a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Kiállítás Edith Piafról a 100. évfordulóra

piaf leadRetrospektív tárlattal emlékezik meg Edith Piaf születésének közelgő 100. évfordulójáról a Francia Nemzeti Könyvtár.

A szerdán megnyílt kiállításon több mint négyszáz fotón, dalszövegen, levélen, plakáton, filmrészleten és egyéb személyes tárgyon keresztül ismerhetik meg a látogatók a francia sanzon 1915. december 19-én született csillaga szerelemekben és eseményekben gazdag életének titkos epizódjait. „Piaf életében a nő és a művész egyet jelent. Szerelmes volt az életbe és a színpadba is. A kiállítás a vidám, nevetős, a folyton mulatozó Piafot próbálja meg bemutatni” – mondta Joel Huthwohl, a kiállítás kurátora a France3 közszolgálati televízió híradójában.

A színpadon mindig egyszerű fekete ruhát viselő énekesnő a valóságban imádott élni, rengeteg barátja volt, mindig kész volt a csínytevésekre. A tárlat a Piafot szimbolizáló fekete ruha köré szerveződik. A kiállításon látható változatot utolsó asszisztense és barátnője, Danielle Bonel adta kölcsön. A kurátor szerint az 1950-es években viselt rakott szoknyás, hosszú ujjú ruhával fedte el az énekesnő az autóbaleseteinek nyomait. A nagy kivágás pedig arra szolgált, hogy éneklés közben a magasba tudja emelni a karjait.

piaf borito
Ez a Gaston Girbal által készített borító a Francia Nemzeti Könyvtár gyűjteményében található
  
Piaf tizenöt évesen már utcai énekesnőként kereste kenyerét, az elzülléstől a Pigalle egyik kabaréjának tulajdonosa mentette meg, aki szárnyai alá vette, ráadta a védjegyévé lett egyszerű fekete ruhát és a Piaf nevet, amely a francia argóban kis verebet jelent. A fekete ruhával eleinte a korabeli realista sanzonénekesnők hagyományát követte Piaf, később azonban megértette, hogy a fekete viselet ideális ahhoz, hogy a közönség csak a hangjára, és ne a külsejére figyeljen – hívta fel a figyelmet a kurátor. Karrierje a második világháború után teljesedett ki, sikere volt a párizsi Olympia és a New York-i Carnegie Hall színpadán is. Több mint húsz éven át az ő lemezei voltak a legkeresettebbek a francia piacon, amerikai népszerűségére jellemző, hogy nyolc alkalommal hívták meg a legnézettebb tévéműsorba, Ed Sullivan „sztárcsináló” show-jába. Piaf ekkor a francia nemzeti lobogó színeit (kék-fehér-piros) használta a plakátjain. Az 1950-es években „az eléggé konszenzus patriotizmus ikonikus alakja lett” a kurátor szerint.

piaf plakat
   
A nemzeti színek láthatók egyik szereleme, Louis Gérardin kerékpáros pólóján is, amelyet Piaf élete végéig megőrzött, és a amely a kiállításnak a szerelmeiről szóló részében látható. „Mindig szerelemes vagyok. Nem ismerek olyan pillanatot, amikor nem vagyok szerelmes” – mondja az énekesnő az egyik filmrészletben. Piaf sokáig kereste az igazi férfit, akit végül Marcel Cerdan bokszbajnokban talált meg, ám ő nem sokkal kapcsolatuk kezdete után légi baleset áldozata lett. Elvesztését Piaf sosem tudta kiheverni, a bokszkesztyűket is megőrizte, egyre többet ivott, egyik kapcsolatból a másikba sodródott, és mindegyikből csalódással, szenvedve került ki. Kétszer ment férjhez, először 1952-ben egy Jacques Pills nevű énekeshez, akitől négy év múlva elvált, másodszor 1962-ben egy nála húsz évvel fiatalabb, fodrászból lett énekeshez. Piaf vigaszt a munkában talált, még a rákkal viaskodva is megszállottan dolgozott. A művészi örökségét bemutató részre ezért az arany szín jellemző. A pályafutása alatt elénekelt négyszáz sanzonból több mint húsz nemzetközi sláger lett, amelyet számos ország sztárja átvett tőle, mások mellett Frank Sinatra, Serge Gainsbourg, Patricia Kaas vagy Cheb Mami. A kiállítás végén szintén arany színben pompázik az Oscar- és a César-díj, amelyeket Marion Cotillard francia színésznő vehetett át 2007-ben az énekesnő megszemélyesítéséért.
A tárlat augusztus 23-ig tekinthető meg.

MTI

• Publikálva: 2015.04.15. 19:59 • Címke: kiállítás, zene, évforduló

Kapcsolódó írások