a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​A világ fogott össze ellenünk

elso_vilaghaboru_leadHogyan is győzhettünk volna a Nagy Háborúban, mikor egy világ harcolt ellenünk! Ilyen érzése támad az embernek, amikor sorra veszi az antant mellett harcoló országokat és népeket. A hosszú listával szemben a központi hatalmak mindössze négy ország erőforrásaira támaszkodhattak.

Az Imperial War Museum (IWM) egyik összeállításán azokat a csapatokat láthatjuk, akik Brit Expedíciós Hadsereg kötelékében harcoltak Franciaországban és Belgiumban. Az összeállításban feltűnik a londoni felsővezetés három emblematikus alakja is.

Az első világháborúban az antant oldalán harcba bocsátkozó, vagy a központi hatalmaknak hadüzenetet küldő országok gyakorlatilag a Föld összes kontinensén előfordultak. Angol kötelékben harcoltak a brit korona ausztrál alattvalói, és természetesen az indiaiak is. Franciaország afrikai gyarmatairól jöttek azok a „szpáhik”, akik megszállták 1919-ben Szegedet. Japán és Ausztrália a távol-keleti német gyarmatokon háborúzott, az utóbbi Új-Zélanddal együtt csapatokat küldött az európai hadszíntérre is (Gallipoli és Franciaország). Az antant és szövetségesei összesen 790 milliós lakossággal bírtak, amiből 10,3 millió vált civilként, vagy katonaként a háború áldozatává. Ezzel szemben a központi hatalmak négy országát (Németország, Osztrák-Magyar Monarchia, Bulgária és Törökország) 143 millió ember lakta, és itt összesen 19 millió áldozatot követeltek a harci cselekmények. Jól mutatják e számok az erőviszonyokat, de talán még nagyobb antant-fölény mutatkozik a nyersanyagok és az ipari potenciál terén. A központi hatalmak országai közül igazán Németország fejlett csak katonailag és gazdaságilag, ezért is kell többször a Monarchia segítségére sietnie, vagy tanácsadókkal és hadianyaggal támogatni Törökországot és Bulgáriát.

iwm_1918
A képre kattintva juthat el a filmig

Az IWM 1918-ra datált összeállításában a brit parancsnokság alatt a nyugati fronton bevetett nációkat veszik sorba. Az összeállítás French tábornagy 1914-es észak-írországi katonai szemléjével indul. Az alacsony termetű, 1852-es születésű Sir John Denton Pinkstone French lovastisztként harcolt korábban Egyiptomban, a búr háborúban, majd 1914-ben kinevezték a Brit Expedíciós Hadsereg élére, aminek eredeti állománya ez év végére majdnem teljesen meg is semmisült. Talán ezért is sikerült 1915-ben alárendeltjének, Douglas Haig tábornoknak megfúrnia, Írországba helyezik, ahol kegyetlenül leveri majd a Húsvéti felkelést. Aztán megússza az IRA merényletét, 72 évesen hal meg kenti várkastélyában. A szemle után brit csapatok franciaországi kirakodásáról láthatunk képeket, majd Lord Kitchener 1916 februári franciaországi látogatását mutatják. Ő volt a Gallipolinál bekövetkező kudarc hadügyminiszter-áldozata, ifjan katonaként szolgált Palesztinában, az orosz-török háború idején Bulgáriában, Egyiptomban és Szudánban, ahol ő veri le végül a Mahdi-felkelést. Ott volt természetesen a búr háborúban is, és India főparancsnoki pozícióját cseréli 1914-ben a hadügyminiszteri székre. Jellegzetes bajuszos arca kerül a leghíresebb brit toborzóplakátra, 1916-os leváltása után az aknára futó Hampsire cirkálóval együtt süllyed el örökre az Orkney-szigeteknél.

britek_elso_vh

Az összeállítás az ausztrál és az indiai gurkha csapatokkal folytatódik, majd Lloyd George-ot, a későbbi miniszterelnök lelkesíti a kanadai katonákat. Ő pénzügyminiszterként kezd a háború elején, 1915-ben már a lőszerellátásért felel, majd 1916 decemberében a hadügyminiszteri széket cseréli a miniszterelnökire. („Magyar közösségeket úgy adnak át Csehszlovákiának és Romániának, mint egy marhacsordát” – nyilatkozza majd később, a béketárgyalások alatt.) Az összeállításban ezután dudaszóra menetelő skótokat is láthatunk, majd pedig némi ízelítőt a brit tengeri haderőről a második világháborúban is szolgáló, két messzehordó ágyúval is felszerelt HMS Erebus monitorral, ami 4:39-nél tűnik fel a filmben.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.05.22. 07:40 • Címke: első világháború 100, filmhíradók