a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Honvédtábornokból lett oszmán pasa

150 éve született Kmety György

kmety_leadKmety György, az 1848-49-es szabadságharc kiemelkedő alakja, aki közkatonából emelkedett honvédtábornoki rangra, százötven éve, 1865. április 25-én halt meg Londonban.

Egy nemes, de elszegényedett evangélikus lelkész második gyermekeként született 1813. május 24-én a felvidéki Felsőpokorágyon (ma Vysna Pokoradz néven Rimaszombat része). Apját ötévesen vesztette el, nevelését ezután nagybátyja, majd jóval idősebb bátyja vállalta magára. Iskoláit Késmárkon, Nyíregyházán és Pozsonyban végezte, ő is lelkésznek készült, de külföldi ösztöndíj híján tanulmányait a bécsi katonai nevelőintézetben fejezte be. 1833-tól a 19. gyalogezredben szolgált, és már elérte a főhadnagyi rangot, amikor 1847-ben Radetzky tábornagy itáliai seregébe vezényelték.
   
A szabadságharc kitörése után, 1848 októberében századosként lépett a magyar honvédseregbe. Október 26-tól a Győrött megalakult 23. honvédzászlóalj parancsnoka volt, részt vett a schwechati csatában. 1849 februárjának végén a vesztes kápolnai ütközet után ő fedezte a visszavonulást, mezőkövesdi győzelme tette lehetővé, hogy a honvédsereg elkerülje a bekerítést és nagyobb veszteségek nélkül érje el a Tisza vonalát. A tavaszi hadjárat során részese volt az április 2-i hatvani diadalnak, dandárparancsnokként tűnt ki az április 6-i isaszegi ütközetben.

kmety
Brocky Károly festményén, 1850 körül
   
Görgey javaslatára április 14-én ezredesi rangot kapott. Buda májusi visszafoglalásánál a vízivárosi csapatokat irányította, és az egyik rohamban maga is megsérült. Június 13-án aratta legfényesebb győzelmét, a csornai ütközetben legyőzte Franz Wyss vezérőrnagy dandárját, amiért június 26-án tábornokká nevezték ki. Az orosz intervenció után, június 27-én Ihász mellett csatát vesztett, elszigetelődött Görgey felvidéki erőitől, és kénytelen volt a Délvidék felé visszavonulni. Vitézül harcolt a szabadságharc utolsó nagy csatájában, az augusztus 9-i vesztes temesvári ütközetben, egy héttel később Lugosnál sikeres utóvédharcot vívott, és sikerült csatlakoznia Vécsey tábornok csapataihoz.
   
Amikor a világosi fegyverletétel után Törökország felé menekült, román felkelők elfogták, de Bem tábornok kísérete kiszabadította. A Porta örömmel fogadta a hadviselésben jártas tiszteket, akik ráadásul a törökök ellenségének számító oroszok ellen harcoltak. A Habsburg-hadbíróság által távollétében (in effigie) halálra ítélt Kmety tábornoki rangot kapott I. Abdul Medzsid szultán seregében. Az iszlám hitre nem tért át, az 1853-ban kirobbant krími háborúban Iszmail pasa néven harcolt a Kaukázusban.

kmety
Iszmail pasaként (Roger Fenton felvétele, forrás: Hadtörténeti Könyvtár)

Egykori tábornoktársával, a török hadseregben Kursid pasaként ismertté vált Guyon Richárddal 1855-ben oroszlánrészt vállaltak az oroszok által ostromolt Karsz védelmében. Amikor az erőd parancsnoka, Williams tábornok a megadás mellett döntött, Kmety és Guyon átvágták magukat az ostromlókon. A szultántól számos kitüntetést kapott, de 1860-ban lemondott a szíriai török csapatok főparancsnoki tisztéről, mert irigyei azzal vádolták, hogy kedvez a keresztényeknek.

kmety
Síremléke Londonban
   
Nyugdíjaztatta magát, és Londonban telepedett le, itt élt 1865. április 25-én bekövetkezett haláláig. Elsőként írta meg Görgey Artúr emlékiratának bírálatát pamflet formájában. Kalandos életét katonai közegben töltötte, sohasem házasodott meg, gyermekei sem születtek. Ő az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc egyetlen tábornoka, aki angol földben nyugszik, a Kensal Green-i temetőben lévő obeliszkjét a magyar és a török állam közösen állíttatta helyre. Az isztambuli katonai múzeumban egy mellszobor őrzi emlékét. Nyíregyházán, egykori iskolája falán emléktábla, több vidéki városban és Budapest VI. kerületében utca őrzi nevét.

MTI

• Publikálva: 2015.04.24. 09:56 • Címke: történelem, évforduló