a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Berliner Luft

szemrevalo_leadCsütörtökön 20.30-tól még egy vetítésen meg lehet nézni ezt a szuper nyugat-berlini életérzés-filmet a Szemrevaló Fesztiválon, a Művész moziban.

Mark Reeder, a manchesteri zenei mindenes meséli el a filmben mindazt, amit az 1979-89 közötti időszak Nyugat-Berlinjéről, különösen annak zenei, politikai alternatív szcénájáról tudni érdemes. Az előzmények visszavezethetők az 1968-as házfoglaló mozgalmakig. A hetvenes években ezek hatására egyre több olyan német és nem-német fiatal költözött Berlinbe, akiknek egyszerre több mindenből lett elege. Elsősorban Kreuzbergben és Schönebergben telepedtek le, lazán, de hatásosan provokálták a korabeli felnőtt establishmentet. Ez a két városrész egyszerre jelentette a megvalósult multikulti világát, a kreuzbergi törökök, a melegek és leszbikusok „szabad köztársasának földjét”, ugyanakkor a zenei kísérletek melegágyának is bizonyult, azaz a „Sex and Drugs and Rock and Roll” világának közép-európai (legsikerültebb) helyszínévé nőtte ki magát.

b-movie

Aki annak idején felmászott Nyugat-Berlinben a fal melletti kilátótornyok egyikébe és egy pillantást vetett az így láthatóvá vált falon túli világra, a szürke Kelet-Berlinre, az ott helyben megvilágosult: azonnal tudta, hogy nem a fallal körülzárt nyugat-berliniek, hanem a keletiek élnek bezárva. A fal nyugatról nézve a szabadság zálogának tűnt az orwelli világban. Nemcsak annak tűnt, az is volt, a szabadság egy darabja.



Az alkotók (Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange) összegyűjtötték a legjobb zenei jeleneteket: így aztán tanúi lehetünk a Die Toten Hosen, a Die Aerzte, az Einstürzende Neubauten, Blixa Bargeld és Nina Hagen, valamint a mainstream nagyközönség igényei szerint „legyártott” Nena koncertjeinek. Elégedetten vehetjük tudomásul, hogy ennek a szcénának világszerte legnagyobbjai (David Bowie, Lou Reed, Nick Cave) mind Berlinbe gyűltek akkoriban. Céljuk az volt, hogy felmutassák a helyet, ahol épp aktuálisan, a világ szíve dobogott. Gesztusuk őstípusát J. F. Kennedy alkotta meg 1963-ban az „Ich bin ein Berliner!” című nevezetes szózatával.

Zenetörténeti leckét is kapunk. Megtudhatjuk, hogyan alakult ki ebből a zenei gomolyból a techno stílus. Megnézni kötelező, több, mint sehenswert, hörenswert is, meg persze fühlenswert…

B-Movie: Nyugat-Berlin hangjai, 1979-1989
német dokumentumfilm, 2015
rendező: Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange

Sándor Tibor

• Publikálva: 2015.09.30. 12:27 • Címke: dokumentumfilm, zene