Szegény gyerekek a Balatonon

filmhiradok_online_leadAz 1919-es proletárdiktatúra legszimpatikusabb és leginkább ismert intézkedése a szegény sorsú gyermekek nyaraltatásának megszervezése volt: megnyitották az addig belépődíjjal látogatható Margitszigetet, és gyerekekkel teli vonatokat indítottak a Balatonra is.

Hogy aztán eközben milyen elképesztő intézkedések születtek, azt jó illusztrálja a ruhaneműk rekvirálásáról szóló rendelet: „A Kormányzótanács 1919. évi július hó 21.-én tartott ülésében a már elrendelt fehérnemürekviráláson kívül a ruhanemüek rekvirálását is elrendeli éspedig aképen, hogy maximálisan 3 ruhánál több, 8 férfi ingnél, 8 férfi alsónadrágnál, 12 női ingnél és 12 női alsónadrágnál többje senkinek nem lehet…” A magántulajdon elleni általános támadás mellett gyermekek védelme és az oktatás kiterjesztése kétségtelenül pozitív lépés volt a hatalmon lévő meglehetősen heterogén összetételű társaság részéről. Felszámolták az egyház meghatározó szerepét az oktatásban, minden egyházi, községi és magániskolát államosítottak. Eme mai szemmel demokratikusnak aligha mondható döntések mellett tervezték a nyolcosztályos ingyenes és kötelező elemi oktatás bevezetését is, de mint ahogyan az új tankönyvekből, tantervekből, tantárgyakból, ebből sem lett semmi az idő rövidsége miatt.

Az biztos, hogy jókora felfordulást okoztak az oktatásban is a kommunisták, hiszem hatalomra jutásuk idején, március vége felé már az 1918/19-es tanévből is csak szűk három hónap volt hátra. A zavarodottság, ami a tanulók és a tanárok körében jelentkezett, a Vörös Riport Film balatoni összeállításán is jól látszik. És nem is lehet ez másképp, hiszen azok a szegény gyerekek és szüleik, felnőtt kísérőik, akiknek eddig esélyük sem volt látni a Balatont, természetes, hogy meg vannak szeppenve siófoki strand láttán. Ahol zenekar játszott a kioszkban és kabinokban öltöztek, vetkőztek az emberek. Csak rontja a helyzetet a kamera jelenléte, jól megfigyelhető, hogy a bátortalan mozgások jórészt a kamera felé fordulva történnek, még az is elképzelhető, hogy az operatőr, vagy a segítője utasításokat adott a tóparton tanácstalanul mozgó felnőtteknek és gyermekhadnak. Akik aztán jobb híján előveszik azokat az egyszerű játékokat, amiket a városszéli téglagyári gödör mellett, vagy éppen az elemi iskola udvarán is be lehet vetni: feldobálják társukat, vagy átugranak egy kötél felett.

PL

• Publikálva: 2015.06.23. 11:18 • Címke: filmhíradók