a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Az amerikai szupervirtuóz, akinek Liszt volt a kedvence

earl wide leadSzáz éve született Earl Wild amerikai zongoravirtuóz, aki a klasszikus mellett dzsesszstandardok átiratával is elkápráztatta közönségét, s egymás után hat amerikai elnököt szórakoztatott a Fehér Házban.

Zenekedvelő szülei gyakran hallgatták öreg Edison-fonográfjukat, s arra lettek figyelmesek, hogy az alig hároméves Earl a zongorán ugyanazokat a hangokat ütögette le, mint amit a lemezről hallott. Még jobban elképedtek, amikor kiderült, hogy még a hangnemet sem tévesztette el, azaz a kisfiúnak abszolút hallása volt. A csodagyereket négyévesen íratták be zeneiskolába, hatévesen már könnyedén olvasta a kottát, s tizenkettő volt, amikor szárnyai alá vette Selmar Jansen, aki Liszt tanítványaitól tanult zongorázni. Tizennégy évesen már a Pittsburghi Szimfonikusokkal játszott Otto Klemperer vezényletével, zongoraátiratokat, kamarazeneműveket írt, rendszeres vendége volt a helyi rádióállomásnak. Az alig tizenhat éves fiút 1931-ben meghívták a Fehér Házba, hogy Herbert Hoover elnöknek adjon koncertet. Ezzel egyedülálló hagyomány kezdődött, ugyanis a következő három évtizedben még öt elnök – Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy és Lyndon B. Johnson – látta vendégül, így ő lett az egyetlen zongorista, aki hat egymást követő amerikai elnöknek is muzsikált.

A Carnegie Institute of Technology hallgatójaként képezte tovább magát, sokáig nem tudta eldönteni, hogy a csellót, a fuvolát, vagy a zongorát válassza-e fő hangszerének. Végül az utóbbi mellett döntött, tanárai között volt Marguerite Long, Egon Petri és Helene Barere is. Diplomáját 1937-ben vette át, ugyanebben az évben az NBC Szimfonikus Zenekarának tagja lett. 1939-ben ő adta a világon az első televíziós zongoraestet, visszaemlékezése szerint a teremben a jupiterlámpáktól olyan meleg volt, hogy a zongora játék közben elhangolódott. Érdekesség, hogy 1997-ben ő volt az első zongorista a világon, akinek koncertjét élőben közvetítették az interneten. 1942-ben Arturo Toscanini vezényletével, a Maestro személyes kérésére szólaltatta meg George Gershwin Kék rapszódiáját, ezzel neve egy csapásra ismertté vált. A második világháború alatt az amerikai haditengerészet zenekarában fuvolázott, időről időre játszott a Fehér Házban. Rendszeresen elkísérte az elnök feleségét országjáró körútjain, és Eleanor Roosevelt lelkesítő beszédei előtt mindig ő játszotta el az amerikai himnuszt.

earl wild
forrás: Wikimedia Commons

A háború után a frissen megalakult ABC televíziós társaság zeneszerzőjének, zongoristájának és karmesterének kérte fel. 1968-ig maradt a társasággal, megnyerő színpadi jelenléte, kiváló improvizáló készsége ellenállhatatlanul vonzotta a közönséget. Hibátlanul játszott, a legkínosabb színpadi helyzetekben is feltalálta magát. 1944-ben például egy New York-i zongoraesten, amikor két keze keresztezte egymást a billentyűzet fölött, mandzsettagombjai összeakadtak és sehogyan sem akartak szétválni, de a közönség ebből semmit sem vett észre. Az 1950-es évekre Liszt műveinek legavatottabb előadójaként tartották számon, 1969 után már csak koncertezéssel foglalkozott. 1970-ben Solti Györggyel és a Chicagói Szimfonikusokkal ő játszott Marvin David Levy zongoraversenyének világpremierjén, a darabot a komponista neki írta. 1974-ban az operadíva Maria Callasszal, 1975-ben Jennie Tourellel adott közös koncertet. Talán nincs is olyan híres zenekar és karmester, akivel ne koncertezett volna, fellépett többek között Leopold Stokowski, Reiner Frigyes, Dimitri Mitropoulos, Ormándy Jenő, Doráti Antal, Lorin Maazel vezényletével is. Wild újjáélesztette a zongoraátiratok hagyományát, Rahmanyinov és Gershwin műveinek virtuóz parafrázisát készítette el. Pályafutása alatt 35 zongoraversenyt és 700 szólódarabot rögzítettek vele a stúdióban. 1997-ben komolyzenei kiadót alapított, ugyanebben az évben Händel, Saint-Saëns és romantikus zeneszerzők műveinek megszólaltatásáért Grammy-díjat kapott. Saját szerzeményei közül kiemelkedik 1962-ben született húsvéti oratóriuma, a Revelations, melyet az ABC televíziós társaság támogatott és mutatott be, az 1992-ben keletkezett Doo-Dah Variations és 2000-ben íródott zongoraszonátája.

earl wild
Earl Wide 2013-ban

Hosszú pályafutása összefonódott Liszt Ferenc nevével. A zeneszerző születésének 150. évfordulóján emlékezetes koncertet adott Liszt műveiből New Yorkban, majd 1986-ban, Liszt halálának centenáriumán három estéből álló koncertsorozaton lépett fel a Carnegie Hallban, elismerésként kapta meg a magyar Liszt Társaság medálját. Zenészkarrierje mellett tevékenyen támogatta a fiatal zenészeket. Tanított Pekingben, Tokióban, Szöulban és Amerika-szerte, tagja volt az Eastman School of Music, a Pennsylvania State University, a Juilliard School of Music, a Manhattan School of Music, az Ohio State University és a Carnegie Mellon University tanári karának.

Earl Wild 2010. január 23-án halt meg. A sajtóban szupervirtuózként búcsúztatták, akinek játéka csak Vladimir Horowitzéhoz volt mérhető, s aki kisujjából rázta ki a technikailag legnehezebb darabokat is.

MTI

• Publikálva: 2015.11.26. 09:31 • Címke: évforduló