​A partizántanya elfoglalása

filmhiradok_online_lead1944 júniusában került a mozikba az a híradós összeállítás, melyből a nagyérdemű megismerhette, hogy leendő tisztjeink hogyan készülnek a gyakorlótéren egy partizánok által megszállt tanya elfoglalására. Nem véletlenül gyakorolták ezt a feladatot a ludovikások, és a mozifilmek előtt vetített híradásokba sem ok nélkül került ez az összeállítás.

A magyarázat prózai, a II. magyar hadsereg visszavonása után a keleti fronton lévő csapataink, és gerincük, az I. magyar hadsereg jórészt hátországbeli, rendfenntartó feladatokkal volt megbízva Ukrajna területén. Melynek végeláthatatlan erdőségeiben valóságos partizánhadseregek folytattak hadműveleteket, vagy lehetetlenítették el az utánpótlást és a sebesültek szállítását a sínek és a hidak felrobbantásával. A szovjet vezérkarral szoros összeköttetésben álló alakulatok ellen a német speciális kommandók mellett a szövetségesek gyengébb harcértékű csapatait vetette be a Harmadik Birodalom. A véres mészárlásokba torkolló mindkét fél részéről elkövetett kegyetlenkedések mellett példák voltak a magyar honvédek és a partizánok közötti „békés együttélésre” is, különösen jó volt honvédeink kapcsolata a németek és az oroszok ellen egyaránt harcoló lengyel Honi Hadsereggel.



A gyakorlat a domborzati elemekből következtethetően nem a Rákos mezején, a Ludovika rendes gyakorlóterén volt, hanem valószínűleg a Bakonyban, Várpalotánál, amit rendesen gyalogmenetben szoktak megközelíteni a tisztjelöltek. A tanya ostroma során bevetették a karabélyok mellett az MP35 mintájú Bergman-géppisztolyt, egy füstgránátot kilövő aknavetőt és egy Zrínyi-rohamlöveget is. Továbbá golyószórót és egy öreg, vízhűtéses Schwarzlose-géppuskát és egy nyújtott töltetet a drótakadályok ellen. Végül kézigránátokkal, lángszórókkal és egy bunkerrobbantó alkalmatossággal  adják meg a tisztjelöltek partizánoknak a kegyelemdöfést. Elég meggyőző az eredményesség, de ne felejtsük el, hogy ez csak egy film, és ezen esetben sok múlik az operatőrön, még több pedig a szerkesztőn és a vágón, akik láthatóan szintén jól értették a dolgukat.

PL

• Publikálva: 2015.09.30. 09:55 • Címke: filmhíradók online