a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

We Are Museums – konferencia a mai múzeumi ökoszisztémáról

we are museums logoJúnius 1-én és 2-án immár harmadszor rendezik meg Berlinben a We Are Museums elnevezésű konferenciát.

A 2013-ban először megrendezett We Are Museums konferencia mára már egy olyan nemzetközi platformnak számít, ahol arról beszélnek szakemberek, hogy mi vár a múzeumokra a globalizáció folyamatában és az egyre komplexebbé váló ökoszisztémában. Az elmúlt években, olyan témákról volt szó, mint a 3D-nyomtatás, a szellemi tulajdon jogi szabályozása, digitális stratégia építés, értékelés, új smart business modellek. Az esemény során előadásokon és workshopokon keresztül ismerkedhetünk meg egy új technológiák kihívásaival és a mindennapi múzeumi menedzsment problémáival neves szakemberek segítségével.

we are museum foto
A We Are Museums tavalyi kiadásán (forrás: wearemuseum.com)

Az idei konferencián egy három alkalmas workshopsorozat keretében Sree Sreenivasan, a Metropolitan Museum of Art digitális osztályának a vezetője mutatja be azokat a problémákat, amelyekkel nap mint nap szembesül egy hatalmas múzeum, amelyen belül a digitális osztály start-up-szerűen működteti saját tevékenységét. Szó lesz teambuildingről, mobilalkalmazásokról, a storytelling műfajairól, azokról a lehetséges gazdasági modellekről, amelyekkel egy értékesítéssel foglalkozó múzeum szembesül, internet artról és kurátori szemléletről. Előadást tart a Versailles-i palota, a British Museum, a Cooper-Hewitt Múzeum, a Musée d'Orsay, a Van Gogh Múzeum és a Dallas Art Múzeum egy-egy munkatársa is. Idén a múzeumok mellett olyan dinamikus kulturális start-upok képviselői is jelen lesznek és megosztják a jövőről alkotott elképzeléseiket, mint a Vastari, Museotechniki vagy a MadPixel. A konferencia résztvevői az előadások után egy-egy workshopon a gyakorlatban is kipróbálhatják az előzőekben hallott megoldásokat és azonnali válaszokat kaphatnak közösségi médiával kapcsolato, vagy más digitális stratégiai kérdésükre. Az idei konferenciát a Daniel Liebeskind által tervezett Berlini Zsidó Múzeumban tartják. Több mint 15 országból érkeznek résztvevők, mi is beszámolunk majd az ott szerzett tapasztalatainkról.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.06.02. 08:52 • Címke: konferencia, digitalizálás