a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Sétahajózás a Boszporuszra leszálló estében

elso_vilaghaboru_leadAzt gondolhatnánk, királynak lenni jó dolog, többek között egy király beutazhatja a világot, és mindenütt a legnagyobb tisztelettel fogadják. Ebből a tiszteletből nem volt hiány IV. Károly király és Zita királyné 1918 májusi szófiai és konstantinápolyi látogatásán sem.

Ugyanakkor látszott már, hogy a központi hatalmak nem fogják sokáig bírni a háború terheit, miközben az antantnak hajókonvojok ontották az USA hadiiparának és mezőgazdaságának termékeit. No és jöttek katonái is, és eldöntötték a háborút. A MaNDA által őrzött 10 perces felvétel főszereplői tudták ezt, így csak a szövetségüket tudták megerősíteni, és istenükhöz fohászkodni, mást nemigen tehettek.

Az Osztrák Magyar Monarchia új uralkodója 1918 tavaszán bemutatkozó látogatásra indult Bulgáriába és Törökországba. A Balkánon ekkorra elhallgattak a fegyverek, Szerbia kapitulált, Oroszország a bolsevik hatalomátvétel után kivált a háborúból, Románia német megszállás alá került. Az angol, francia és ausztrál csapatok már rég elhagyták a Gallipoli félszigetet, csak a Szalonikinél létesített 100 kilométeres hídfőállásban állomásozott antant katonaság. Viszonylagos csend volt a térségben, de a hátországokban már olyan nagy volt a nyomorúság, no és ebből adódóan a békevágy, hogy Károly és az őt vendégül látó uralkodók legfontosabb célja a háború mihamarabbi befejezése volt. Ezt a 72 éves V. Mehmed szultán meg is említette beszédében, amire válaszul Károly is a tisztességes, a területi sérthetetlenséget szavatoló békét kérte a Mindenhatótól. És valószínűleg valami hasonló álláspontra jutottak korábban Szófiában Ferdinánd bolgár cárral is.

video

A láthatóan nehezen, botra támaszkodva mozgó 56 éves bolgár uralkodóval amúgy magyarul is beszélgethettek, hiszen a „Balkán rókájának” nagyanyja, Koháry Antónia révén 96 magyarországi birtokkal is rendelkezett, és egy magyar huszárezredben szolgált fiatal korában. A felvételek tanúsága szerint Ferdinánd két fiát, a sovány, hajtott hátú Borisz trónörököst és Cirillt küldte ki a feldíszített vasútállomásra Károlyék elé. Ezután az ilyen látogatásokra jellemző katonai szemlék végtelen sora következik, a feleségek kötelező programja pedig egy-egy kórház meglátogatása volt, ahogy Zita királynét is elvitték az egyik ilyen szófiai intézménybe. Ahova végül is a kamerát már nem engedték be. A keszeg trónörökös a háborús vereség miatt lemondó atyja után III. Boriszként uralkodik, míg aztán állítólag Hitler meg nem mérgezteti. Öccsének, Cirillnek sincs nagyobb szerencséje, őt 1945-ben a Vörös Hadsereggel hazatérő kommunisták végeztetik ki. A szerencsétlen apa pedig mindezt végignézi, lemondása után a gömöri Murányból, majd pedig 1945 után a család fészkéből, a magas dombra épült coburgi várkastélyból.

Szerencsésebb volt kollégájánál V. Mehmed, akinek mind az öt fia életben maradt. Igaz, életéből már csak alig két hónap volt hátra a látogatás idején, így legalább nem kell végignéznie a háborús vereséget, Konstantinápoly megszállását, és dinasztiája trónfosztását. Károly és neje vonattal érkeztek a török fővárosba is, és talán a Kelet miatt láthatólag jóval pompásabb egyenruhákat húztak elő az útipoggyászból, mint Szófiában. Maga az uralkodó pazar egyenruhaszerűségben és tollas kucsmában feszít, de kíséretében több díszmagyarba öltözött potentát is felbukkan. A törökök is megadják a módját, az uralkodó párt az elaggott szultán mellett a nagyvezír, Talat pasa is fogadja az állomáson. (Talat postai távirászból lett Törökország tényleges ura, belügyminiszterként 1915-ben ő rendeli el az örmények sivatagba telepítését. Németországban végez a háború után vele egy örmény merénylő.) 8:20-nál egy furcsa jelenetet is láthatunk, ahogy a szertartásmester odébb taszít egy túlságosan segítőkész rendőröcskét a vendégek kocsiba szállásánál. Az autók lovassági kísérettel a Galata hídon át hajtanak a direkt Károlyék számára renovált Merassim kioszkba. A török fővárosban is volt sok csapatszemle, tisztelgés és kézfogás, Károlyt kinevezik a török seregek tábornokának, a hadtörténeti gyűjtemény előtt pedig korabeli janicsárruhába bújtatott férfiúkat is megnézhetett a királyi pár. Zita királynénak bizonyosan a Boszporuszon tett sétahajózás is nagyon tetszett, amit egy 12 evezős által hajtott, díszes, gondolaszerű csónak párnázott üléséből élvezhettek a tengerre leszálló estében.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.05.15. 11:11 • Címke: első világháború 100, filmhíradók