a rovat írásai

Hátrányban a nők az európai filmgyártásban

A nőknek továbbra is nehéz a dolguk az európai filmgyártásban: a kontinensen készülő filmek közül csak minden ötödiket rendezi nő – hívta fel a figyelmet az Európai Nők Audiovizuális Hálózata (EWA) szerdán Párizsban.

​Pálfi György, Csupó Gábor és Lengyel Balázs is forgathat

Pálfi György Az Úr hangja, Csupó Gábor Pappa Pia és az elsőfilmes Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című filmtervének is gyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap.

​Szeretni való bérgyilkosok kerekes székben

Till Attila a sok Megasztár közben, előtt és után már a második nagyjátékfilmjét forgatta le, és még ott van a 20 perces Csicska is, ami annyit legalább megtesz, hogy felvillantja az iszonyatot. Ez alkalommal kerekes székesek a főhősök, igen, hősök, ez nem túlzás.  És született egy nagyon szerethető film, a Tiszta szívvel. Szép karriert jósolok neki, és azt kívánom, nézze meg nagyon sok ember szerte a világon.

Életrajzi film készül ​J. D. Salingerről

Kevin Spacey, Sarah Paulson  és Nicholas Hoult is szerepel a J. D. Salinger életéről készülő Rebel in the Rye című filmben.

Több mint 40 világpremier a Los Angeles-i Filmfesztiválon

Több mint negyven világpremier szerepel a júniusi Los Angeles-i Filmfesztivál műsorán, az öt versenykategória alkotásainak 43 százalékát nők rendezték, 38 százalékát pedig nem fehér filmrendezők. Los Angeles-i Filmfesztivált 22. alkalommal rendezik meg június 1. és 9. között Los Angeles belvárosában.

​Az elmúlás melankóliája

Vannak filmek, amelyeket hibáik dacára is kedvelünk. Az Én és Kaminski ilyen, de ilyen volt már a Good Bye Lenin is. Jól fölvázolt alaphelyzet, remek szereposztás, alaposan végiggondolt eszköztár, s egy-egy épülésünkre szolgáló történet.

Nemes Jeles László a cannes-i filmfesztivál zsűrijében

A Saul fia Oscar-díjas rendezőjét is meghívták a 69. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának kilenctagú zsűrijébe, amelyet George Miller ausztrál filmrendező, forgatókönyvíró és producer fog vezetni.

Őze Lajos-emlékkiállítás nyílik Mohorán

Őze Lajos-emlékkiállítás nyílik vasárnap a Tolnay Klári Emlékházban Mohorán. A Bóvlit nem árulok című tárlaton a Kossuth-díjas színművész személyes tárgyait is bemutatják.

Lázadóból drámapedagógus

Ma ünnepli 70. születésnapját Földessy Margit Balázs Béla-díjas színésznő, színházpedagógus. Több mint száz filmben szinkronizált, a Mézga család Krisztájának is ő kölcsönözte a hangját, még kamaszlányként. Volt honnan merítenie: lázadó alkat volt.

Csernobil Maraton az OSA Archívumban

A Blinken OSA Archívumban egyedülálló program keretében emlékezhetünk a Csernobil-katasztrófára.

Az európai filmek fesztiváljának fődíja a Liliom ösvénynek

Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotásának ítélték oda a fődíjat, az Arany Olajfát az európai filmek fesztiválján, az olaszországi Leccében.

Film összes cikke »

Katherine Hepburn 105

hepburnleadHollywood egyik legendás színésznője, a modern nőideál egyik megteremtője 105 éve született.

Színiiskolába járt, ahonnan a diploma megszerzése utána a Broadway-re ment, kisebb-nagyobb szerepekben különböző színpadokon bukkant fel. Többször utasított vissza szerepet, de őt is rúgták ki színházból. Aztán egy ügynök felfedezte őt, és George Cukornak is megtetszett kisugárzása, így bekerült a filmiparba. Később Cukorral nagyon jó barátok lettek, és 10 közös filmet hoztak létre. Több sikerfilm után Hepburn hullámvölgybe került, emiatt egy darabig nem állt kamerák elé. Egyesek szerint a már akkor is erősen érezhető kompromisszumképtelen viselkedése miatt következett ez be, amely arra ösztökélte, hogy csak a saját szabályait kövesse. El is keresztelték kasszagyilkosnak. Később visszatért a kamerák elé, néha átvette születendő filmek produceri szerepeit is, hogy minél jobban megválogathassa kollégáit: igyekezett minél többször Cukorral dolgozni. Így született meg a Syilvia Scarlett című alkotás. Hepburn ezen filmje azért is emlékezetes, mert itt rövid hajjal és fiúsra vett figurával jelent meg, így teremtve meg egy, az akkori női ideáltól eltérő, modern nő képet. Érett asszonyi alakításaiban, már az ötvenes években többször is jelölték Oscar-díjra, például az Afrika királynője című filmért, amelyben Humphrey Bogart oldalán egy misszionáriust alakít. Közben a színésznő folyamatosan ingadozott a színpad és a filmvászon között, nem csak a Broadway-n lépett fel, hanem az Old Vicben is, amelynek társulatával később Ausztráliában is turnézott. A hetvenes években tévéfilmekben is szerepelt.

hepburntracey
26 évig tartó kapcsolat: Katherine Hepburn és Spencer Tracey.

Magánéletéről csak idősebb korában mesélt: első és egyetlen férjét fiatalon ismerte meg, de kezdődő karrierje nem használt a házasságnak, így hat év után elváltak.  Nagy szerelem kötötte Spencer Tracy-hez. Bár a színésznő első férje után nem akart újból férjhez menni, és a színész is haláláig házasságban (bár különváltan) élt, kapcsolatuk különleges volt. Több filmet is szereplőpárosukra írtak. Amikor Spencer Tracy egészségi állapota romlott, Hepburn öt évig visszavonult, hogy a férfit ápolhassa. Tracy halála után a tévészereplések és a média felé fordult. 1996-ban, amikor tüdőgyulladással kórházba került, egészsége megrendült. 2003-ban júniusában hunyt el. 44 nagyjátékfilmben, 8 tévéfilmben és 33 színpadi előadásban játszott: 12 Oscar-jelölést és 4 Oscar-díjat kapott 66 év filmes karrier után. Életéről Matthew Lombardo írt színdarabot, Scorsese Aviátor című filmjében Cate Blanchett alakítja őt emlékezetesen.

Lázadó asszony volt, amint egyik filmjének címe is mondja. Baltimore-i, majd New York-i színházaktól jutott el a filmszakmába. Nem volt "szabványos" szépség, talán ez is segítette, hogy hiteles és erőteljes nőalakjait sztártársainál több élettel és szenvedéllyel, olykor humorral formálta meg. Magánéletében is szeszélyes és kiszámíthatatlan volt, mígnem találkozott azzal a férfivel, aki teljesen meghódította a szívét, aki betörte a "makrancos hölgyet". Az álomférfit úgy hívták, hogy Spencer Tracy, és legendás kettősük beragyogta a filmvásznat is. Hollywood First Lady-je hosszú élete során nem túl sok filmben játszott, de begyűjtött négy Oscar-díjat. Máig emlékezetes alakítást nyújtott – hogy csak néhányat említsünk – az Ádám bordája házassági komédiájában, Az esőcsináló jobb sorsra érdemes vénlányaként, a Hosszú út az éjszakába lelki élveboncolásában, Az oroszlán télen királynői cselvetéseiben. "Mindig filmszínésznő akartam lenni, mert nagyon romantikusnak gondoltam. És valóban az." – szól számtalan frappáns mondásának egyike. (Örökmozgó műsorfüzet)

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.05.11. 13:45 • Címke: filmtörténet, évforduló

Magyar játékfilmek