a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

A bölcsesség végtelen óceánja

lama_leadNyolcvanadik születésnapját ünnepli Őszentsége a 14. Dalai Láma. Egészen pontosan: ebben a testben ünnepli ezt a jeles évfordulót, hiszen a tibeti hagyomány szerint újjászületések hosszú láncolatán át öltött testet Lhamo Dondrub néven 1935. július 6-án, a tibeti Amdo tartományban található Takcer nevű faluban.

Az előző dalai láma halálát követően az országot járó magas rangú szerzetesek eljutottak Takcerbe is, a kétéves fiúcska az elé rakott különböző tárgyakból magabiztosan választotta ki a 13. Dalai Láma használati eszközeit, legyen szó rózsafüzérről, botról, vagy éppen egy dobról.

dalai_lama_1935
Őszentsége 1939-ben, felfedezésének évében

Buddha egyik legfontosabb tanítása a mulandóságról szól, ami a tanítás szerint a feltételekhez kötött világ három jellegzetessége közül az egyik – második a szenvedés, harmadik pedig az éntelenség. Vagyis a Buddha szerint nem létezik az emberi tudatosságunk eredményeképpen felépített én, vagy lélek, bárhogy is nevezzük. Ezzel a tanítással inkább a cselekvésre, a bejárható ösvényre irányította a figyelmet. Ezen elv szerint ami nem létezik, az nem is tud újraszületni, tehát a buddhizmus szerint nincs lélekvándorlás, nincs újjászületés. Ennek némileg ellentmond, hogy a buddhista irodalomban nagyon fontosnak tartják a dzsátakákat, vagyis születéstörténeteket, ezek a Buddha korábbi életeiről, testetöltéseiről szólnak. Ott olvasható az a példa, amikor Nágaszéna, a buddhista szent Milinda király kérdésére válaszolt. A király megkérdezte tőle, hogy amikor valaki újjászületik, az ugyanaz a személy, aki éppen meghalt, vagy másvalaki. Nágaszéna erre így felelt: sem nem ugyanaz, sem nem más.

A Dalai Láma lakhelye, a Potala Palota Lhasában (Tibet)

A buddhizmus ázsiai térhódítása során eljutott Tibetbe is, és az intézményesült vallás jelentős átalakuláson ment keresztül. A tibeti buddhista hagyomány kétféle újjászületést különböztet meg. Az egyik a mindenki által ismert testetöltés, amely valójában a karma tanítással van szorosabb kapcsolatban. A másik az úgynevezett tulku (tibetiül: szprul-szku, varázstestet jelent) tantétel, ami azon lámák képességét jelenti, akikben a bódhiszattva szellem annyira megerősödött, hogy a tudatuk erejével képesek létrehozni egy varázstestet, vagyis képesek saját újjászületésük mikéntjét, helyét, idejét megszabni. A bódhiszattvák természetfeletti képességük által korlátlan számú testet tudnak létrehozni, a köznyelv Tibetben testetöltött lámáknak, vagy élő buddháknak nevezi őket. A dalai láma intézményének az alapját is a tulku rendszer képezi, a mindenkori dalai láma Avalokitésvara, a könyörületesség bódhiszattvájának reinkarnációja.

A dalai láma Tibet legfőbb vallási és politikai vezetője, irányító szerepét mind a négy tibeti iskola elismeri. A megtisztelő címet 1578-ban Szönam Gyaco, a 3. Dalai Láma kapta a tümet mongolok uralkodójától, Altan kántól. A ‘dalai’ mongol nyelven óceánt (tulajdonképpen a bölcsesség óceánját), míg a láma tibeti nyelven tanítót, mestert jelent.

Tibeti kisfiú (nem a Dalai Láma) egy Buddha szobor előtt

A 14. Dalai Láma ötévesen, immár Tenzin Gyaco néven került a trónra 1940. február 22-én, de a tényleges uralkodásig régens irányította Tibetet. A hagyományoknak megfelelően a még gyermek szerzetes megkezdte hosszan tartó tanulmányait. A világháború lezárása után a Kínában bekövetkezett kommunista fordulat nem ígért sok jót, az új dinasztia csak mellékesen volt kommunista, mindenekelőtt kínai maradt. Nagyhatalmi igényeit egyre erőszakosabban próbálta Tibetre kiterjeszteni. Tenzin Gyatso ebben a vészterhes időszakban vette át az ország tényleges irányítását, legfőbb célja Tibet függetlenségének a megőrzése volt. A kínaiak megtámadták az országot, a Dalai Láma 1951-ben 17 pontból álló szerződést kényszerült aláírni, amely szerint Tibet az új Kína része lesz, „a tibeti nép visszatér az anyaország, a Kínai Népköztársaság kebelére”. A kínaiak hozzáláttak a hagyományos társadalom lerombolásához, a kolostorok és a szerzetesség felszámolásához. A tibetiek elégedetlensége 1959 márciusában fegyveres lázadáshoz vezetett, amelyet Peking kegyetlenül levert: a harcoknak és az utána következő vérfürdőnek tízezer áldozata volt. Nyolcvanezren, köztük a Dalai Láma, külföldre menekült. A kínaiak megtiltották a vallásgyakorlást, a 6000 templom és kolostor közül csak 26 maradt épen, a felbecsülhetetlen értékű könyvtárak nagy részét elégették, bár a helyzet idővel javult, továbbra sem akarnak hallani Tibet teljes autonómiájáról.

2010-ben a XIV. dalai láma, Tendzin Gyaco beszél, mielőtt átvette a Budapest díszpolgára címet a budapesti városházán. A vallási vezető az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a magyarországi tibeti buddhista szervezetek meghívására érkezett Magyarországra szeptember 17-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
2010-es magyarországi látogatásán, amikor átvette a Budapest díszpolgára címet (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

14. Dalai Láma: Az élet 18 szabálya

A Dalai Lámának nem volt más választása, mint a száműzetés. India azzal a feltétellel adta meg a menedékjogot, hogy nem folytat politikai tevékenységet. Mégis kormányt alakított, majd 1963-ban deklarálta Tibet függetlenségét. Kínában közben elkezdődött a kulturális forradalom, 1966-ban a kínai hadsereg bevonult Lhászába. Még ma sem lehet pontosan felmérni az általuk okozott rombolás nagyságát. A 2008 tavaszán kitört, kegyetlenül levert tibeti zavargások idején az erőszakos cselekmények abbahagyására szólított fel, filozófiájának alapja ugyanis a türelem, a megértés. Az erőszakról azt tartja, hogy ellentmond az emberi természetnek, és nem old meg semmit. A tibeti önégetéseket (2009 óta száznál többen gyújtották fel magukat tiltakozásul a Dalai Láma száműzetése és a kínai fennhatóság ellen) a kulturális népirtás elleni lázadás megnyilvánulásának nevezte.

2010-ben a XIV. dalai láma, Tendzin Gyaco koncentrál, mielőtt megkezdi előadását a budapesti Papp László Budapest Sportarénában. A vallási vezető az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a magyarországi tibeti buddhista szervezetek meghívására érkezett Magyarországra szeptember 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
(MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Régóta szorgalmazta, hogy a tibeti nép szabadon válassza meg politikai vezetőjét. 2011 márciusában bejelentette, hogy visszavonul a politikától, de hangsúlyozta, hogy továbbra is a tibeti közösség buddhista szellemi vezetője marad. A száműzetésben működő tibeti parlament saját kérésére felmentette a kormány vezetése alól, s áprilisban egy 47 éves jogászprofesszort, Loszang Szengét választotta meg miniszterelnöknek. Tenzin Gyaco lemondásával 368 éves hagyomány szakadt meg, amely szerint a mindenkori dalai láma egy személyben Tibet szellemi és világi-politikai vezetője.

A Dalai Láma sokat utazik, megszámlálhatatlan előadást tartott kormányzati intézményekben, egyetemeken, célja, hogy a világ figyelmét az elnyomott tibeti népre irányítsa. Számos kitüntetés birtokosa. A Nobel-békedíjat 1989-ben vette át Tibet felszabadítása érdekében minden erőszak elutasításával folytatott tevékenységéért. 2007-ben megkapta az amerikai törvényhozás polgári személyeknek adható legmagasabb elismerését, a Kongresszusi Aranyérmet. Több európai város, köztük 2010 óta Budapest díszpolgára, számos egyetem díszdoktora. 2009-ben az amerikai kongresszus Tom Lantos-díjjal tüntette ki, 2012-ben pedig a Templeton-díjat, a világ egyik legrangosabb vallási elismerését vehette át. Több alkalommal járt Magyarországon, először 1979-ben, amikor Mongóliából Olaszországba tartva egy napot töltött hazánkban, legutóbb pedig öt éve volt itt.

Néhány nappal ezelőtt ellátogatott az angliai Glastonbury fesztiválra, Patti Smith kísérte fel a nagyszínpadra, ahol rövid beszédet mondott, a közönség pedig elénekelte neki a Happy Birthday-t.

Major László

• Publikálva: 2015.07.06. 09:36 • Címke: művelődéstörténet, évforduló