a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Válaszúton és világszerte

kallosleadA Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjával tüntették ki csütörtökön Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutatót, a nemzet művészét.

Erdélyben, a Kolozs megyei Válaszút községben született 1926. március 26-án. A helyi elemi iskola elvégzése után a kolozsvári református kollégiumba került, ahol tanárai biztatására gyűjteni kezdte szülőfalujának népdalait, ritmusait, a helyi magyar, román és cigány népszokásokat. Még középiskolás korában a fiatalok szokásrendjét, udvarlási hagyományait és az ehhez kapcsolódó népdalkincset feldolgozó gyűjtőmunkájával első díjat nyert egy népdalpályázaton, ennek hatására végleg eljegyezte magát a néprajzzal. 1946-ban tanítói oklevelet szerzett, de mivel Moldvában nem engedték tanítani, Magyarvistára, majd Kalotaszegre került, itt folytatta a gyűjtést. Bekerült a Zeneakadémiára is, ahonnan azonban 1950-ben kizárták, mert szülei kuláklistára kerültek, apját szabotázs miatt hat hónapi börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

1951 és 1955 között a kolozsvári Zeneművészeti Főiskolán tanult, a végzés után a moldvai csángók közt, Lészpeden, majd a Gyimes völgyében tanított. 1957-58-ban a marosvásárhelyi Népi Alkotások Házában volt szakirányító. 1958-ban koholt vádak alapján letartóztatták és bebörtönözték, szabadulása után, 1959-től faipari vállalati alkalmazottként kereste kenyerét. A néprajzi gyűjtőmunkát ekkor is folytatta, eredményeire a magyarországi néprajzosok is felfigyeltek. A hatvanas évek elején Kodály Zoltán hordozható magnetofont küldött neki, amivel jelentősen megkönnyítette a nép hangzó kincseinek megmentését. 1969-ben – feladva addigi állását – szabadfoglalkozású lett. Ettől kezdve minden idejét és erejét a gyűjtésnek szentelte, alkalmi kutatási megbízásokkal dolgozott főként a Gyimesben, Kalotaszegen, a Mezőségben és Moldvában. A népköltészet, a népszokások és a néptáncok mellett gyűjtötte a bőr-, fa-, textil- és kerámia használati tárgyakat, a ruhákon, a bútorokhoz tartozó szöveteken, függönyökön, ágyterítőkön megjelenő varrott és hímzett díszítéseket is. A tevékenységét összegző, rendszerező publikációk sorát az 1969-ben megjelent Balladák könyve nyitotta meg, amely nagy szakmai és közönségsikert aratott. 1973-ban jelent meg az Új guzsalyam mellett című néprajzi gyűjteménye, majd 1989-ben a Martin Györggyel közös Mikor Csíkból elindultam című kötete. 1996-ban az Ez az utazólevelem című kötetében versekkel jelentkezett, 2004-ben pedig Világszárnya címmel moldvai magyar népmeséket adott közre. 2005-ben jelent meg egy vele készült interjúkötet, a Válaszút vándora, amelyhez Sólyom László írt előszót. 2014-ben ismét megjelent és számos dokumentummal bővült a Balladák könyve. Az életművét megkoronázó forrásmunkában több mint félezer balladaváltozat található. A gyűjtemény tartalmazza a korábbi kiadás teljes anyagát, kibővítve eddig még nem közölt szövegváltozatokkal, dallamokkal és 20 órányi eredeti hangfelvétel-melléklettel is.

kallos zoltan forras kallos.org
(forrás: kallos.org.ro)

A magyarul, románul és cigányul is beszélő kutató nemzetiségre való tekintet nélkül, fáradhatatlanul gyűjtötte a Kolozs megyei Válaszúton és a környékbeli falvakban a hagyományokat. Gyűjtőmunkája során 15 ezer dallamot jegyzett le, s 26 kazettát adott ki, amelyből 8 balladákat tartalmaz. Több népzenei lemeze és CD-je is megjelent Magyarországon, egy lemez pedig Amerikában az általa gyűjtött erdélyi népzenéből. Szívesen és jól énekel, az Ökrös együttessel közösen lemeze is megjelent. Neve összeforrott az erdélyi és a magyarországi táncházmozgalom életre hívásával és folyamatos gondozásával is. Nagy szakmai alázattal és kíváncsisággal végzett munkájáért a rendszerváltozás utáni időszakban több hivatalos elismerést is kapott, többek között 1990-ben Életfa-, 1993-ban Magyar Művészetért-, 1996-ban Kossuth-, 2000-ben Magyar Örökség-díjat, 2001-ben Corvin-lánccal jutalmazták, 2005-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották. 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozata) tüntették ki. 2013-ban a Romániai Népművészeti Akadémia tagjává avatták. 2014-ben a nemzet művészévé választották.


Kallós Zoltán életműkiállítását nemrég láthattuk
   
1992-ben a szellemi és tárgyi javak és értékek fenntartásáért és az ifjúság körében való népszerűsítéséért létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amelynek teljes vagyonát felajánlotta. Szülőházában, az egykori válaszúti kúriában kiállította az általa gyűjtött népviseletek és használati tárgyak zömét. Itt, Válaszúton évente rendeznek tábort a magyar tánc- és zenei kultúra iránt érdeklődőknek, ahová a világ minden tájáról, Japántól Brazíliáig érkeznek résztvevők. „Sokan állítják, hogy a magyar népzene primitív, múzeumba való kacat. Nem jól tudják. A magyar népzenében az élet minden mozzanatára találunk példát. A népi kultúrában nincsenek sem történelmi, sem földrajzi határok. A népzenét nem kell félteni” – vallotta egyik írásában Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtője. 2015 márciusában a jelenleg is szülőfalujában élő folklorista életművét összegző kiállítás nyílt a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

MTI

• Publikálva: 2015.05.28. 14:44 • Címke: díj