a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Átrium Nézőképző a jövő közönségéért

atrium nezokepzo leadAz előadássorozat célja, hogy a történelemoktatáshoz kapcsolódóan a középiskolák 9-12. évfolyama alaposabban megismerkedhessen egy-egy művészeti ág és a történelem kapcsolatával egy-egy kiválasztott kapcsolódási ponton keresztül.

A vizuális művészetek, a film, a színház és a zene az egyes korszakokba illeszkedve értelmezik a történelmi eseményeket. A négy alkalomból álló sorozat kiegészítéseként egy plusz programot is ajánlanak a szervezők: egy angol nyelvű, mindennapi élethelyzetekre, szituációkra épülő improvizációs színházi előadást. Az előadás alapszintű angol szókészletre épül, így könnyen érthető lesz az angol nyelvet tanuló diákok számára. A programsorozat alatt hosszú távú együttműködést szeretnének kialakítani az iskolákkal, a pedagógusokkal, az egyes osztályokkal és a gyerekekkel. A visszatérő osztályok, egymásra épülő programok kialakításával az is a céljuk, hogy végigkísérjék a diákok felnőtté válásának utolsó lépéseit, és segítsenek nekik belépni a színház, a kortárs kultúra világába.

nezokepzo
A diákok Kate Perry videóján keresztül is választ kaphatnak kérdésekre (forrás: Átrium Nézőképző)

A programok összeállításánál fontos szempont volt, hogy a diákokat kritikai gondolkodásra, a kapott információk értő és kreatív feldolgozására ösztönözzék. Minden új tudás a már megszerzett tudásbázis rendszerébe, hálózatába kapcsolódik be, ezért is fektetnek nagy hangsúlyt a programok kerettantervbe illeszthetőségére. A programok nagy létszámú csoportokkal kerülnek lebonyolításra, de monologizáló ismeretátadás helyett a kreatív, önálló gondolkozást serkentő kérdésfeltevést szorgalmazzák. A projekt fontos elemei a tanároknak szóló oktatási segédanyagok, melyek elősegítik a téma osztálytermi körülmények között történő kiscsoportos feldolgozását. A programsorozat egyes alkalmai módszertani megközelítésükben változatos képet mutatnak – a különböző szempontrendszerek, vizsgálati módszerek megismerése a diákok látókörének bővülését szolgálja. A témákat nem megkérdőjelezhetetlen tények halmazaként, lezárt és kerek történetekként tálalják, mert az eltérő nézeteket, szempontokat bemutatva önálló véleményalkotásra és további kutatásokra szeretnék ösztönözni a diákokat.

A projektben résztvevő alkotók: Börcsök Enikő, Dohy Anna, Feczesin Kristóf, Fila Zsófi, Hudáky Rita, Karcis Gábor, Alxis Latham, Magács László, Mikecz Estilla, Mrkobrad Marko, Prohászka Fanni, Selmeczy György, Szabó Borbála, Vassányi Miklós.

• Publikálva: 2015.11.23. 13:02