a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Pipecland, a klasszak alkotmányos királysága

bank leadEgy nyári gyermektáborról készített kiállítást a Néprajzi Múzeum. Ami rögtön fel is veti a kérdést, hogy miért nem a Könyves Kálmán körúton, a Pedagógiai Múzeumban van ez a tárlat, hiszen a táboroztatás mégis csak a pedagógiához van közelebb, mint a néprajzhoz. Aztán benyitva megtudhatjuk, hogy egy nem akármilyen történettel ismerkedhetünk meg.

Azt első benyomásunk mindenesetre az, hogy ez a monstre kiállítás – egy egész épületszárnyat, vagy hat termet elfoglal az emeleten – igazából annak a 7-800, mára már felnőtté vált gyereknek szól, akik ott voltak negyven év alatt Bánkon, Leveleki Eszter nyári táboraiban. Táborok persze máshol is voltak és most is vannak, olyanok is, amik sokban hasonlítanak a bánki Pipeclandra – mert így hívták magukat, „országukat” a táborlakók. De a bánki egy különleges táboroztatás volt, ami egy idő után jellemzően a fővárosi polgári liberális értelmiség gyerekeinek adott helyet. Pipecland lakója volt Eörsi Mátyás, Mácsai Pál, Ráday Mihály, Fischer Ádám és Iván, vagy Ascher Tamás is, hogy csak az ismertebbeket említsük.

bankellenpedagogia

Az egyszerre 30-40 gyerekkel működő tábor több volt, mint fizetős gyereknyaraltatás, inkább egy reformpedagógiai műhelynek tekinthetjük, ahol a felsőgallai születésű, az orsolyiták Szent Angéla Tanítónőképzőjét 1936-ban elvégző Leveleki (Löventritt) Eszter volt a meghatározó. Akit Mérei Ferenc is tanított, és aki a gyakorlatban, többek között a saját magánóvodájában is használta a korszak pedagógiai újításait, eredményeit. A tábor 1938-ban, a pipeclandi időszámítás 1946-ban indult az első évvel. (1944-ben nem volt tábor, Leveleki Eszter Sztehlo Gáborral és a Vöröskereszttel is együttműködve gyermekeket mentett a fővárosban.)

Pipecland ellenpedagogia bank
A tarcsi ház 1957-ben

Mindig július első napjaiban érkezett meg az első turnus Bánkra, a Budapestől 60 kilométerre lévő nógrádi falut már a két világháború között strandfürdővel rendelkező klimatikus üdülőhelynek hirdették. Augusztus végéig három hetente váltották egymást a csapatok, általában annyi volt a jelentkező, hogy várólisták alakultak ki. Egy informális módon szerveződő, erős, felejthetetlen élményt adó közösség jött létre. Pipecland a kerettörténet szerint leginkább egy alkotmányos királyság volt zászlóval, himnusszal és kormánnyal. Pipec király a hagyomány (tradomány, ahogy ők mondták) szerint három éves korában, a bilin ülve koronázták meg, de helyette mindig is a régens, Leveleki Eszter uralkodott. Voltak a parlament által írott és módosított, kötelező érvényű törvények, és idősebb, 13-15 éves táborlakók, a visszajárók közül a régens által kiválasztott szobafőnökök is. És úgy tűnik, volt fegyelem is, sípszóra ébredtek és tornásztak, a turnusok kétharmada fiú volt (kicsik a bocsok, nagyok a medvék, a lányok pedig a boszik), szerteszét szaladtak volna szigorú napirend nélkül. És persze ebből adódóan voltak konfliktusok is, nem mindenki volt „klassz”, bátor, szellemes, segítőkész, nem nyafogó, empatikus gyerek. A szobafőnökök kiválasztása sem sikerült mindig, különösen a vége felé. Ugyanakkor voltak pipeclandi olimpiák, 1959. július 29-én este 6 órától induló egynapos „nagy monstre némasági verseny”, és rengeteg számháború meg éjszakai fürdés az idősebbeknek. Volt köre a bogárvadászoknak, volt geológiai társaság, és egy véletlen folytán a karancslapujtői focicsapatnak is alakult itt rajongótábora – fel is jutottak a megyei első osztályba.

pipecland strandon bank ellenpedagogia
Egy kis strandolás

Hogy aztán mindez mekkora érdeklődésre tarthat számot, és hogyan lehet a Bánkon történteket jól bemutatni, az jó kérdés. A tábor immár a magyar történelem része, az egykori táborozók jórészt korunk értelmiségi elitjéhez tartoznak, tehát Bánk a pedagógiai vonatkozásain túl is érdekes lehet. Az viszont, hogy teleírjuk a termek fekete falait fehér idézetekkel és összefoglalókkal, a vitrinekbe pedig belerakjuk a felelhető fényképeket, plakátokat és naplókat, írott dokumentumokat és tárgyakat, az nem biztos, hogy felkelti az érdeklődést és ébren tartja a figyelmet. Az a baj, hogy hiába siet a kurátor, Frazon Zsófia a segítségünkre kis ülőalkalmatosságokkal és madzagra kötött nagyítókkal, az anyag hatalmas, végigolvashatatlan és végignézhetetlen. Ha még a mozgóképeket is hozzávesszük, bizony órákat kellene eltöltenünk olvasgatással és nézelődéssel az egyébként kellemesen hűvös térben. Erre viszont leginkább egy nosztalgiázó volt táborozónak lehet indíttatása, ideje.

Pálffy Lajos

Ellenpedagógia a tóparton
Néprajzi Múzeum
2015. március 27. – 2015. augusztus 31.

• Publikálva: 2015.05.27. 10:33 • Címke: néprajzi múzeum, kiállítás

Kapcsolódó írások