a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Heuréka: színházcsináló szobrász és a mindent elrakó diszeli

mucsarnokleadNégy kiállítással csábítanak minket a szomorú őszre és a tél elejére a Műcsarnokba Rockenbauer Zoltán és Szegő György kurátorok.

Utóbbi szakember a Műcsarnok igazgatójaként is vállalkozott arra, hogy jócskán elmozdulva a megszokott életmű-, vagy alkotócsoport bemutatásoktól kurátortársával valami mást, bátrabbat, új minőséget hozzanak létre. Így került térben és időben is egymás mellé a Rockenbauer által „megszerzett” Nicolas Schäffer, a fény mágusa, vagy éppen Csertői Lajos, a határokat feszegető alkotó. Róluk azonban később, mert a másik két kiállító is legalább annyira izgalmas: mindjárt itt van Malgot István, aki avantgárd színházcsinálóként és szerkesztőként vált ismertté. Csak kevesen tudták, hogy indulásától fogva szobrokat is készít, sőt, ez a tanult mestersége. Ugyancsak nem hétköznapi jelenség Vörösváry Ákos sem a maga diszeli látványtárával, no és 30 év kiállításrendezéseivel.

vorosvary letra
Vörösváry Ákos kiállítása (forrás: mucsarnok.hu)

Mert Vörösváry az állandóan alakuló diszeli kavalkád mellett kiállította már Korniss Dezső és Gulácsy rajzait, Szemadám György dolgait, de népi faszobrokat is. És persze többször a barát, és inspirátor, Swierkiewicz Róbert nem éppen könnyed alkotásait. Tőle jócskán hozott most a Műcsarnokba is, végül is ő vitte fel először a Csobáncra, hogy aztán ne is menjen már el igazán onnan, a csodák földjéről. Egy erősen korrodált, foszladozó drótkötéldarab az uzsai bányából, vagy éppen két, évtizedekkel ezelőtt a kútba esett vizesvödör. Az a pántokkal megerősített fajta, ami a lánc végén lóg. Csak három „talált tárgy” Vörösváry műcsarnoki holmijai közül, de persze rengeteg sok minden van itt, amivel átjárhatóságot demonstrál, létrát épít a hétköznapi tárgyak, a népművészet és a kortárs művészet között.

vorosvary akos letra
Vörösváry Ákos A létra (forrás: mucsarnok.hu)

Sejtetett összefüggéseket látunk egy Fertő tóból származó, osztrák és magyar színekre festett határkaró és egy Bukta Imre festmény, vagy éppen a „szomszédos” Szigligeten alkotó és magát felakasztó Altorjai Sándor munka között. Aztán Vörösvárynak mindenből sok van, de legtöbb olyan dolgokból, amik már nem jók semmire. Kendertilolókból áll össze a nyája, régi háztartások felszámolásaiból származnak kincsei. Számtalan tulipános ládája, vagy éppen impozáns demizsongyűjteménye, hogy akkor már a falusi fafaragáshoz használatos segédeszközökről ne is szóljunk. És mindehhez ezen a falusi fertályon elszórva Kunkovács Lászlónak a letűnőben lévő alföldi pásztorvilágról készített fotóit láthatjuk. És még annyi, de annyi mindent, hogy nem is folytatnám!

vorosvary akos
Vörösváry Ákos talált tárgyai (forrás: mucsarnok.hu)

Inkább Malgot István szobrainál keresünk menedéket, de mindjárt az elején érezni lehet, hogy nem feltétlenül a megfelelő helyre jöttünk. Malgot maga sem egy hétköznapi ember, vagy a szó szoros értelemben vett alkotóművész. Már az indulása sem volt egyszerű, az Iparművészetiről a szocialista erkölcs bomlasztása miatt távolítják el, a Képzőn a szobrász szakot (Borsos Miklós és Somogyi József mesterekkel) két felfüggesztés után, kilenc év alatt végzi el. Miközben Szombathelyen, a Temető utcában felnőve Füst Milánnál kopogtat verseivel 17 évesen, és még a főiskolai évek alatt avantgárd teátrumot alapít, és ott rendez, de bábjait és maszkjait leviszi Jancsóhoz és Hernádihoz 1983-ban Kecskemétre is.

szobrasz malgot
Malgot István szobrai (forrás: mucsarnok.hu)

Később a rákosszentmihályi Világ moziban csinál cigány színházat, majd itt hagyva csapot, papot 56 évesen felfedezi magának Kambodzsát, Vietnámot, Laoszt, Thaiföldet és Jávát. Most szobrai között járva, az embernek az az érzése, hogy már korábban is sokat utazott arra messze Keleten. A kezdeti acél kisplasztikákról ugyanis hamarosan áttért a puhább anyagok, a fa használatára. És ezekben a most két termet megtöltő, rettenetes fűrészekkel és finom csiszolóvásznakkal megmunkált fákban valahol ott van Afrika, de a khmerek távoli kelete is. És persze az európai hitvilág, a mi kis varázslataink is. A Pókszaporítóban, vagy a Cigánytündérben, a Vénasszony Madonnában, kinek babakocsiban ülő, foszladozó alakját még Pilinszky is megcsodálta a műhelyben, miközben egyik cigarettáról gyújtott a másikra.

heureka malgot
Malgot István Heuréka (forrás: mucsarnok.hu)

Az utolsó terem Malgot színházi rendezéseivel, azok videóival és színpadképeivel vár bennünket. Itt vannak a keleti utakon készült fotók is, és itt mondja el nekünk, hogy az igazán jó szobor az egy felállított szikla, a felkiáltójel, amivel azt kiáltja felfelé az alkotó, hogy itt van, és hogy próbálja visszasugározni mindazt a jót, amit fentről, vagy másoktól kapott.

Pálffy Lajos

Heuréka!
A létra – Vörösváry Ákos installációi
A szobrász Malgot

Műcsarnok
2015. november 4. – 2016. január 31.

• Publikálva: 2015.12.21. 10:23 • Címke: műcsarnok, kiállítás