a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Színes falak a városban

szines varos lead

Összesen tizenhárom budapesti falfelületre kerültek Magyarországot bemutató művészi festmények az idei Színes város Budapest fesztivál keretében  hangzott el a programot záró csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón.

Az idei fesztiválon nyolc fal dolgozta fel a hungarikumok témáját, bemutatva többek közt a solymászatot, a szürke marhát, a makói hagymát, vagy éppen a tárogatót – idézte fel V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. „A hungarikumok különleges, egyedi, megkülönböztetésre méltó értékek, olyanok, amelyek egyediségükkel a magyarság csúcsteljesítményét jelenítik meg” – hangsúlyozta. Hozzátette: nagyszerű lehetőség, hogy ezeket egy új, modern formában lehet bemutatni a külföldi turistáknak és a magyar fiataloknak egyaránt. „Összefogás jött létre idén annak érdekében, hogy Budapest egyedi és fiatalos arcát még erősebbé és markánsabbá tegyük és ezt azzal az eszközzel próbáltuk elérni, hogy falakat festünk szerte a városban” – emelte ki Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A vezető szerint a hungarikumok nemcsak a magyarság múltjáról, hanem jelenéről is szólnak, továbbá alkalmasak arra, hogy "egy modern, haladó, progresszív köntösbe bújtatva" a jövőt is megjelenítsék. „Budapest korszerű, lendületes és kreatív város és ez a turisták számára is sokat jelent”  tette hozzá. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy Magyarországon a turizmus szempontjából 2015 is rekordév lehet, hiszen az év első kilenc hónapjában a vendégszám 8,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket.

A Színes Város Mozgalom tagjainak falfestménye 2015. november 12-én, amely Színes város Budapest fesztivál alkalmából készült Régiposta utcában. MTI Fotó: Mohai Balázs
A Színes Város Mozgalom tagjainak falfestménye a Régiposta utcában (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A vállalat megbízásából készült négy fal témáját az ihlette, hogy mit gondolnak a külföldiek Magyarországról és a magyarokról. Az Erzsébet híd lábánál, a Rudas fürdőt idéző falfestmény „gazdája” a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. volt, amelynek vezérigazgatója, Szőke László úgy fogalmazott: „ez a program színesebbé, élvezhetőbbé és jobbá teszi azokat a tereket ahol élünk”. A vezérigazgató úgy vélte, mivel a fürdők Budapest egyik fő turisztikai vonzerejét adják, ezért a vállalt kötelessége, hogy bemutassa és folyamatos fejlesztésekkel növelje a szolgáltatás színvonalát, ezért az elkövetkező öt évben az elmúlt 50 év legjelentősebb fővárosi fürdőfejlesztését tervezi megvalósítani a cég. Flór Péter, a fesztivált szervező Színes Város Csoport főtitkára felidézte, hogy a szervez 2009-es megalakulása óta számtalan társadalmi innovációval járult hozzá Budapest fejlesztéséhez, hiszen az első olyan csoport volt, amely kimondottan tűzfalakon valósított meg képzőművészeti alkotásokat. Ez a városszínesítő szándék azóta számos követőre talált.

A Színes Város Mozgalom tagjainak falfestménye 2015. november 12-én, amely Színes város Budapest fesztivál alkalmából készült Régiposta utcában. MTI Fotó: Mohai Balázs
Minden érdeklődő megcsodálhatja ezeket (MTI Fotó: Mohai Balázs)

„Tavaly találtuk ki ezt a rendhagyó fesztivált, hogy főként azoknak a kortárs muralista művészeknek adhassunk teret, akik méltók a köztéri bemutatkozásra. Bízom abban, hogy jövőre még több külföldi és magyar alkotóval tudunk majd együtt dolgozni” – hangsúlyozta. A fesztivál zárásaként elkészült, Régiposta utcai tűzfalat alkotó, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervező grafika szakán végzett Mesterházy Károly azért választotta idén a csodaszarvas tematikát, mert formavilágában és a kompozíció szempontjából is jól felépíthető témának tartotta. Emellett úgy vélte, hogy a magyar mondavilág köré épülő legendák is érdemesek arra, hogy a külföldi látogatók is megismerhessék azokat – olvasta fel a művész üzenetét Flór Péter. A falfestések tervezőit zárt körű, meghívásos pályázaton választotta ki a szakmai zsűri, amelynek tagjai között Sugár János egyetemi tanár; Pálfi György László egyetemi docens; Sidó Szabolcs, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója és Dévényi Tamás, a Központi Műemléki Tervtanács elnöke foglalt helyet. A fesztivál keretében elkészült legjobb festményekre csütörtöktől a közönség is szavazhat az Index hírportál felületén keresztül. A nyertes alkotó Moszkvába utazhat, hogy egy helyi művésszel közös köztéri alkotást készíthessen az orosz fővárosban 2016 tavaszán.

MTI

• Publikálva: 2015.11.12. 12:42 • Címke: fesztivál, építészet, város