nem okozott gondot. Az itteni színpadon alakult ki végleges színpadi személyisége, gardéniával a hajában, fejét hátraszegve énekelt. Strange Fruit című száma új magasságokba emelte, a lincseléseket és a rasszizmust elítélő dalt több rádió is betiltotta, mégis hatalmas siker lett. Több dala (God Bless the Child, Lover Man, Them There Eyes, Crazy He Calls Me) került fel a listákra, 1944-től a Decca cég adta ki lemezeit. 1946-ban gyermekkori bálványa, Louis Armstrong oldalán kisebb szerepet kapott a New Orleans című filmben.


   
Művészileg ugyan feljutott a csúcsra, de lelkileg mélypontra került. Állandó küzdelmet vívott a depresszióval, a fizikai fájdalommal, megviselte anyja elvesztése, zavaros szerelmi életében egymást követték a csalódások. Az alkoholhoz menekült, első házasságában ópiumot kezdett szívni, második férje rászoktatta a heroinra. 1947-ben letartóztatták kábítószer-birtoklásért, nyolc hónapot töltött rács mögött.
   
Szabadulása után sok ajtó bezáródott előtte, éjszakai klubokban nem léphetett fel, de a Carnegie Hallban telt házas koncertet adott. Az ötvenes évek már a leszálló ágban találták, egyre kevésbé lehetett eltitkolni az életmódja okozta testi-lelki rombolást, hangjának gyengülését. Nem egy ekkor készült lemezén mégis régi önmagát idézte, s több sikeres európai koncertkörutat tett, utoljára 1958-ban a londoni Royal Albert Hallban lépett fel. Élete végén több önsorsrontó szerelmi viszonyba keveredett, állandó pénzhiánnyal küzdött, drogfüggővé vált, ezért egyre több hatósági zaklatással kellett szembenéznie. 1959. május 29-én lépett fel utoljára, nem sokkal később összeesett, és kórházba került. Még halálos ágyán is őrizetbe vették kábítószer-birtoklásáért, teljesen legyengült szíve és mája 1959. július 16-án adta fel a küzdelmet.

billie_holiday_diana_ross
Diana Ross A Lady bluest énekelben
   
Temetésén a dzsessz minden nagysága ott volt, kultusza halála után egyre nőtt, lemezeit újra és újra kiadják. 1956-ban megjelent önéletrajza, a Lady Sings The Blues alapján 1972-ben készült film, a főszerepet alakító Diana Rosst alakításáért Oscar-díjra jelölték. Billie Holiday 1986-ban kapott csillagot a hollywoodi Hírességek Sétányán, 2000-ben került be a Rock Dicsőségcsarnokába, a kitüntetést nevében Diana Ross vette át.

MTI/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.04.07. 14:54 • Címke: évforduló