a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

„Mindig valami új, még izgalmasabb dologba kezdtem”

csanyi vilmos lead

Mindig valami izgalmas dologba fogott, majd amikor úgy látta, hogy megtalálta, amit keresett, másik izgalmas dolog után nézett a 80 éves Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, etológus, akadémikus, aki pályája mérföldköveiről beszélt születésnapja alkalmából.

„Voltam biokémikus, enzimek, fehérjék szabályozásával foglalkoztam, molekuláris biológiával, amikor ezzel egy bizonyos szintre eljutottam, akkor váltottam. Gondoltam, hogy idegbiokémiával foglalkozom, de aztán a körülmények úgy alakultak, hogy ebből etológia, pontosabban a halak etológiája lett” – emlékezett vissza. Csányi Vilmos felidézte, hogy sikerült találniuk egy olyan mechanizmust, amely a tanulási folyamatot valamilyen kulcsingerhez köti. A halak úgy tanulnak, hogy a külső környezet valamilyen jellemzője elindítja bennük a tanulás folyamatát: azt tanulják meg, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk a vízben, ahol nagyon gyorsan változnak a körülmények. A dél-ázsiai lagúnák, csatornák vizében sok más halfajjal együtt igen mozgalmas viszonyok között élő paradicsomhalakkal dolgoztak.

csanyi vilmos mti Illyés Tibor
A 2011-es Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj egyik díjazottjaként (fotó: MTI/Illyés Tibor)

„A kis paradicsomhalnak azt kell megtanulnia, hogy melyik haltól érdemes elmenekülni, elrejtőzni és melyik nem bántja. Ez nagyon fontos ismeret, mert állandóan menekülni nem lehet, ha egy veszélyben lévő állat nem tudja az energiáit jól beosztani, hátrányos helyzetbe kerülhet. A paradicsomhalak ezt úgy oldják meg, hogy figyelik azokat a dolgokat, amelyeknek két szeme van. Ha a két szem tulajdonosa közömbös marad, nem törődnek vele többet, ha viszont üldözőbe veszi őket és sikerül megmenekülniük, akkor ettől kezdve figyelik a viselkedését és úgy helyezkednek, hogy ne érje el őket. A tanulási folyamat elindulásához feltétlenül szükséges a két szem +kulcsingere+, ez bekerült az etológia-tankönyvekbe is” – fejtette ki a professzor. „Amikor már sokat tudtunk a paradicsomhalakról és már nem volt annyira érdekes, mert mindent ki lehetett előre következtetni, akkor kezdtünk el kutyákkal foglalkozni. Volt néhány olyan személyes tapasztalatom, amit a hagyományos etológia eszközeivel nem lehetett megmagyarázni. A kutyák nem úgy viselkedtek, mint az állatok, hanem mint a gyerekek: spekuláltak, az egyes emberekkel különböző viszonyba kerültek, akitől féltek, azt például megbüntették valamilyen szófogadatlansággal” – magyarázta Csányi Vilmos. Az etológia nem törődött a kutyákkal, mondván, hogy nincs természetes környezetük és ez a tudományág minden állatot a természetes viszonyai között akar megfigyelni. „Én azt gondoltam, az ember, a család, a munkahely, az emberi világ a kutya természetes környezete, hiszen az háziasítás évtízezredeiben ehhez szokott hozzá, és ebben a környezetben a legfontosabb tényező a gazda” – világított rá ennek jelentőségére Csányi Vilmos. Úgy érdemes tehát vizsgálni a kutyák viselkedését, hogy a gazda is ott van. Ebből komoly munka indult el, bár az első években a többi szakember nem hitte el az eredményeiket.

csanyi vilmos mti  Diósi Imre
Több népszerű könyv szerzője, melyek között a legismertebb a Bukfenc és Jeromos, amelyet saját kutyáiról írt (fotó: MTI Fotó/Diósi Imre)

„Visszajöttek a cikkeink azzal, hogy minden rendben van, csak nem hiszik el. Nyolc-tíz év alatt sikerült bebizonyítani, hogy a kutya is lehetséges vizsgálati terület, és 2009-ben a nagy tekintélyű amerikai Science tudományos lapban négyoldalas riport jelent meg a tanszékünkről, amelyben elismerték az új területet, a kognitív etológiát, vagyis az elme etológiáját, és először jelent meg a +kutyák szőrös gyerekek+ kifejezés” – idézte fel a tudós. Csányi Vilmos elmagyarázta, hogy nemcsak a kutyák miatt érdekes, hogy miként viselkednek, hanem az ember magatartásának megismeréséhez sok esetben hozzájárulhat a kutya viselkedésének tanulmányozása. Volt olyan fázis az evolúcióban, amely során az ember még nem használt nyelvet, de már kommunikált, csapatokban élt, közös tevékenységet végzett. A kutyával ugyanez történik: embercsapatban él, nem tud beszélni, de vannak közös akciók, figyelni kell, ki kell találni, mire gondolnak, mi fog történni. „Ha megértjük, hogy oldja meg a kutya nyelv nélkül ezt a kommunikációs problémát, abból sejthetjük, hogy az ember esetében is hasonlóképpen történt” – hangsúlyozta Csányi Vilmos. Már 30-40 laboratórium létesült külföldön, amelyek a tőlük átvett metodikával kutatják a kutyákat. Egy külföldi folyóirat adata szerint exponenciálisan nő a kutyákkal foglalkozó tudományos cikkek száma.

csanyi vilmos mti kallos bea
A TEDxDanubia – Power of Imagination konferencia megnyitóján, 2011-ben (fotó: MTI/Kallos Bea)

Az elmúlt évtizedben tíz szépirodalmi kötete jelent meg a professzornak. „Nem állt távol tőlem az írás, tudományos és ismeretterjesztő cikkeket mindig írtam. Amikor a tudományos munkámat befejeztem és hagytam, hogy tanítványaim vegyék át a vezetést, még úgy éreztem, van kedvem néhány dologhoz. Akkor kezdtem el írni. A jó történethez szükséges az emberi természet ismerete, ebben segít sokat a humánetológia” – fejtette ki a professzor, aki jövőre tervezi megjelentetni a nemrég elkezdett, tudományos-fantasztikus jellegű regényét, amely a mesterséges intelligenciáról szól. A 80 éves Csányi Vilmost május 18-án köszöntik barátai, tisztelői a budapesti New York Művész Páholyban, az esten közreműködik többek között Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Alexander Brody reklámszakember, író, Topál József biológus, Udvaros Dorottya színművész, Géczi János író, Márton László író, Dolák-Saly Róbert előadóművész, író, zeneszerző, Vekerdy Tamás pszichológus, író, a Belga együttes és a Libri Kiadó vezetői, ugyanis a könyves vállalkozás új kötettel, az Íme, az ember – A humánetológus szemével című könyvével köszönti a szerzőjét.

MTI

• Publikálva: 2015.05.13. 12:46 • Címke: interjú, évforduló