a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A brit slágerlisták csúcstartója

cliff richard leadHetvenöt éves Sir Cliff Richard angol énekes, aki Elvis Presley után, de még a Beatles feltűnése előtt a brit rock and roll legnagyobb csillaga volt. Fél évszázadon át minden évtizedben volt brit listavezető dala, és több mint 250 millió lemezt adott el világszerte.

Harry Webb néven született az észak-indiai Lucknow-ban. Nyolcéves volt, amikor a család – India függetlenségének 1947-es kikiáltása után – hazatért Angliába. Az ötvenes évek közepén őt is magával ragadta a rock and roll-őrület, több bandában is zenélt, míg végül, tizennyolc évesen csatlakozott a Drifters elnevezésű gitárzenekarhoz. Névváltoztatások sora után (ő Little Richard tiszteletére vette fel művésznevét, társai kényszerből, a hasonnevű amerikai formáció létezése miatt választották a Shadows elnevezést) 1958-ban jelent meg első kislemezük, a Move It, amelyet John Lennon az első angol rock and roll-számnak nevezett. A dal valóságos rock and roll-őrületet indított el Angliában, és ennek a zenei hullámnak minden kétséget kizáróan Cliff Richard volt az éllovasa. 1958 végére a High Class Baby a 7. helyig jutott a slágerlistán, a Living Doll és a Travellin' Light pedig meghódította a csúcsot. Richard, akinek minden megjelenését valóságos tömeghisztéria kísérte, gyorsan tőkét kovácsolt népszerűségéből. A sármos szívtipró képét erősítve 1959-ben filmszerepet vállalt a Súlyos vád című filmben, ezután egymást követték a felkérések. Talán a legnépszerűbb az 1961-ben forgatott The Young Ones és a két évvel később bemutatott Nyári vakáció lett, mindkettő címadó dala vezette a brit listát.  

Cliff Richard 1963-ban egy tévéfelvételre várva

A Beatles berobbanása után ügyesen nyergelt át a beatre, még később a dallamos popzenére, még 1963-ban és 1964-ben sem került ki a top 10-ből. 1968-ban már az őt sokáig árnyékként kísérő Shadows nélkül nyerte meg az Eurovíziós dalfesztivált a Congratulations című dallal. A slágerrel, amelyet Angliában ma is betéve fújnak, hosszú évtizedekig köszöntötte születésnapján az anyakirálynét, 1995-ben a kíséretet 400 ezer alattvaló szolgáltatta a Buckingham-palotához vezető sugárúton. Az énekes egy időben a vallás felé fordult, és az éhező gyermekek segítésére 1968-ban létrehozott Könnycsepp Alapítvánnyal keltett rokonszenvet. Hazájában a hetvenes években visszaesett a népszerűsége, egyedül az 1973-as Power to All Our Friends emlékeztetett a régi szép időkre. 1975-ben egyetlen slágerrel sem sikerült a listákon szerepelnie, ezzel csaknem két évtizedes sorozata szakadt meg. A toporgásból 1976-ban az Elton John nyomdokait követő I'm Nearly Famous című lemezzel próbált tovább lendülni. A korongról a Devil Woman – az énekes pályafutása során először – az amerikai slágerlisták első tíz helyezettje közé is bekerült, amivel újabb Cliff Richard-reneszánsz vette kezdetét. Többször fellépett Olivia Newton-Johnnal, az 1980-as Xanadu című filmben felhangzó duettjük, a Suddenly – jóllehet a filmet ledorongolta a kritika – világsiker lett. A nyolcvanas években a The Young Ones feldolgozása és a Mistletoe and Wine című karácsonyi dala is vezette a listát, 1989-ben a The Best Of Me című kislemeze révén ő lett az első brit előadó, akinek száz kislemeze szerepelt a brit listán.

Az énekes sussexi otthonában, 2004-ben

Az Angliában intézménynek számító Cliff Richard rendszeresen szerepelt a televízióban, zenés műsorokat vezetett. 1995-ben első brit rockzenészként ütötték lovaggá (a Live Aidet megszervező Bob Geldof ír lévén csak tiszteletbeli lovagi címet kapott), azóta kijár neki a Sir Cliff megszólítás. 1999-ben négy évtized után szakított az EMI kiadóval, mert az nem látott fantáziát The Millennium Prayer című dalában. A kislemezt egy független kiadó jelentette meg, és Richard tizennegyedik Number One dalának bizonyult. 2008-ban pályafutásának fél évszázados jubileumát az újra összeverbuválódott Shadows-tagokkal és egy új lemezzel ünnepelte. Századik albuma, a The Fabulous Rock'n'Roll Songbook 2013-ban került a boltokba.

cliff richard
Cliff Richard Sydney-ben, 2013 (forrás: Wikimedia Commons)

Az énekesen mintha nem fogna az idő: mosolya ma is csaknem ugyanolyan, és még mindig kisfiús lendülettel mozog a színpadon. Hetvenötödik születésnapját turnéval ünnepli, amelyet a londoni Royal Albert Hallban zár. Vélhetőleg ő az egyetlen, aki Wimbledonban a centerpályán lépett fel: 1996-ban az esőszünet alatt spontán koncerten szórakoztatta a nagyérdeműt, a kísérőkórus pedig a legismertebb teniszcsillagokból állt össze. Bár a sajtó több viszonyáról cikkezett, soha nem nősült meg, a homoszexualitásáról terjengő pletykákat mindig cáfolta. Pályafutása eddig mentes volt a botrányoktól, de tavaly házkutatást tartottak angliai otthonában egy évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélés gyanúja alapján. A nyomozás még most is folyik, a zenész a vádaskodásokat teljes mértékben hamisnak tartja.

MTI

• Publikálva: 2015.10.12. 12:10 • Címke: évforduló