​Régi répa és tökrekordok

filmhiradok_online_leadItt van az ősz, eljött a betakarítás ideje. A gazdasági, társadalmi haladás révén már nem is nagyon tudjuk, hogy mit takar ez a kifejezés. Mára már a híradásokból is kivesztek a rekordnagyságú termésekről, tökökről és répákról való tudósítások. Ezért is nézzünk most meg egy ilyet 1940 októberéből, a Hortobágyról.

Bizony, még a múlt században is az ország gazdaságának, állampolgárai jólétének egyik fontos meghatározója volt az aktuális év termésének mennyisége és minősége. Az aszályos, vagy éppen túlzottan csapadékos esztendők gyenge eredményei bevételkiesést okoztak a nemzetgazdaságnak, hiszen a két világháború között, de az egész 20. század folyamán is számottévő volt az ország agrárkivitele. Az így elmaradó bevételek mellett a vidéki társadalom minden rétege megérezhette, hogy az adott évben kevesebb termett a földeken, a szőlőkben, vagy éppen a gyümölcsösökben. Így ugyanis kevesebb került értékesítésre, de még sokszor az asztalra is. Különösen a tartalékokkal nem rendelkező törpebirtokosok és földnélküliek sínylették meg ezeket az esztendőket.

A túlságosan bőséges csapadék, a magasan álló talajvíz ellen elvezető árkok ásásával, majd később pedig alagcsövezéssel, drénezéssel védekeztek. Az aszályos esztendők termését pedig öntözéssel igyekeztek feljavítani. Magyarországon a két világháború között zajlottak le az első nagyobb szabású csatornaépítések, amelyekkel az öntözőművek vízét biztosították. A munkálatokról a Magyar Világhíradóban mutattak be egy részletes, térképekkel illusztrált összefoglalót 1941 szeptemberében. Az MFI már az előző év októberében is készített egy rövid anyagot a Hortobágyon az öntözés hasznosságát alátámasztandó. A képsorokon a szarvasmarhák és disznók etetéséhez egyaránt használt takarmányrépa, népi nevén burgondi (Tessedik Sámuel egy „Burgundi” nevű fajtával indította be a termesztést az 1790-es években Sarkadon) kézi erővel történő betakarítását láthatjuk először. Az öntözés miatt valóban hatalmas méretű répákat aztán télire fagyásbiztos vermekben, vagy melléképületekben tárolták, és egészben, vagy apróra vágva, darával, szecskával keverve adták az állatoknak. Hasonló sorsra kerültek a tudósítás második felében szereplő óriásira nőtt takarmánytökök is, csak ezeket az ország nyugati részén előbb „kimagozták”, széthasították és kiszedték belőle a magokat. A szárított tökmagból pedig meleg sajtolással nagyon egészséges tökmagolajat készítettek.

PL


• Publikálva: 2015.10.08. 11:02 • Címke: filmhíradók online