a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Jön a Budapest noir

budapestnoirlead

Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka alakítja a Kondor Vilmos nagysikerű regénye nyomán, Gárdos Éva rendezésében készülő Budapest noir főszerepeit. A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Pioneer Pictures produkciójában forgatják februártól – jelentették be szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon az alkotók.

Az 1930-as évek Budapestjén játszódó krimi további kulcsszerepeit Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Szabó Simon játssza, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Pater Sparrow, a kosztümökért Flesch Andrea felel. Az alkotás producere Kemény Ildikó, a Pioneer Pictures vezetője. Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója elmondta, különösen örül ennek a filmnek, mivel száz százalékban magyar forrásból, magyar történetből születik és a helyszíne Budapest. A produkció az előkészítésére elnyert összeggel együtt 950 millió forint támogatást kapott a Filmalaptól. A vezérigazgató korábban készült magyar „egzisztencialista film noirként” Tarr Béla A londoni férfi című alkotását emelte ki. Mint hozzáfűzte: ez a műfaj nehezen leírható, különös hangulat jellemzi. Gárdos Éva arról beszélt, hogy régóta érdekli a film noir műfaja. Amikor Kondor Vilmos könyve a kezébe került, egy nap alatt elolvasta, és filmet akart forgatni belőle. Az 1936-ban játszódó történet főhőse Gordon Zsigmond bűnügyi zsurnaliszta, aki egy titokzatos gyilkosság szálait göngyölíti fel.

Budapest, 2016. január 20. Gárdos Éva rendező (b4), Kemény Ildikó producer (k), Ragályi Elemér operatőr (j4), Kováts Adél (b), Dobó Kata (b2), Kulka János (b3), Tenki Réka (j3), Kolovratnik Krisztián (j2) színészek és Pater Sparrow (Verebes Zoltán) látványtervező a Budapest Noir című film sajtótájékoztatóján a Centrál Kávéházban 2016. január 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Gárdos Éva rendező, Kemény Ildikó producer, Ragályi Elemér operatőr, Kováts Adél, Dobó Kata, Kulka János, Tenki Réka, Kolovratnik Krisztián színészek és Pater Sparrow (Verebes Zoltán) látványtervező (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A rendező elmondta: a film előkészítése során találkozott az álnéven író, és kilétét továbbra is titokban tartó Kondor Vilmossal, és Szekér András forgatókönyvíróval együtt többször is konzultáltak vele. „Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy egy ilyen lelkes és szuper csapatban kaptam helyet. Fantasztikus a forgatókönyv” – mondta a Gordont alakító Kolovratnik Krisztián. A színész szerint Gordon „titokzatos pasi”, aki keveset beszél, és elrejti az érzelmeit. Tenki Réka, aki Gordon barátnőjét, Eckhardt Krisztinát játssza, úgy vélekedett, hogy a fotóriporter szabad és független nő. Izgalmas lesz a Gordonnal való kapcsolatát bemutatni – fogalmazott. „A korabeli Budapest leggazdagabb, legbefolyásosabb embere volt elképesztő kapcsolatokkal, egészen magas rangú politikusok és üzletemberek tartoztak a baráti körébe” – festette le az általa alakított vitéz Szőllősy Andrást Kulka János, hozzáfűzve, hogy az ő története is titkokkal terhelt.

Andrássy út a Bajcsy-Zsilinszky (Vilmos császár) út felől nézve FORTEPAN
Andrássy út a Bajcsy-Zsilinszky (Vilmos császár) út felől nézve (forrás: Fortepan)

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a forgatás február 8-án indul és 45 napig tart. Különböző budapesti helyszíneken, valamint a Mafilm Róna utcai filmstúdiójában készülnek majd a felvételek. Ragályi Elemér operatőr azt mondta, hogy igyekszik elkerülni a műfaj kliséit, és mindent elkövet, hogy a nagyon jó könyvből nagyon jó film készüljön. Hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerephez jut Pater Sparrow látványtervező munkája, mivel nem lesz egyszerű a harmincas évek fővárosát hűen a filmvászonra varázsolni.

Budapest, 2016. január 20. Gárdos Éva rendező (b2), valamint Kolovratnik Krisztián (b), Dobó Kata (j2) és Anger Zoltán (j) színészek a Budapest Noir című film sajtótájékoztatóján a Centrál Kávéházban 2016. január 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Gárdos Éva rendező, valamint Kolovratnik Krisztián, Dobó Kata és Anger Zsolt színészek a Budapest Noir sajtótájékoztatóján (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A Pioneer Pictures első magyar játékfilmes produkciójaként készül el a Budapest noir. Kemény Ildikó, a cég vezetője és a film producere elmondta: most érett be a helyzet és a finanszírozási háttér ahhoz, hogy készen álljon egy igazi magyar filmre. „Nem véletlen, hogy a Budapest noir az első, amire rábólintottam. Ismertem Kondor Vilmos könyveit, remélem, hogy később nekem is alkalmam lesz találkozni a szerzővel.” A producer kifejtette: bár a költségvetés szoros – nem hasonlítható korábbi külföldi produkcióinak pénzügyi hátteréhez –, élvezi ezt a kihívást, magával ragadta „Gárdos Éva lelkesedése és a filmen dolgozó csapat nagyszerű mentalitása”. A Budapest noir az év végére készül el, az alkotók szeretnék, ha előbb nemzetközi filmfesztiválokon mutatkozna be, és azt követően kerülne a mozikba.

MTI

• Publikálva: 2016.01.21. 10:27 • Címke: hír