a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A világ legszerencsésebb embere

​Ringo Starr 75

ringo_lead

A ma 75 éves Ringo Starr immár tizedik éve azt kéri rajongóitól születésnapi ajándékként: bárhol is legyenek, délben álljanak meg egy pillanatra és tisztelegjenek a béke és a szeretet eszméje előtt. Ő maga ezeket a perceket Hollywoodban, a Beatles életében is fontos szerepet játszó Capitol Records lemezkiadó toronyháza előtt tölti.

Richard Starkey volt a legidősebb a Beatlesben, a Ringo Starr művésznevét az ujjain előszeretettel viselt gyűrűkről kapta. Gyermekkorának nagy részét különböző betegségek miatt otthon töltötte, és a rádióból szóló zenére kezdett dobolgatni. A Liverpoolban igen kedvelt Rory Storm and the Hurricanes együttesből 1962-ben igazolt át a Beatlesbe. A rajongók kezdetben ellenszenvvel fogadták, mert a népszerű Pete Best helyére került, de hamar megszerették a mindig vidám dobost. A Beatles első kislemezének felvételén Ringo még annyira lámpalázas volt, hogy egy stúdiózenésznek kellett beugrania a helyére. Később rendkívül megbízható dobolásával járult hozzá a Beatles minden képzeletet felülmúló sikeréhez. John Lennon és Paul McCartney minden lemezen legalább egy dalban a vokált is átengedte neki. Jellegzetes hangja hallható például a Yellow Submarine vagy a With a Little Help from My Friends című dalban, s két számot – Don't Pass Me By és az Octopus's Garden – szerzőként is jegyzett. Ő maga olykor kétségbe vonta képességeit, holott a szakma legnagyobbjai nyilatkoztak elismeréssel teljesítményéről, John Lennon például halála előtt nem sokkal azt mondta: „Nem tudom, mihez kezdtünk volna nélküle. Van benne valami szikra, valami olyan, amit nem lehet megfogalmazni. Nélkülünk is megállta volna a helyét.”

ringo_mti
1972-ben Liz Taylor 40. születésnapja alkalmából érkezett Budapestre (MTI Fotó: Bara István)
 

A Beatles 1970-es felbomlása után Sentimental Journey címmel adta ki első szólólemezét, amelyen a rock-korszak előtti dalokat dolgozott fel, a következővel (Beaucoups of Blues) a country területére rándult ki. Az 1973-ban megjelent Ringo című albumán a másik három gombafejű is közreműködött, igaz John Lennon, Paul McCartney és George Harrison együtt egyik dalban sem hallható. Ringo hét egymást követő évben szerepelt az angol és az amerikai listák első tíz helyezettje között olyan számokkal, mint az It Don't Come Easy, a Back Off Boogaloo, a Photograph, a You're Sixteen. Örömmel működött közre a volt Beatles-tagok felvételein, Paul McCartney albumainak munkálataiban manapság is részt vesz, s Ringo öt évvel ezelőtti Y Not című albumán McCartney is zenélt. Ringónak 2015 elején jelent meg Postcards from Paradise című, 18. önálló albuma. A kellemes lemez szövegeiben a zenész folytatja a nosztalgikus visszatekintést, amelyet a 2008-ban megjelent Liverpool 8 című anyagán kezdett.

ringo_mti

ringo_mti
A 2011-es budapesti koncerten (MTI Fotó: Kollányi Péter)

Filmszínészként is népszerű, 1968-ban olyan partnerekkel debütált a Candy című komédiában, mint Charles Aznavour, Marlon Brando és Richard Burton. Csillogott a Beatles filmjeiben (Egy nehéz nap éjszakája, Help), később Peter Sellers partnereként szerepelt. Főszerepet játszott a Barlanglakó című komédiában, A Simpson család című rajzfilmsorozat egyik epizódjában pedig saját maga animációjaként jelent meg, 1984-ben elvállalta az egyik főszerepet Paul McCartney Give My Regards to Broad Street című zenés filmjében. A Thomas, a gőzmozdony című animációs mesefilm-sorozatnak az első két évben ő volt a narrátora, számtalan televíziós talk-showban és reklámban tűnt fel. 2013-ban jelent meg Photograph című e-könyve, amely a Postcard from the Boys című könyvét követte. Első házasságából született három gyermeke közül Zak maga is kiváló dobos lett.

   

A 2002-ben George Harrison emlékére rendezett londoni koncerten is fellépett

Ringo 2010-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán, ahol a gránitlapokon már szerepelt John Lennon és George Harrison neve, a Beatles közös csillagát 1998-ban fektették le. 2014-ben az egykori Beatles-tagjaként Grammy-életműdíjjal tüntették ki, a gálán McCartneyval egy új, Queenie Eye című dalt adtak elő. Ringo saját jogán idén került be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Ringo és 1989 óta működő All-Starr Band zenekara 2011 júniusában Budapesten is fellépett (ő volt a második, aki a Beatles tagjai közül Magyarországon zenélt, Paul McCartney 2003-ban látogatott el hozzánk). A koncerten a Beatles-klasszikusok és Ringo szólókorszakának legnagyobb slágerei mellett a zenekar saját dalai is elhangoztak. Ringo nyilatkozata szerint még mindig dobolni szeret a legjobban, ma is Ray Charlest hallgat a legszívesebben, s ha teljesülhetne a lehetetlen, a 2004-ben elhunyt fekete zongoristát bevenné az All-Starr Bandbe is.

mti/mandarchiv

• Publikálva: 2015.07.07. 08:18 • Címke: évforduló