a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

„Az űr egyáltalán nincs messze. Egy óra autóval, ha felfelé is tudsz menni”

fred_hoyle_lead100 éve született Fred Hoyle angol csillagász, több sikeres tudományos-fantasztikus regény szerzője, aki talán csak azért nem kapott Nobel-díjat, mert kollégáinak többségét magára haragította gunyoros megjegyzéseivel.

A Leedshez közeli Bingley városkában született 1915. június 24-én, gyapjúkereskedő család sarjaként. Már kisgyermekként érdekelte a csillagászat, éjszakákat töltött távcsöve előtt. A Cambridge-i Egyetemen a patinás St. John's kollégium növendékeként tanult matematikát, egyetemi évei alatt nősült meg. A második világháborúban a haditengerészet számára végzett kutatásokat, a radarok fejlesztésén dolgozott. 1956-tól hat évig a kaliforniai Mount Wilson és Mount Palomar obszervatóriumok munkatársa volt. Hazatérve, 1967-ben megalapította a Cambridge-i Egyetem elméleti csillagászati intézetét, amelynek igazgatója is lett, 1971-től két éven át a Királyi Csillagászati Társaság elnöke volt.

Ő adta a világegyetem születését leíró, ma már általánosan elfogadott teóriának a Big Bang (Nagy Bumm) elnevezést. A kifejezést Hoyle gúnyos értelemben használta, hiszen ő az Albert Einstein által 1930-ban megfogalmazott állandó állapotú világegyetem elméletének híve volt. A kifejezés azonban annyira találónak bizonyult, hogy nemcsak a a szakmai nyelvben honosodott meg, hanem idővel a köznyelv is átvette. A Hoyle által vallott elmélet szerint bár az univerzum tágul, átlagos sűrűsége mégis állandó marad, mert folyamatosan új anyag keletkezik benne. Hoyle 1948-ban Thomas Gold és Hermann Bondi csillagászokkal közösen tette közzé saját elméletét az állandó állapotú világegyetemről. Az általános relativitáselmélet keretei között kidolgozták a teória matematikai alapjait is. Becslésük alapján az univerzumban évente és köbkilométerenként alig néhány hidrogénatom keletkezése fedezni tudná a tágulás miatti sűrűségcsökkenést, ami annyira kevés, hogy lehetetlen megfigyelni. Hoyle elméletének közzétételekor még nem voltak ismertek azok a bizonyítékok (például a kozmikus háttérsugárzás), amelyek alapján ma már tudjuk, hogy a világegyetem korábban bizonyosan más képet mutatott.

fred_hoyle
„Amikor fiatal voltam, az idősek egy fiatal felháborító alaknak néztek; most, hogy megöregedtem, a fiatalok úgy néznek rám, mint egy felháborító idős alakra.”

1960-ban közölte elméletét a Naprendszer keletkezéséről, voltaképpen Pierre-Simon Laplace elképzeléseit fejlesztette tovább. Eszerint a Nap és a bolygók egyszerre, ugyanazon folyamat során jöttek létre egyetlen felhőből, részben a napszél hatására. Az elsők között vetette fel, hogy a nehéz kémiai elemek a csillagok belsejében, nukleáris reakciók – magfúzió vagy maghasadás – következtében alakultak ki. Az elméletet 1957-ben fejtette ki részletesen William Fowler és a Burbidge házaspár társaságában. Fowler társaságában dolgozta ki elméletét a kvazárok hatalmas energiájának eredetéről, amit egy galaxismag gravitációs összeomlásának következményeként magyaráztak. Fowler 1983-ban megkapta a Nobel-díjat, de Hoyle neve nem szerepelt a kitüntetettek között. Ezt sokan annak tulajdonították, hogy kollégáinak többségét magára haragította gunyoros megjegyzéseivel, így a díjat odaítélő bizottság számos tagja neheztelt rá modortalan kijelentései miatt, és a személyét övező parázs viták sem váltak javára.

Idősebb korára az úgynevezett pánspermia elmélet lelkes támogatója lett. A teória szerint az élet nem a Földön keletkezett, hanem a világűrből, üstökösmagokban vagy a csillagközi porfelhő szemcséiben került bolygónkra, és az evolúcióban jelentős szerepet játszottak az üstökösökön érkezett vírusok; Hoyle még az AIDS-járvány kitörését is ezzel magyarázta. Mint egyik könyvében írta: annak esélye, hogy az élő sejthez szükséges enzimek spontán létrejöjjenek, körülbelül annyi, mint hogy egy roncstelepen végigsöprő tornádó után egy Boeing óriásgép maradjon. Álláspontját a darwinisták és a teremtéselmélet hívei is hevesen támadták.

fred_hoyle
Fred Hoyle a csillagok felé tör – Boris Anrep mozaikja, National Gallery, London (fotó: Wikimedia)

Kutatásait számos elismeréssel jutalmazták: 1968-ban megkapta a Királyi Csillagászati Társaság aranyérmét, 1970-ben a Bruce-aranyérmet, 1974-ben a Királyi Társaság érmét, 1986-ban a Dag Hammarskjöld-aranyérmet, 1992-ben a Karl Schwarzschild-érmet, 1994-ben a Balzan-díjat, 1996-ban az Annanberg-díjat vehette át. II. Erzsébet brit királynő 1972-ben ütötte lovaggá, tagja volt a Brit Királyi Társaságnak és az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémiának.

Nézeteit tudományos-fantasztikus regényeiben is népszerűsítette, amelyek közül többet magyarra is lefordítottak: A fekete felhő (1957), Osszián küldetése (1968), Az űr legmélyén (1974). Regényeiből népszerű tévésorozatok készültek, tudományos ismeretterjesztő kötetei – A világegyetem természete (1951), A csillagászat határai (1955), Stonehenge-től a modern kozmológiáig (1972), Csillagászat és kozmológia (1975) – szintén népszerűek. 1974-ben jelent meg Kopernikuszról, 1985-ban a Halley-üstökösről írott könyve. Önéletrajzát 1986-ban Fred Hoyle kis világa címmel, majd 1994-ban Home is Where the Wind Blows címmel publikálta. Nevét ma egy aszteroida viseli, szobra van a Cambridge-i Egyetemen, szülővárosában utcát neveztek el róla.

Fred Hoyle 2001. augusztus 20-án hunyt el Bournemouthban.

MTI

• Publikálva: 2015.06.23. 08:35 • Címke: tudomány