a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Augusztusban kezdődik a Zempléni Fesztivál

zempleni fesztival lead

Idén 28 helyszínen csaknem félszáz programmal várják a közönséget, a fellépők száma pedig meghaladja a félezret.

Komolyzenei koncertek, néptáncfesztivál, operett, dzsessz, kiállítások, valamint gasztronómiai programok színesítik az idei, immár 24. Zempléni Fesztivált, amelyet augusztus 13-tól 23-ig rendeznek meg Zemplén számos településén – hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján, kedden Szegiben. Tokaj-Hegyalja és Zemplén talán legrangosabb kulturális eseménysorozatát 1992-ben indította útjára a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a fesztiválnak egyebek mellett az ad különleges vonzerőt, hogy a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein, falvakban, várakban, templomokban rendezik meg a programokat. Turjányi Miklós fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón arról szólt: az elmúlt évekhez képest szokatlanul későn ismertetik a fesztivál programját – hiszen már csak négy hét van hátra a kezdésig –, ennek egyrészt oka volt az anyagi bizonytalanság, másrészt pedig jószerivel percről percre alakulnak a programok.

barokk kaveuzsonna zemplen
Ábrahám Márta hegedűművész és Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán „barokk kávéuzsonnát” rendez augusztus 23-án (Forrás: Zempléni Fesztivál Facebook-oldala)

Hollerung Gábor, a fesztivál zenei igazgatója arról szólt, hogy a fesztivál programjának gerincét hagyományosan a komolyzenei koncertek adják. Az augusztus 13-i nyitókoncerten ezúttal is a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, miképp a vár ad otthont augusztus 23-án a záróhangversenynek is. Ekkor Muszorszgkij Egy kiállítás képei című művét Cakó Ferenc homokanimációival mutatja be a Budafoki Dohnányi Zenekar. Tavaly nyílt meg és szerepelt első alkalommal koncerthelyszínként a 2500 néző befogadására alkalmas Tokaji Fesztiválkatlan, ahol ebben az évben két nagyszabású produkciót láthatnak-hallhatnak az érdeklődők. A Budapesti Operettszínház társulatával kerül színre a Csárdáskirálynő, a Budafoki Dohnányi Zenekar pedig a Budapesti Akadémiai Kórussal, népszerű előadókkal igényes átiratokban szólaltatja meg a hetvenes, nyolcvanas évek legnagyobb slágereit Retro Symphonic Rock című produkciójában. A zenei igazgató külön kiemelte, hogy idén is megrendezik a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát. Ez egy egyedülálló kezdeményezés, amelynek keretében a Budafoki Dohnányi Zenekar lehetőséget kínál főiskolásoknak és konzervatóriumban tanulóknak arra, hogy belekóstoljanak a zenekari muzsikálásba, betekintést nyerhessenek a műhelymunkába, a zenekar tagjaival próbálhassanak, majd több koncert fellépőjeként is kipróbálhassák magukat.

udvaros zemplen
Udvaros Dorottya Mégis szép című önálló estje is látható lesz augusztus 19-én, Sárospatakon (Forrás: Zempléni Fesztivál Facebook-oldala)

Idén sem maradnak el a kirándulókoncertek, kamara-, gasztronómiai és családi programok, valamint a múlt évben nagy sikerrel zárult Egy nap Mádon rendezvény mellett újabb program születik Egy nap Tolcsván címmel. Sárospatakon pedig a már ismert Borterasz és az új helyszínként belépő Cuvée Rendezvényház eseményei mellé fiatal helyi borászok kínálják minőségi italaikat. A programokról részletes információ a fesztivál honlapjá és a fesztivál Facebook oldalán található.

MTI

• Publikálva: 2015.07.14. 15:35 • Címke: fesztivál