a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Add el a barátod, vagy akár Máté Gábort!

faust_lead

Mindig arról van szó, hogy mennyire unják a fiatalok a kötelező olvasmányokat. Van aki erre keres megoldást, és úgy vezet végig Faust útján, hogy szinte a „felhasználó” is Fausttá válik.

A szöuli Goethe Intézet úgy gondolta, hogy Dél-Koreában már annyira nem érdekes a nyugati (akár német) klasszikus irodalom, hogy itt az ideje feldobni azt. Kapóra jött, hogy egyszer leültek beszélgetni a szöuli Nolgong csapatával. A Nolgong már több klasszikust feltupírozó, sőt akár újraíró játékot tervezett meg (1984, Rómeo és Júlia, Anna Karenina), amely különleges keveréke a videójátékoknak, az irodalmi műveknek és a telefonos appeknek.

being faust goethe enter mephisto
A játékot 9 tagú dél-koreai szervezőbrigád kíséri végig Európán (fotó: Kerekes Zoltán)

A Nolgong vezetője, Peter Lee, aki eredetileg computer artot, később New Yorkban interaktív telekommunikációt tanult, majd tíz év után visszatért Szöulba, hogy olyan interaktív játékok fejlesztésén dolgozzon, amelyek megmutatják a felnőttek számára is, hogy mennyire jó játékosan tanulni. Olyan munkatársakkal alapította meg cégét, akik mindnyájan szeretik az irodalmat, a művészeteket. „Már korábban is készítettünk hasonló játékokat, és egyszer, mikor egy másik projekt kapcsán találkoztunk a szöuli Goethe Intézet munkatársaival, viccből elhangzott, hogy akár a Faustból is készülhetne játék, mire a Goethe munkatársai egyből rávágták, hogy tökéletes. Egy héttel később a Goethe Intézet igazgatójával beszélgettünk két órát az ötletről és elhatároztuk, hogy komolyan megcsináljuk” – mesélte Peter Lee. A Goethe Intézet számára fontos, hogy olyan mára már olvashatatlannak tartott klasszikus művet újra megszerettessen, mint a Faust. Ezért is gondolták az alkotók, hogy egy játékos app a fiatalabbakat is megnyerné, főleg ha azt telefonon keresztül is lehet használni. „Egy újfajta élményvilágot akartunk teremteni, amellyel egy új közönséget szólíthatunk meg. Ilyen nyitottan kezdtük.”

being faust goethe enter mephisto
(fotó: Kerekes Zoltán)

Az Enter Faust – Being Mephisto valóban egy új élményvilágot biztosít a résztvevőknek. Már az előkészítéskor a szervezők aláíratnak velünk egy szerződést, amely tartalmazza a játék szabályait, illetve a lelkünk eladására vonatkozó feltételeket. Ezután kapunk egy kis kártyacsomagot, amelyből kiválaszthattunk 6 értéket, amely a leginkább ránk, mint játékosra vonatkozik: lehet ez szeretet, család, hit, tudás, gyönyör, gazdagság, esetleg örök ifjúság. Majd ezután következett az igazi játékhangulat: lesétáltunk a Katona Sufnijába, ahol Ónodi Eszter és Kocsis Gergely mint a CÉG képviselői fogadtak és elmondták a játékszabályokat. A két pilléren fekvő játék egyik fontos szabálya, hogy ismerősök, barátok, hírességek eladásával szerezhetünk pénzt a helyi „bankautomatákból” majd utána elindulhattunk idézetvadászatra. Az előzőleg kiválasztott 6 érték alapján kellett keresnünk, majd a meglévő pénzzel megvásárolnunk, az állványokon olvasható Faust-idézetekből olyat, amely az egyik számunkra fontos értékre vonatkozik. A hitre sokkal nehezebb volt találó idézetet keresni, mint a gyönyörre... és ez nem az idézeteket összeállító irodalmárokra vonatkozik, hiszen a játékfejlesztőket segítő dramaturg, Benjamin von Blomberg 2012-ben Németországban az Év Dramaturgja volt. Kérdésünkre elmondta, hogy személyes és érzelmekkel telített játékot akartak, ezért az elején sokat beszélgettek azokról az értékekről, amelyeket a Faustból kiemelnek.

being faust goethe enter mephisto
Izgatott idézetkeresők. Játék valós térben, mobillal (fotó: Kerekes Zoltán)

Annak ellenére, hogy a Faust szövege nagyon régi, ez a játék egy nagyon nyitott struktúrát jelent, ami kiváló apropó egymást megismerni. A játékfejlesztők számára is ez volt a cél: „A technikai eszközöket arra szeretjük használni, hogy ez embereket fizikailag közelebb hozzuk egymáshoz itt e jelenben egy valós térben. Személyre szabott élmények előidézéséhez, pedig bár technikai eszközöket használunk, de ez nem azt jelenti, hogy a digitális technika nyert, hanem inkább biztatni szeretnénk a résztvevőket, hogy a többi résztvevővel létesítsenek kapcsolatot. Nehéz ilyet tervezni, de ha már működik, akkor nagyon klassz.” A barátok eladása és az idézetek vásárlása közötti időben pedig valóban újabb és újabb játékostársakat kell leszólítanunk, mert olyat kell találni, aki hasonló értékeket választott a játék elején és azzal csereberélhetünk, hogy még több pontot szerezzünk. Az Enter Faust – Being Mephisto eddig valóban ismeretlen oldalról mutatta meg a játékoskedvűek számára Goethe művét. A tervezők pedig elérték céljukat: olyan alkotást hoztak létre, „amelynek még nincs is neve”.

being faust goethe enter mephisto
Kocsis Gergely és Ónodi Eszter (fotó: Kerekes Zoltán)

Persze a végén nem csak a legtöbb idézet megszerzése számított nyerőnek (bár azok számával egyenes arányban nőtt az elégedettségünk szintje, úgy virtuálisan, mint valószínűsíthetően a valóságban is), hanem azt is kitüntette a cégvezetőket igézően alakító színészpáros, akik a legtöbb barátjukat adták el. Mármint, hogy mi van? Igen, a játék ettől lett igazi játék, még a végére is tartogatott egy kis meglepetést.

Goethe Institute – NOLGONG
Enter Faust – Being Mephisto
2015. május 10., 11., Katona József Színház

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2015.05.20. 08:53 • Címke: digitalizálás, irodalom