a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A Kincsem igazi családi mozi lesz

kincsem lead

A romantikus kalandfilmek rajongóit is megszólíthatja, de azok sem fognak csalódni, akik egy „lovas filmre” ülnek be a moziba, igazi családi film lesz – nyilatkozta Hutlassa Tamás, a magyar csodalóról szóló Kincsem című film producere.

A forgatás július 22-én kezdődött el és a tervek szerint folyik, csak két esős nap okozott kisebb fennakadást. Jelenleg lóversenyes jeleneteket vesznek fel a Dunakeszihez tartozó Alagon - mondta a producer, akinek nevéhez olyan korábbi filmek fűződnek, mint a Kontroll, a Dumapárbaj, a Viharsarok vagy a Hurok. Hutlassa Tamás elmondta, hogy a lovas jelenetek rögzítése különösen kényes feladatot jelent. „A lovak bizonyos mértékig felkészíthetők a forgatásra, de alapvető természetük nem változtatható meg, így sokszor a legkisebb váratlan eseményre is megijednek és megbokrosodnak. Amikor egy több száz kilós állat megindul a milliós felszerelések és a több száz statiszta felé, az cseppet sem megnyugtató”.

kincsem_herendi_gabor_petrik_andrea_MTI Fotó_Kallos Bea .jpg
Herendi Gábor és Petrik Andrea a forgatáson (MTI Fotó: Kallos Bea)

Kincsemet nem kevesebb, mint öt ló alakítja attól függően, hogy milyen helyzetben kell megjelennie: van olyan ló, amely versenyhelyzetben mutatja, mások pedig azokban a jelenetekben alakítják, amelyekben emberekkel vagy más állatokkal kerül kapcsolatba – mesélte a producer. A lóversenyeken játszódó jeleneteket 3-4 kamera és több kisebb speciális kamera rögzíti folyamatosan a legizgalmasabb pillanatok felvétele érdekében, a film operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér).

kincsem_mti
(MTI Fotó: Kallos Bea)

A világhírű magyar csodakanca, Kincsem történetét feldolgozó romantikus kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr küzdelme áll. Az 1870-es évek Magyarországán és Európa legendás lóversenypályáin játszódó történet mozgatórugója a szerelem. Herendi Gábor rendező (Valami Amerika, Magyar Vándor, Lora, Valami Amerika 2) legújabb filmjében az öntörvényű Blaskovich és Otto von Oettingen modern és felvilágosult lánya, Klára közötti viharos kapcsolat, valamint Kincsem páratlan pályafutása elevenedik meg.

kincsem_forgatas_nagy_ervin_MTI Fotó_Kallos Bea
Nagy Ervin (MTI Fotó: Kallos Bea)

A szereplőválogatás teljesen lezárult, a főbb szerepeket Nagy Ervin (Blaskovich Ernő), Gáspár Tibor (Otto von Oettingen) és Petrik Andrea (Klára von Oettingen) játsszák. A versenyek felvételénél magyar filmekhez képest szokatlanul sok, napi 200-250 statisztával dolgoznak, ennél azonban sokkal több ember látszik majd a filmen az utómunkában használt CGI technológiának köszönhetően – magyarázta, hozzátéve, hogy a díszleteket is csak részben kell megépíteni, mert a CGI-jal kiegészíthetők az utómunka során. A producer kitért arra is, hogy bár egyes karakterek, így például Kincsem tenyésztője és tulajdonosa, Blaskovich Ernő történelmi személy, magának a történetnek 90 százaléka fikció, Kincsem nagyobb versenyeire is csak jelzésszerűen utalnak. Ezzel együtt törekedtek a korszak hiteles bemutatására, a díszletek, jelmezek megtervezésénél történészekkel is konzultáltak. A forgatókönyvet Hegedűs Bálint (Mázli, Parkoló, Liza, a rókatündér) 2008-ban kezdte el írni, majd a végleges forgatókönyv a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai és anyagi támogatásával, Ruttkay Zsófia (Hukkle, Taxidermia, Szabadesés) forgatókönyv-fejlesztő irányításával valósult meg. A hazai viszonylatban kiemelkedő, 2,9 milliárd forint összköltségvetésű filmet a Filmalap 2,078 milliárd forinttal támogatta.

kincsem_mti
Szatmári Péter operatőr és Herendi Gábor rendező a forgatáson (MTI Fotó: Kallos Bea)
  
Hutlassa Tamás elmondása szerint a Kincsemet minden drágává teszi, így a korabeli díszletek, jelmezek és egyéb kellékek, a nagyszámú statiszta, a kaszkadőrök és mindenekelőtt a lovak: bérlésük, betanításuk, szállításuk, az ezt levezénylő gondozók és más szakemberek megfizetésével együtt. A jelenlegi forgatási etap november 6-ig tart, majd három téli forgatási nap után jövőre következhet a több mint fél évesre tervezett utómunka. A vágás már a forgatással párhuzamosan is zajlik, hiszen a tényleges utómunka megkezdéséhez ezt is lényegében le kell zárni. A film jövő év vége felé készülhet el, azt pedig a forgalmazóval való megállapodás dönti majd el, hogy még 2016-ban bemutatják, vagy áttolódik a premier 2017 elejére – magyarázta Hutlassa Tamás. A film forgatásának fő helyszínei a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája, amely az egykori események tényleges helyszíne volt. A filmet a külföldi piacra is szánják, hiszen a történet bárhol érhető és befogadható, igaz, a magyar nyelv némi akadályt jelenthet a terjesztésben – tette hozzá a producer.

MTI

• Publikálva: 2015.08.31. 09:52 • Címke: interjú