a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Gyilkos eszközöket gyártó női kezek

elso_vilaghaboru_leadAz alább megtekinthető, 1917-ben készült filmhez talán nem is kellene magyarázatot írni, hiszen már az iskolában tanítják, hogy a Nagy Háború idején a katonának behívott munkások helyett sok helyen nők, fiatal lányok és családanyák dolgoztak az üzemekben, különösen a létfontosságú hadianyagyárakban.

Az Imperial War Museum (IWM) által közzétett felvételen most a Vickers cég gyáraiba látogathatunk el, ahol a lőszerek mellett géppuskákat és repülőgépeket is gyártottak. Legalább is eme két termékéről vált ismertté a márka a háború folyamán.

Mindenekelőtt a géppuskák előállításában jeleskedett a cég, már csak azért is, mert itt kezdték meg az amerikai Hiram Stevens Maxim 1883-as szabadalmának a gyártását 1887-ben. A Nagy Háborúban az 1912-es modellt vetették be nagy tömegben, a németek által használt „testvérétől”, az MG 08-astól leginkább az különböztette meg, hogy a csövet hűtő víztartály bordázott volt, míg a Spandauban gyártott német géppuskáknál ezzel a lehetőséggel nem éltek. No de ne vesszünk el a részletekben, a lényeg az, hogy az első világháború idején a Vickers már az egyik legmeghatározóbb szereplője volt a fegyver és hadianyaggyártásnak, és így maradt ez napjainkig. Az pedig, hogy a kieső munkaerő pótlására a különösen nagy elkötelezettséget és odafigyelést igényelő gyártási folyamatoknál nőket alkalmaztak, a szembenálló feleknél általános megoldásnak számított. A hadifoglyokat – rettenetes körülmények között – inkább csak a második világháború idején dolgoztatták hadiüzemekben. A Nagy Háború alatt túlnyomórészt a mezőgazdaságban foglalkoztatták őket, a Monarchia által elfogott oroszok tömegét a magyar falvakban, míg a mi bakáinkat orosz családoknál dolgoztatták. Már csak azért is, mert a mezőgazdaság gépesítettségi foka alacsony volt, a betakarítás túlnyomórészt még kézi erővel zajlott mindkét országban.



De a kézi erő nélkülözhetetlen volt az akkori gyártási folyamatokban is, a korabeli „futószalagok” leginkább a szerelősorokon végigfutó, szíjjal meghajtott tengelyek voltak, mint ahogyan ez az IWM felvételének elején is látszik. Azt is megfigyelhetjük, hogy a soron dolgozó nőket férfi művezetők felügyelik. A 18 fontos gránát gyártási folyamatának elején egy esztergagépet és egy nagynyomású présgépet láthatunk működés közben, majd pedig egy olyan csarnokot, ahol az elkészült munkadarabokat, jelen esetben a lövedékek gyújtószerkezetének alkatrészeit vizsgálják a munkásnők láthatóan összedolgozva, egymást segítve. Az anyagmozgatás, no és a felügyelet itt is a férfiak feladata. 7:10-nél láthatjuk egy asztalon, hogy hány alkatrész kell egy ilyen gyújtóhoz, ami aztán egy pillanat alatt semmivé lesz, amikor felrobban a gránát. Ezután különféle méretű töltényhüvelyeket mutatnak, majd pedig a préselésük három fázisát követhetjük végig, végül következik a hüvelyek hosszadalmas töltési folyamata. Ezután megint csak kézzel, pontosabban ecsettel le is festik a fényes rezet, hogy el ne árulja majd a tüzéreket a csillogása. A következő lépés, hogy a futószalagon beléjük kerül a gyutacs, majd pedig robbanófej nélkül ládákba csomagolják a gránátokat.

A megtöltött, gondosan lezárt ládákat aztán ismét csak a férfiak gyűjtik össze és rakják glédába egy közismert anyagmozgató eszköz, a taliga segítségével. Ezután ismét forgácsolókat láthatunk munkában, majd pedig a Londontól délre lévő Weibridge repülőgépgyárába látogat el a kamera. Itt először újra forgácsolókat láthatunk dolgozni a meghajtó szíjak dzsungelében, majd a bádogosműhely következik jórészt férfiakkal, ami után jön a hegesztés fázisa. Erre a képek alapján a női munkaerőt is alkalmasnak tartották, viszont itt is ott vizsgálódik a bajuszos művezető, és konstatálhatjuk a munkavédelmi felszerelések kezdetleges voltát is. A következő csarnokban a vászonborítású szárnyak favázának összeállítása zajlik, majd a textília szabását láthatjuk, végül a felfeszített vászon lakkozása történik és a szárnyra ügyes kezek által rákerül a felségjelzés is. A folyamat végén a gép összeszerelését mutatják, hogy aztán legvégül visszakanyarodjon a film a vászonborítás felapplikálásához. Talán azt akarván jelezni, hogy a női kezekbe mégis csak inkább a tű való, mint a halált hozó szerkezetek.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.10.02. 11:15 • Címke: első világháború 100