Lenin, katonák, hóviharok

elso_vilaghaboru_lead

Leninről elég sok felvételt találunk különféle filmarchívumokban és a világhálón is. Ezek minősége változó, de az osztrák filmintézet által az EFG honlapjára feltöltött hat perces anyag egészen jó minőségű képeket tartalmaz a bolsevikok vezéréről. Van az összeállításban egy apácákat agitáló komisszár is, és megnézhetjük, milyen egy harctéri igazi orosz hóvihar.

Manapság, mikor még egy szobányi teremben is mikrofont használnak az előadók, szinte elképzelhetetlen, hogyan tudtak bizonyos szónokok egész tereket bekiabálni úgy, hogy minden hallgatójukhoz eljusson az üzenet. Az sem mellékes körülmény, hogy ezek a szónoklatok nem két-három percesek voltak és nem volt a pulpituson, már ha egyáltalán volt pulpitus, ásványvizes palack és poharak. Lenin a fotók és filmfelvételek tanúsága szerint sokat beszélt szabadtéren nagy tömegek előtt. Ugyan visszatérése után állítólag erőteljes német akcentusa volt, mégis tudott hatni az emberekre. A kor szónokaihoz hasonlóan, hogy lássák (gesztikuláció!) és jobban hallják, emelvényekről beszélt. (Az emlékezetes fotón Sztálin révén szintén egy deszkákból ácsolt emelvényről tűnnek el mellőle harcostársai.) A vizsgált film felvételein Lenin, majd Kamenyev a szentpétervári szovjetház erkélyérő szól a téren összegyűlt tömeghez, és a frontra induló katonákhoz. A beszéd után a kamera még sokáig veszi a vonulókat és a téren ácsorgó embereket.

lenin hirado
A Dziga Vertov által készített teljes híradó az EFG oldalán tekinthető meg itt

A következő fejezet a frontokra irányulópropagandakiadványok vonatra rakását mutatja, amit – mivel a férfiak minden bizonnyal harcolnak – markos női aktivisták végeznek, akik láthatóan jól elboldogulnak a több 10 kilós papírkötegekkel. Ezután Kocsevnikov vagy Kozsevnyikov vörös tábornok beszél egy pályaudvaron sorakozó katonák előtt, majd ugyanő próbálja meggyőzni a Pjatnyik kolostor apácáit, hogy az ő idejük lejárt, a szent orosz földön új időszámítás kezdődött. A tisztikarával a felsorakozott katonák elé érkező bolsevik vezér katonavoltát, rangját tányérsapkája és egy derékszíján lévő pisztolytáska jelzi. Erőteljes alakja, fellépése mégis azt mutatja, hogy ő a parancsnok, élet és halál ura jelen helyzetben. A film utolsó képsorain pedig a nagy orosz telet láthatjuk, amikor ember és állat szenved a hidegtől. Nem lehet könnyű annak az őrszemnek sem ott a kapuban, akinek puskáját is belepte már a hó, de mégis ott kell állnia, mert az a parancs. Aminek ha esik, ha fúj, engedelmeskedni kell, mert különben jön a hadbíróság és a kivégzőosztag. Akkoriban így volt szokás.

Pálffy Lajos  

• Publikálva: 2015.08.18. 15:53 • Címke: efg, filmhíradók, első világháború 100