a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Európa ismét Pécsett énekel

europa_vcantat_lead

Az Európai Kórusszövetség háromévente megrendezett nemzetközi kórusfesztiválja, az Európa Cantat júliusban, 27 év után ismét Magyarországra érkezik. Több ezer énekest láthatunk és hallgathatunk a világ minden tájáról. Hung(a)ry for singing!

Az európai kórustalálkozót először 1961-ben Passauban rendezték meg. A sikeres zenei fesztivál hamar jelképpé vált a páneurópai ifjúsági és felnőtt kóruszenészek körében. Az első 1984-es, Tillai Aurél által vezényelt Pécsi Nemzetközi Kamarakórus találkozó sikeres megszervezése után az Europa Cantat akkori elnöke, Marcel Corneloup abban a megtiszteltetésben részesítette Pécs városát, hogy felajánlotta a jubileumi, tizedik kórustalálkozó megrendezését. Pécs 1988-ban látta vendégül az Europa Cantatot, ez volt az első és egyben az utolsó alkalom, hogy a fesztivált a keleti blokkban rendezték meg. Az Europa Cantat X. fesztivál 1988. július 28. és augusztus 7. között zajlott, melyen 25 ország 74 kórusának 3672 énekese vett részt, és 16 helyszínen 45 koncertet adott. Külön érdekesség, hogy a fesztivál hivatalos plakátját Victor Vasarely alkotta, aki maga is részt vett a szülővárosában megrendezett kórustalálkozón.

vasarely plkat
A Victor Vasarely által tervezett Europa Cantat plakát (1988)

A nyitókoncertet egész Európában lehetet látni és hallani a tévé- és a rádióközvetítéseknek köszönhetően. A sugárzott művek között szerepelt Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára készült Bartók Béla Táncszvitje (1923) és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa (1923), de itt hangzott el Kocsár Miklós Az éjszaka képei (1988) című művének ősbemutatója is. A „legendás tizedik” mély nyomott hagyott, és máig él a pécsiek emlékezetében. A pécsi székhelyű megyei és városi feladatokat ellátó Csorba Győző Könyvtár Baranyai MédiaTár elnevezésű projekt keretében digitálisan is elérhetővé tette a jubileumi fesztiválon készült 74 perces televideót.


X. Europa Cantat, Pécs, 1988 (forrás: csgyk.hu)

2010-es év mérföldkő volt Pécs életében, hiszen ekkor nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Tereit felújították, új, tökéletes akusztikájú koncertteremmel, a Kodály Központtal bővült, valamint a világhírű Zsolnay porcelángyár területén létrejött a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezután, valamint a város rendkívül fejlett zenei életének köszönhetően 2012 márciusában átvehette Torinótól a stafétabotot, és megnyerte a XIX. Europa Cantat rendezési jogát.

Az idei zenei találkozó 27 év után július 24. és augusztus 2. között kerül újra megrendezésre a pezsgő multikulturális életéről híres, mediterrán hangulatú városban.



Idén a látogatók a közös énekléseken, koncerteken és a zenei EXPO-n túl táncházakban, városnézéseken, vagy a Pécs melletti borvidékeket felfedező kirándulásokon is kikapcsolódhatnak. A szervezők egy-egy napot szentelnek a régió országainak, így a magyar mellett szerb, horvát és szlovén muzsika, táncok, kultúra és gasztronómia világa is a vendégek elé tárul. A kórustalálkozó rendezői különös tekintettel várják a 27 évvel ezelőtti résztvevőket. Az Europa Cantat XIX. részletes programja elérhető a rendezvény honlapján, illetve az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a fesztivál Facebook oldalán is.

Europa Cantat fesztiválok dátumai és helyszínei:

1961 Passau (Nyugat-Németország)
1964 Nevers (Franciaország)
1967 Namur (Belgium)
1970 Graz (Ausztria)
1973 Autun (Franciaország)
1976 Leicestershire (Egyesült Királyság)
1979 Luzern (Svájc)
1982 Namur (Belgium)
1985 Strasbourg (Franciaország)
1988 Pécs (Magyarország)
1991 Victoria (Spanyolország)
1994 Herning (Dánia)
1997 Linz (Ausztria)
2000 Nevers (Franciaország)
2003 Barcelona (Spanyolország)
2006 Mainz (Németország)
2009 Utrecht (Hollandia)
2012 Torino (Olaszország)
2015 Pécs (Magyarország)

Végül álljon itt az idei esemény mottója: Hung(a)ry for singing! – azaz: Magyarország az éneklésért!/Éhes az éneklésre!

Szüts Etele

• Publikálva: 2015.05.18. 11:31 • Címke: program, hír