Ó, az a borzasztó bürokrácia!

filmhiradok_online_lead

A bürokrácia, e manapság pejoratív kifejezés mindösszesen egyszer hangzik el a Filmhíradók Online ezidáig feldolgozott anyagaiban. Nem véletlen, hogy egy 1949 júniusi tudósításról van szó.

Forró nyár volt akkor is, a kommunista hatalomátvétel, az ország totális átszervezése zajlott éppen. Ennek egy nem éppen jelentéktelen, de nem is eget rengető intézkedéseként megszüntették Péterfy Sándor utcában a Magánalkalmazottak Biztosító Intézetét (MABI), a kiürített irodaházban pedig gyermekkórházat hoztak létre.

A gyermekgyógyászat pedig távol áll a bürokráciától, az is biztos, bár a betegkartonok vezetése, a kórház gazdasági irányítása is egyfajta bürokrácia. Ezek pedig olyan dolgok, amik nélkül még egy kórház sem tud működni, azt is mondhatnánk hát, hogy megszüntetve végül mégis csak megőrizték a bürokráciát a lelkes világot sarkaiból kifordítók ott a Péterfy utcában. Persze, bürokrácia alatt ezen esetben nem az adminisztrációt, vagy a vezetési, működtetési feladatokat értette a politika, hanem a régi világ hivatalainak, embereinek diszkreditálása, kipellengérezése volt a cél. Mert egy állami társadalombiztosító intézet azzal, hogy a munkaviszonyban töltött esztendőket, az ezekhez fűződő adatokat regisztrálta és nyilvántartotta, nem tudott elhúzni semmilyen eljárást, vagy éppen packázni szerencsétlen ügyfeleivel.



Magyarországon az 1928/40-es törvénnyel indult útjára az öregség-i és rokkantbiztosítás, és mindjárt két intézetet is elindítottak. Az OTI (Országos Társadalombiztosító Intézet) mondjuk úgy, hogy a felsőbb, kvalifikáltabb rétegek biztosítója, és volt a MABI, ahová a mezőgazdasági munkások, parasztok kivételével tartozott mindenki más. (Utóbbiakat 1938-ban emelik be majd csak a rendszerbe.) A két, párhuzamosan futó történetet tehát 1948-ban egybeolvasztották, OTI, majd pedig Országos Nyugdíjintézet néven futtatták tovább. A kiürült székházból pedig nagyon helyesen gyermekkórházat csináltak, csak nem kellett volna az erről szóló, amúgy profin összerakott tudósításban azt a bürokráciát olyan negatív éllel emlegetni. Ahogyan divatba jött ez napjainkban is.

PL 

• Publikálva: 2016.02.01. 10:33 • Címke: filmhíradók online