a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Az örök királynő szerepében

mirren lead

Helen Mirren brit színésznő július 26-án lesz hetvenéves. Az ezerarcú Mirren azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett annak televíziós megfelelőjével, az Emmy-díjjal és a színházi Oscarnak tartott Tony-díjjal is büszkélkedhet.

Ilyena Lydia Mironoff néven Londonban született. Jóllehet apja orosz emigráns arisztokrata volt, ő maga nem beszél oroszul, annál jobban franciául. Apja kívánságára beiratkozott az egyetem tanári szakára, de sikerrel szerepelt a National Youth Theatre meghallgatásán is és a színészi pályát választotta. Kleopátraként olyan sikert aratott, hogy előbb a Royal Shakespeare Company, majd Peter Brook társulatának tagja lett. 1968-tól filmezik, egyik első alakítása a Szentivánéji álom Hermiája volt (Titania szerepét az angol színház egy másik nagyasszonya, Judi Dench játszotta). Nevét a szélesebb közönség a Penthouse magazin finanszírozásában készült, szexjelenetekben gazdag Caligula című filmben ismerte meg. Az Arthur király legendáját feldolgozó Excaliburban gonosz és csábító boszorkányt, a Cal című ír politikai drámában egy özvegyasszonyt játszott, aki egy fiatal fiúval kezd viszonyt, mindkét szerepéért elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó kitüntetést. A Moszkitó-part című filmben Harrison Ford oldalán szerepelt, majd a Peter Greenaway rendezte A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című, házasságtöréssel és gyilkossággal fűszerezett fekete komédiában boldogtalan feleségként szomorkodott a neves divattervező, Jean-Paul Gaultier által tervezett merész ruhákban.

mirren 1966
Mirren 1966-ban, Kleopátra szerepében


Helen Mirrent először 1994-ben, a György király című kosztümös filmben jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra, de akkor még nem nyert. Három évvel később Arany Glóbusz díjat vehetett át a Losing Chase című tévéfilmért, majd 2002-ben ismét Oscar-jelölést hozott számára a házvezetőnő szerepe a Gosford Parkban. Az 1932-ben az angol „jobb körökben” és az e köröket szolgálók világában játszódó, Robert Altman rendezte film egy amerikai tiszteletlenségével mutatta be az angol kasztrendszer visszásságait. Pályafutásának csúcsára A királynő című, a Diana hercegnő halála utáni egy hét eseményeit nyomon követő filmmel ért 2006-ban. Hatodik királynőszerepéért, II. Erzsébet megformálásért megkapta a brit BAFTA-, az Golden Globe és az Oscar-díjat, továbbá az Európai Filmakadémia kitüntetését is. Ugyanabban az évben az I. Erzsébet angol királynőről szóló tévéfilm főszerepéért szintén Golden Globe díjat kapott, a Prime Suspect – The Final Act című tévésorozatért pedig egy harmadik kategóriában is jelölték.

mirren elizabeth
I. Erzsébetként...

Ezzel több rekordot is felállított: ő volt az első, akit ugyanabban az évben három Arany Glóbusz-díjra jelöltek, s mindmáig ő az egyetlen, aki ugyanazon évben két kategóriában is főszereplőként nyert. Emellett ő az egyetlen színésznő, aki I. és II. Erzsébetet is eljátszotta a filmvásznon, nyilatkozata szerint az első érzelmileg, a második lelkileg viselte meg.

mirren II erzsebtkent
...és II. Erzsébetként

A filmbeli koronát és jogart 2009-ben köpenyre és tőrre cserélte, Az adósság című filmben egy visszavonult Moszad-ügynök bőrébe bújt, majd nyugdíjas CIA-ügynöknőt játszott a Red című kémkomédia mindkét részében. A Lev Tolsztoj utolsó napjainak szentelt Aztán mindennek vége című alkotásban az orosz író feleségét játszotta kitűnően, kiérdemelve negyedik Oscar-jelölését. A Szabó István áltel rendezett, Szabó Magda kisregényéből készült Az ajtó című játékfilmben Emerencet, az írónő házvezetőnőjét alakította, részt vett a film budapesti díszbemutatóján. Az utóbbi években drámában és vígjátékban is feltűnt: a Hitchcock című filmben a legendás rendező feleségét, Az élet ízei című kulináris-romantikus alkotásban egy étterem tulajdonosát formálta meg, s mindkettőért Arany Glóbuszra jelölték. Kölcsönözte hangját a Szörny Egyetem című animációs filmnek, az idei Berlinalén bemutatott Hölgy aranyban című alkotásban pedig egy idős asszonyt alakított, aki a nácik által családjától elkobzott műkincsek nyomába ered. Mirren a színpadon is remekel. Két éve kapta meg a legnagyobb brit színházi kitüntetést, a Laurence Olivier-díjat, néhány hete pedig Amerikában a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat vehette át II. Erzsébet megformálásáért Az audiencia című drámában. E kitüntetése átvételekor – talán csak félig tréfásan  kijelentette: most már csak a zeneipar legrangosabb elismerésére, a Grammyre vágyik, talán ideje volna, hogy hangoskönyvet készítsen.

helenmirren mti kallos
Az Emerencet, az írónő házvezetőnőjét alakító színésznő Szabó István Az ajtó című filmjének a díszbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínház előtt (forrás: MTI/Kallos Bea)

2003-ban az általa többször megszemélyesített II. Erzsébet brit királynőtől megkapta a lovagi cím női megfelelőjét, így kijár neki a Dame megszólítás. 2012-ben az Európai Filmakadémia tüntette ki életművéért, két éve csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát, 2014 óta a brit filmakadémia tagja. Életét  egy évtizednyi együttélés után  1997-ben hivatalosan is összekötötte Taylor Hackford amerikai rendezővel. Mirren, aki a korából évtizedeket tagadhatna le, túl a 65. életévén, többek közt Jennifer Lopezt is megelőzve, elnyerte az „év teste” címet egy kaliforniai szavazáson.

MTI

• Publikálva: 2015.07.25. 16:12 • Címke: nők, évforduló