a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Toni Servillo Budapesten játszik és rendez

mitemlead

Szeretek Kelet-Európába járni, mert itt a színházba járás még mindig egyfajta rítus és szükséglet – mondta az MTI-nek Toni Servillo olasz rendező-színész, aki a Belső hangok című darab rendezőjeként és főszereplőjeként érkezett Budapestre a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra.

Mint mondta, a darabbal már körülbelül két éve turnéznak, olasz városok mellett Marseille-t, Londont, Párizst, Barcelonát, Madridot, Varsót, Chicagót és Isztambult is útba ejtették, nagyjából a 350. előadásnál tartanak. „A darabban az egyik főszereplő szinte egy vészjelzést ad a társadalom számára: úgy tűnik, hogy gyakran valósként fogadjuk el, sőt legitimáljuk a bűncselekményeket, legyenek azok tényleg megtörténtek vagy elképzeltek, hús-vér vagy lelki természetű bűnök. Formailag eközben egy nagyon szép műről van szó, amely azt az antik eszközt használja, hogy szinte felfüggeszti a darab világát, és mintegy álom és valóság között lebeg” – magyarázta a Nemzeti Színházban szerda este tartott előadást megelőző interjúban.

servillo_mti
Toni Servillo a Nemzeti Színházban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Toni Servillo elmondta: megadatott számára a szerencse, hogy több kelet-európai országban is bemutathatta a darabjait, járt többek között Moszkvában, Szentpéterváron, Bukarestben és Varsóban is, Budapesten a Művészetek Palotájában mutatták be rendezésében és szereplésével Carlo Goldoni Nyaralás-trilógiáját 2009 májusában. „Mindig nagyon örülök, ha Kelet-Európába jöhetek, hiszen úgy érzem, hogy itt még él a dráma és a színész iránti érdeklődés, itt még mindig egyfajta rítus, egyfajta szükséglet a színházba járás, és a színház még mindig alapvető eleme a fiatalok oktatásának és nevelkedésének. Az angolszász országok nagyságai mellett továbbá nem szabad megfeledkezni azokról a jelentős színészekről és rendezőkről sem, akiket Kelet-Európa adott a világnak” – hangsúlyozta a rendező, aki felidézte, hogy egyik legszebb magyarországi emléke a Katona József Színház Három nővér-előadása volt, amely még mindig élénken él benne.

L' Uomo in piu_sorrentino
A felesleges ember, Sorrentino első filmje
   
A kérdésre, igaz-e, hogy autodidakta, és soha nem lépte át egyetlen színiiskola küszöbét sem, határozott igennel felelt. „Nápolyt még mindig a színház fővárosának lehet minősíteni, ahol elég, ha az ember körülnéz ahhoz, hogy színészetet tanuljon. Magam is sokat tanultam így, és persze a játszás közben. Persze ezt a színházi főváros címet ma már másként kell érteni, mint a 18. században, amikor II. Katalin Nápolyból hívott zenészeket, színészeket Moszkvába és Szentpétervárra” – mondta.

nagy szepseg plakat
A legnagyobb siker
   
Felidézte Paolo Sorrentino olasz rendezővel, forgatókönyvíróval való megismerkedését is: „Színháztársulatom, a Teatri Uniti nemcsak színházzal, hanem mozifilmekkel is foglalkozik, így esett, hogy társproducerként részben mi készítettük el Sorrentino egyik első filmjét, A felesleges embert, amelyben már játszottam is. Még nagyon fiatal volt, és ott járkált az irodáinkban, állandóan hozta magával az újabb és újabb forgatókönyveit. Ezeket én persze nem olvastam el, mert akkoriban nagyon sokat dolgoztam Moliere A mizantrópján. Végül miután többen azt mondták nekem, ha nem olvasod el te, más megelőz, vettem a fáradságot és belenéztem. Így született meg A felesleges ember, amelyet aztán további négy film követett” – mondta Toni Servillo.   

MTI

• Publikálva: 2015.04.23. 12:59 • Címke: film, színház, interjú