a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Világhírű fotók és a monarchia stílusa a Műcsarnokban

mucsarnoklead

Steve McCurry-fotókiállítás, Fotóművészeti Nemzeti Szalon, természetművészeti tárlat és a monarchia utolsó évtizedeinek művészetét áttekintő kiállítás is szerepel a Műcsarnok idei programjában.

A múzeum csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegő György művészeti igazgató a tavalyi évről szólva elmondta, hogy a 2014-es évhez képest megduplázódott a látogatószám: 2015-ben csaknem 80 ezren tekintették meg a Műcsarnok kiállításait, míg egy évvel korábban 46 ezer látogatót fogadott az intézmény. A legnagyobb közönséget a Képzőművészeti Nemzeti Szalon és a Schöffer-Vörösváry-Malgot-Csertői-tárlatok vonzották – tette hozzá Szegő György, megjegyezve, hogy várakozásai szerint 2016-ban a tavalyi látogatószámot is meg fogják haladni.

Február 24-én nyílik a vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismert fotográfus, Steve McCurry kiállítása a művész részvételével. McCurry a nyolcvanas években bejárta Ázsiát, és magas művészi színvonalon örökítette meg például Afganisztán szovjet megszállását: „nemcsak az emberi méltóság megjelenítője, hanem a filantrópia szószólója is” – méltatta a számtalan nemzetközi díjjal kitüntetett amerikai fotográfust Szegő György.

afgan lany
Steve McCurry világhírű fotója az afgán lányról (forrás: Wikimedia)

Néhány nappal később Közvetlenül a Műteremből címmel tíz kortárs magyar művész legfrissebb alkotásaiból nyílik tárlatsorozat, amely generációs és stiláris értelemben is rendkívül változatos megközelítést nyújt. Barakonyi Zsombor, Halász András, Jovián György, Lábass Endre, Nyári István, Orosz István, Pika Nagy Árpád, Rabóczky Judit és Georgios Tzortzoglou, valamint Ütő Gusztáv anyagait a Műcsarnok egy-egy kurátora rendezi minitárlatokba – mondta a művészeti igazgató. Szarka Klára fotótörténész vezetésével már folynak a Fotóművészeti Nemzeti Szalon előkészületei is. Az utóbbi tíz-tizenöt évben hatalmas technológiai átalakulás zajlott le a fotográfia területén, és a digitális váltás nem pusztán technikai változásnak bizonyult – hangsúlyozta Szegő György. Elmondása szerint a Nemzeti Szalon a klasszikus mestereket és a mai kor friss áramlatait egyaránt láttatni kívánja április 23-tól.

A Műcsarnok épülete az előtte lévő parkkal. A felvétel 1890 után készült." A kép forrását kérjük így adja meg: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.080 Klösz György/Fortepan
A Műcsarnok épülete az előtte lévő parkkal. A Klösz György felvétele 1890 után készült. (Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.080)

Nyáron nagyszabású természetművészeti kiállítást rendez a Műcsarnok: Kis Gesztusok címmel 35 magyar és nemzetközi, városi és vidéki környezetben alkotó művész, művészcsoport mutatkozik be, különböző anyagok, folyamatok és elgondolások segítségével tárva fel a természethez való kötődésünket Keserü Katalin művészettörténész rendezésében. Idén jubileumi évet ünnepel a Műcsarnok, 120 éve adták át ugyanis jelenlegi épületét.

Az évforduló tiszteletére nagyszabású kiállítás tekinti át az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évtizedeinek fő képzőművészeti stílustörekvéseit Sármány-Parsons Ilona válogatásában november 16-tól. A magyar festészet és szobrászat főművei mellé helyezve a lengyel, a cseh, az osztrák, majd a kibontakozó horvát és szlovén művészet alkotásait, kirajzolódnak a közös stílusáramlatok és az azonos intellektuális és művészi problémákra adott egyéni, de közös gyökerű válaszok. Olyan nevekkel találkozhatunk majd a tárlaton, mint Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Hans Makart, Jan Matejko, Lotz Károly, Jakub Schikaneder, Csók István, Maksymilian Gierymsky, Hans Tempe, Gustav Klimt, Vaszary János, Stanislaw Wyspianski, Ivana Kobilca, Jan Preisler, Mirko Racki.

MTI

• Publikálva: 2016.02.04. 13:55 • Címke: fortepan, hír, műcsarnok, kiállítás