a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Fétis a múzeumban

mng lead

A fétis témájára épülnek a Magyar Nemzeti Galéria idei első Múzeum+ tematikus estjének programjai: csütörtökön többek között divatbemutatót rendeznek a most futó El Kazovszkij-kiállításban, előadást tart Szegedi Kata divattervező és Lakatos Márk stylist, de lesz talizmánkészítés, táncbemutató, valamint beszélgetés a modern plakátművészetről is.

A Múzeum+ programsorozat egy évtizeddel ezelőtt a Szépművészeti Múzeumban indult, majd az utóbbi években felváltva, két helyszínen, a Szépművészeti bezárása óta pedig csak a Nemzeti Galériában rendezik meg. A Múzeum+ esteken mindig egy-egy téma köré szervezve, újszerű és izgalmas megközelítésben mutatkozik be a múzeum gyűjteménye, workshoppal, tárlatvezetésekkel és különböző társművészeti programok bevonásával gazdagítva a látogatói élményt. Az MNG idén is kéthavonta csütörtökön a mindig változó tematikus programokhoz igazított nyitva tartással, 22 óráig várja a látogatókat.

muzeum plusz fetis

Az idei év első Múzeum+ estjének témája a fétis lesz: azaz „minden, aminek szokásaink, kultúránk, hagyományaink, vagy éppen egyéni választásunk alapján varázserőt tulajdonítunk. Fétis lehet egy gyűrű, egy jelvény, egy fénykép, egy ruhadarab, vagyis szinte minden” – áll a program ajánlójában. A ruhák fétisszerű erejéről szólnak a meghívott vendégek – Szegedi Kata divattervező és Lakatos Márk stylist  előadásai is, és egy látványos divatbemutató, a The Art I Live In fashion show a fétist művészetének központi helyére állító El Kazovszkij kiállításában. Jelvények, hiedelmek és csábítás címmel az MNG 19. századi gyűjteményében Földváry Piroska, Bálványimádás címmel pedig a Remekművek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállításban Varga Viola tart tematikus tárlatvezetést. Mitől és/vagy mire jó egy jó plakát? – teszi fel a kérdést az Élő MúzeumCafé legújabb beszélgetése, melynek során Bakos Katalin művészettörténész, Tóth József Füles fotóművész, plakáttervező és Valuch Tibor történész Martos Gáborral, a MúzeumCafé leköszönő főszerkesztőjével együtt idézi fel a magyar reklámgrafika és a humor kapcsolatát a harmincastól a hatvanas évekig.

Gergye Krisztián Hattyú címmel mutat be táncperformanszt, míg az este zenei felhozataláért a ManaMana Records két lemezlovasa, NoirYork és Savages Y Suefo felel majd, a témakörbe passzoló triphop, downtempo, chillout és lounge dallamokkal. A Múzeum+ workshopjában talizmánokat és kabalákat, zsebben lapuló szerencsehozó tárgyakat készíthetnek az alkotni vágyók.

MTI

• Publikálva: 2016.01.13. 16:56 • Címke: program