a rovat írásai

Restaurálták az Amarcordot

A velencei filmfesztiválon szeptember 5-én mutatják be Federico Fellini mesterműve, az Amarcord restaurált változatát. A kultikussá vált olasz film éppen negyven éve, 1975-ben érdemelte ki a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, ennek alkalmából restaurálták.

​Solo, duó – trió?

Az U.N.C.L.E. embere legfőbb erénye, kivitelezésének tökéletes retrója a fő csapdája is. Egyetlen nagy hibája van: úgy maradt, mint az 1960-70-es évek sablonos kémfilmjei. Ötven év, az ötven év, s bizony nagy kár, hogy a „hidegháború-parát” Guy Ritchie meg sem próbálta a tőle joggal remélt egyéni összefüggésrendszerbe helyezni.

A leghíresebb skót a filmvásznon

Az idős korában is női szívek millióit megdobogtató Connery Edinburgh-ben született 1930. augusztus 25-én. Skót származására hallatlanul büszke, és bár régóta nem él szülőhazájában, tavaly arra buzdította skót honfitársait, hogy szavazzanak a Nagy-Britanniától való elszakadásra.

​Luc Besson magyarországi forgatáson gondolkodik

Amennyiben nem részesülhet a franciaországi filmes adókedvezményekből, Luc Besson Magyarországon forgathatja a Valerian című sci-fi képregény alapján készülő nagy költségvetésű akciófilmjét.

Ma menekültként él a Papírsárkányok afgán gyerekszereplője

Menekültként Svédországban él a Papírsárkányok című 2007-es film egyik gyerekszereplője, aki a tálibok fenyegetései miatt kényszerült elhagyni Afganisztánt. Embercsempészek segítségével és sok szenvedés után jutott el az észak-európai országba.

Kettős magyar siker a szarajevói filmfesztiválon

Kettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta.

II. Erzsébetről forgatja eddigi legköltségesebb sorozatát a Netflix

II. Erzsébetről forgat sorozatot a Netflix, a brit uralkodóról szóló széria lesz az amerikai internetes szolgáltató eddigi legdrágább produkciója és egyben az első, amelyet Nagy-Britanniában vesznek fel.

Új arca van Winnetounak

Nik Xhelilaj albán színész alakítja a címszereplő apacs törzsfőnököt a Winnetou új, háromrészes televíziós változatában, amelynek forgatása a múlt héten kezdődött meg Horvátországban, az egykori Winnetou-filmek eredeti helyszínein.

Nemes Jeles László az UTÁ-nál

A hollywoodi United Talent Agency (UTA) képviseli ezentúl Nemes Jeles Lászlót, a Cannes-i Filmfesztivál nagydíjas filmje, a Saul fia rendezőjét – írta szerdai számában a Népszava a Hollywood Reporter című lapra hivatkozva.

Film egy stílusról

Film készül Németországban abból az alkalomból, hogy 2019-ben száz éve lesz a Bauhaus építészeti irányzat alapításának.

Még egy kicsi és itt a Víkend

Három hét múlva, szeptember 10-én mutatják be Mátyássy Áron Víkend című thrillerét a magyar mozikban.

Film összes cikke »

Katherine Hepburn 105

hepburnleadHollywood egyik legendás színésznője, a modern nőideál egyik megteremtője 105 éve született.

Színiiskolába járt, ahonnan a diploma megszerzése utána a Broadway-re ment, kisebb-nagyobb szerepekben különböző színpadokon bukkant fel. Többször utasított vissza szerepet, de őt is rúgták ki színházból. Aztán egy ügynök felfedezte őt, és George Cukornak is megtetszett kisugárzása, így bekerült a filmiparba. Később Cukorral nagyon jó barátok lettek, és 10 közös filmet hoztak létre. Több sikerfilm után Hepburn hullámvölgybe került, emiatt egy darabig nem állt kamerák elé. Egyesek szerint a már akkor is erősen érezhető kompromisszumképtelen viselkedése miatt következett ez be, amely arra ösztökélte, hogy csak a saját szabályait kövesse. El is keresztelték kasszagyilkosnak. Később visszatért a kamerák elé, néha átvette születendő filmek produceri szerepeit is, hogy minél jobban megválogathassa kollégáit: igyekezett minél többször Cukorral dolgozni. Így született meg a Syilvia Scarlett című alkotás. Hepburn ezen filmje azért is emlékezetes, mert itt rövid hajjal és fiúsra vett figurával jelent meg, így teremtve meg egy, az akkori női ideáltól eltérő, modern nő képet. Érett asszonyi alakításaiban, már az ötvenes években többször is jelölték Oscar-díjra, például az Afrika királynője című filmért, amelyben Humphrey Bogart oldalán egy misszionáriust alakít. Közben a színésznő folyamatosan ingadozott a színpad és a filmvászon között, nem csak a Broadway-n lépett fel, hanem az Old Vicben is, amelynek társulatával később Ausztráliában is turnézott. A hetvenes években tévéfilmekben is szerepelt.

hepburntracey
26 évig tartó kapcsolat: Katherine Hepburn és Spencer Tracey.

Magánéletéről csak idősebb korában mesélt: első és egyetlen férjét fiatalon ismerte meg, de kezdődő karrierje nem használt a házasságnak, így hat év után elváltak.  Nagy szerelem kötötte Spencer Tracy-hez. Bár a színésznő első férje után nem akart újból férjhez menni, és a színész is haláláig házasságban (bár különváltan) élt, kapcsolatuk különleges volt. Több filmet is szereplőpárosukra írtak. Amikor Spencer Tracy egészségi állapota romlott, Hepburn öt évig visszavonult, hogy a férfit ápolhassa. Tracy halála után a tévészereplések és a média felé fordult. 1996-ban, amikor tüdőgyulladással kórházba került, egészsége megrendült. 2003-ban júniusában hunyt el. 44 nagyjátékfilmben, 8 tévéfilmben és 33 színpadi előadásban játszott: 12 Oscar-jelölést és 4 Oscar-díjat kapott 66 év filmes karrier után. Életéről Matthew Lombardo írt színdarabot, Scorsese Aviátor című filmjében Cate Blanchett alakítja őt emlékezetesen.

Lázadó asszony volt, amint egyik filmjének címe is mondja. Baltimore-i, majd New York-i színházaktól jutott el a filmszakmába. Nem volt "szabványos" szépség, talán ez is segítette, hogy hiteles és erőteljes nőalakjait sztártársainál több élettel és szenvedéllyel, olykor humorral formálta meg. Magánéletében is szeszélyes és kiszámíthatatlan volt, mígnem találkozott azzal a férfivel, aki teljesen meghódította a szívét, aki betörte a "makrancos hölgyet". Az álomférfit úgy hívták, hogy Spencer Tracy, és legendás kettősük beragyogta a filmvásznat is. Hollywood First Lady-je hosszú élete során nem túl sok filmben játszott, de begyűjtött négy Oscar-díjat. Máig emlékezetes alakítást nyújtott – hogy csak néhányat említsünk – az Ádám bordája házassági komédiájában, Az esőcsináló jobb sorsra érdemes vénlányaként, a Hosszú út az éjszakába lelki élveboncolásában, Az oroszlán télen királynői cselvetéseiben. "Mindig filmszínésznő akartam lenni, mert nagyon romantikusnak gondoltam. És valóban az." – szól számtalan frappáns mondásának egyike. (Örökmozgó műsorfüzet)

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.05.11. 13:45 • Címke: filmtörténet, évforduló

Magyar játékfilmek