a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Kiosztották a Budapest International Documentary Festival díjait

bidflead

Véget ért az ötnapos dokumentumfilm fesztivál, a BIDF, ahol az alkotások „igazi jó filmek” voltak. 17 ország 27 alkotása versenyzett, különböző kategóriákban, az életműdíjat pedig Gyarmathy Lívia kapta, aki kórházi szobájában vette át a díjat, és meghatódva mondott köszönetet.

Az ötnapos fesztivál gazdag programját a szervezők tájékoztatása szerint több ezer néző látta. Minden szekciót külön nemzetközi zsűri díjazott. A rövidfilmek mezőnyéből a díjat a Mitől híres Ahmedabad? című indiai alkotás kapta, amelyet egy indiai sárkányröptető fesztivál megszállott versenyzőiről forgatott Hardik Mehta.

famous ahmedabad
Mitől híres Ahmedabad?
(forrás: bidf.hu)

A Toto és nővérei című román dokumentumfilmnek ítélte oda a díjat a Nézz szembe a szüleiddel szekció zsűrije, amelynek munkájában Robert Zuber, Hans Robert Eisenhauer, Almási Tamás, Vécsei Márton és Enyedi Ildikó vett részt. A filmben a tízéves Toto és két kamasz nővérének drámai sorsa bontakozik ki: a gyerekek anyja börtönben ül, ők pedig egymásra támaszkodva próbálnak kitörni eddigi világukból. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy Alexander Nanaunak összetett történetmesélésével sikerül bevonnia a közönséget, és eléri, hogy ne csak nézők legyenek, hanem maguk is gondoskodni akarjanak a főszereplőről. A díjkiosztó gálán a film szereplője, Toto és a szekció egy másik, a zsűri külön elismerését kiérdemlő film, a Spartacus és Cassandra egyik szereplője is jelen volt.

toto
Toto és nővérei (forrás: bidf.hu)

A Virunga című brit dokumentumfilmet, Orlando von Einsiedel rendezését, amely szintén díjazott lett az estén, a Nézz szembe az elnyomással szekció zsűrije bátor és fontos filmként méltatta. A produkció a kelet-kongói Virunga Nemzeti Park őreinek hősies küzdelmét mutatja be a helyi militáns mozgalmakkal, amelyek veszélyeztetik a park védett állatvilágát. A BIDF idén külön szekciót szentelt az idősekkel foglalkozó alkotásoknak. Ebben a mezőnyben Az eltűnt idő című mexikói dokumentumfilm nyerte el a fesztivál díját, amely egy családi történet és a traumatikus történelmi múlt keveredését ábrázolja egy nő életén keresztül. A Nézz szembe a sztereotípiákkal szekció zsűrije a holland Benny Brunner Érpatak Modell című filmjének adta a díjat. A testület szerint az alkotás különösen fontos „a mai világban, ahol a 'mindenki egyenlő, de egyesek egyenlőbbek'-fogalma ismét alapvető európai értékeket fenyeget”.

erpatak modell
Az Érpatak Modell (forrás: bidf.hu)

A fesztivál először átadott életműdíját Gyarmathy Lívia filmrendező kapta. A meghatott rendezőnő – aki kórházban van, ezért nem tudott részt venni az ünnepségen  videóüzenetben mondott köszönetet az elismerésért. A BIDF-en Gyarmathy Lívia négy rövidfilmjét is levetítették. A gálaesten ezek közül A mi gólyánk című, Európai Filmdíjjal kitüntetett alkotását láthatta a közönség. Sós Ágnes, a BIDF alapító társigazgatója az idei fesztiválra visszatekintve az MTI-nek elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy minden bemutatott dokumentumfilmet elkísért a fesztiválra egy-egy alkotója, rendezője, producere vagy szereplője, amiben komoly munkájuk fekszik. A programban nagyon erős alkotások szerepeltek, amelyek megtekintése után a nézők feltehették a bennük megfogalmazódott rengeteg kérdést. Arról is beszélt, hogy ezek az alkotások, amelyek igazi filmélményt nyújtanak, jórészt csak a mustrán voltak láthatók. Sós Ágnes kiemelte, hogy nagy szerepe volt a dokumentumfilm-fesztivál lebonyolításában az önkéntes munkatársaknak, akik szintén szívvel-lélekkel dolgoztak azon, hogy a mustra vendégei számára különleges élmény legyen ez a budapesti rendezvény.

MTI

• Publikálva: 2015.09.28. 10:07 • Címke: díj, dokumentumfilm, fesztivál