a rovat írásai

Elhunyt Chantal Akerman belga rendező

Váratlanul elhunyt hétfőn Párizsban Chantal Akerman belga rendező-forgatókönyvíró, aki filmjeiben elsősorban a női sorsokkal és a múlttal való szembenézéssel foglalkozott, feminista és kísérleti filmjei nagy hatással voltak a filmművészetre.

Filmplakátokat a BÁV-tól

Mintegy 170 magyar és külföldi filmposzter kerül kalapács alá a BÁV első plakátaukcióján, amelynek kiemelkedő darabja Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének kultikus plakátja lesz.

Az örök tanú

Még akinek hirtelen nem jut eszébe, hogy ki is volt Kállai Ferenc, Pelikán elvtárs említésére biztos elmosolyogja magát.

Lélektől lélekig

Bár a 45 év egy hosszú és mindkét fél által harmonikusnak hitt házasság válságáról, tehát idős emberekről szól, kortól függetlenül mindenkinek ajánljuk, aki kapcsolatban él. Felkavaró élmény, önvizsgálatra késztet, sokáig nem szabadulunk a hatása alól.

„Álmodozz, mintha örökké élnél; élj, mintha ma meghalnál”

Ma 60 éve, 1955. szeptember 30-án száguldott a halálba ezüst Porschéjével James Dean. Csak 24 éves volt ekkor – övé az egyik leglátványosabb és legrövidebb karrier a filmvilágban.

Edith Piaf új arca

Ma ünnepli 40. születésnapját Marion Cotillard francia színésznő, aki Edith Piaf megszemélyesítéséért 2008-ban Oscar-díjat kapott.

5. Mozinet Filmnapok

Budapesten és kilenc vidéki városban jövő csütörtöktől itt a Mozinet Filmnapok, régen várt filmekkel.

Berliner Luft

Csütörtökön 20.30-tól még egy vetítésen meg lehet nézni ezt a szuper nyugat-berlini életérzés-filmet a Szemrevaló Fesztiválon, a Művész moziban.

Kiosztották a Budapest International Documentary Festival díjait

Véget ért az ötnapos dokumentumfilm fesztivál, a BIDF, ahol az alkotások „igazi jó filmek” voltak. 17 ország 27 alkotása versenyzett, különböző kategóriákban, az életműdíjat pedig Gyarmathy Lívia kapta, aki kórházi szobájában vette át a díjat, és meghatódva mondott köszönetet.

​Van benne kraft

A BIDF első napja után bizakodva jelenthetjük ki: úgy tűnik, az idén 12. évfordulóját ünneplő VERZIÓ mellett új közönségvonzó dokumentumfilm-fesztivált üdvözölhetünk.

Szőts István: Ének a búzamezőkről – DVD-bemutató

Szőts István betiltott filmjének restaurált változatát tűzi műsorára 2015. szeptember 30-án az Uránia Nemzeti Filmszínház. A DVD októbertől kapható a boltokban.

Film összes cikke »

Katherine Hepburn 105

hepburnleadHollywood egyik legendás színésznője, a modern nőideál egyik megteremtője 105 éve született.

Színiiskolába járt, ahonnan a diploma megszerzése utána a Broadway-re ment, kisebb-nagyobb szerepekben különböző színpadokon bukkant fel. Többször utasított vissza szerepet, de őt is rúgták ki színházból. Aztán egy ügynök felfedezte őt, és George Cukornak is megtetszett kisugárzása, így bekerült a filmiparba. Később Cukorral nagyon jó barátok lettek, és 10 közös filmet hoztak létre. Több sikerfilm után Hepburn hullámvölgybe került, emiatt egy darabig nem állt kamerák elé. Egyesek szerint a már akkor is erősen érezhető kompromisszumképtelen viselkedése miatt következett ez be, amely arra ösztökélte, hogy csak a saját szabályait kövesse. El is keresztelték kasszagyilkosnak. Később visszatért a kamerák elé, néha átvette születendő filmek produceri szerepeit is, hogy minél jobban megválogathassa kollégáit: igyekezett minél többször Cukorral dolgozni. Így született meg a Syilvia Scarlett című alkotás. Hepburn ezen filmje azért is emlékezetes, mert itt rövid hajjal és fiúsra vett figurával jelent meg, így teremtve meg egy, az akkori női ideáltól eltérő, modern nő képet. Érett asszonyi alakításaiban, már az ötvenes években többször is jelölték Oscar-díjra, például az Afrika királynője című filmért, amelyben Humphrey Bogart oldalán egy misszionáriust alakít. Közben a színésznő folyamatosan ingadozott a színpad és a filmvászon között, nem csak a Broadway-n lépett fel, hanem az Old Vicben is, amelynek társulatával később Ausztráliában is turnézott. A hetvenes években tévéfilmekben is szerepelt.

hepburntracey
26 évig tartó kapcsolat: Katherine Hepburn és Spencer Tracey.

Magánéletéről csak idősebb korában mesélt: első és egyetlen férjét fiatalon ismerte meg, de kezdődő karrierje nem használt a házasságnak, így hat év után elváltak.  Nagy szerelem kötötte Spencer Tracy-hez. Bár a színésznő első férje után nem akart újból férjhez menni, és a színész is haláláig házasságban (bár különváltan) élt, kapcsolatuk különleges volt. Több filmet is szereplőpárosukra írtak. Amikor Spencer Tracy egészségi állapota romlott, Hepburn öt évig visszavonult, hogy a férfit ápolhassa. Tracy halála után a tévészereplések és a média felé fordult. 1996-ban, amikor tüdőgyulladással kórházba került, egészsége megrendült. 2003-ban júniusában hunyt el. 44 nagyjátékfilmben, 8 tévéfilmben és 33 színpadi előadásban játszott: 12 Oscar-jelölést és 4 Oscar-díjat kapott 66 év filmes karrier után. Életéről Matthew Lombardo írt színdarabot, Scorsese Aviátor című filmjében Cate Blanchett alakítja őt emlékezetesen.

Lázadó asszony volt, amint egyik filmjének címe is mondja. Baltimore-i, majd New York-i színházaktól jutott el a filmszakmába. Nem volt "szabványos" szépség, talán ez is segítette, hogy hiteles és erőteljes nőalakjait sztártársainál több élettel és szenvedéllyel, olykor humorral formálta meg. Magánéletében is szeszélyes és kiszámíthatatlan volt, mígnem találkozott azzal a férfivel, aki teljesen meghódította a szívét, aki betörte a "makrancos hölgyet". Az álomférfit úgy hívták, hogy Spencer Tracy, és legendás kettősük beragyogta a filmvásznat is. Hollywood First Lady-je hosszú élete során nem túl sok filmben játszott, de begyűjtött négy Oscar-díjat. Máig emlékezetes alakítást nyújtott – hogy csak néhányat említsünk – az Ádám bordája házassági komédiájában, Az esőcsináló jobb sorsra érdemes vénlányaként, a Hosszú út az éjszakába lelki élveboncolásában, Az oroszlán télen királynői cselvetéseiben. "Mindig filmszínésznő akartam lenni, mert nagyon romantikusnak gondoltam. És valóban az." – szól számtalan frappáns mondásának egyike. (Örökmozgó műsorfüzet)

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.05.11. 13:45 • Címke: filmtörténet, évforduló

Magyar játékfilmek