​Férfiruhás hölgyek a műjégen

filmhiradok_online_lead

A farsangi vigalom nem kerülte el a városligeti jégpályát sem, ahol már 1870-ben megjelentek az első korcsolyázók. A Magyar Film Iroda két tudósítást is készített a korcsolyás farsangról. 1928 februárjában még teljesen a civileké volt a pálya, nem egészen 10 évvel később azonban már megjelentek a profik is a jégen.

A városligeti jégpálya „atyja” ugyanaz a kiváló férfiú volt, aki 1887. május 10-én létrehozta a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet. A német felmenőkkel rendelkező Kresz Géza jeles orvos és szakíró volt (az egészséges tejellátás és a tüdőbajjal, a kolerával szembeni védekezés mellett több könyvet is írt az elsősegélynyújtásról), de közéleti tevékenysége sem hétköznapi, hiszen ő volt az, aki 1869. november 12-én (más források szerint december másodikán) a Petőfi kávéházban társaival együtt létrehozta a Pesti Korcsolyázó Egyletet. Amely egyesület aztán hosszas városházi kilincselés után 1870. január 29-én Rudolf koronaherceg és trónörökös jelenlétében és közreműködésével megnyitotta a városligeti jégpályát. Amin kezdetben mindenki ingyen korcsolyázhatott (most 2000 forintba kerül a felnőttjegy), de nem kell ekkor még tömegekben gondolkodnunk, hiszen pontosan eme intézménynek köszönhető, hogy a korcsolyázás divatba jött a fővárosban.



A korcsolyázókat 1874-ig két faház várta öltözőként és melegedőként, majd ezek sajnálatos (vagy éppen szerencsés) leégése után Lechner Ödön kapott megbízást a fővárostól az új épület megtervezésére. Lechner építménye már 1895-re szűknek bizonyult, ezért Francsek Imrét bízták meg az átépítéssel, akinek a mai, neobarokk épületkomplexumot köszönhetjük. Ennek földszintjén volt akkor is a „korcsolyakötő” melegedő, az emeleten pedig a kísérők, a nézőközönség és a zenekar foglaltak helyet. Az 1928-as, már a jellegzetes irredenta főcímmel induló rövidke tudósítás kamerája is ide van leállítva, innen veszi a jégen bolondozó, az amatőr szintnél azért valamivel jobb korcsolyázókat. A kisfilm utolsó két másodpercében el is esik egy páros hölgy tagja, de még egy villanásra látszik, hogy az urak lovagiasan azonnal a segítségére sietnek.

Az 1937 januári Magyar Világhíradó már egy sokkal jobban megszervezett eseményről tudósított, ahol „magyar ruhába” öltözött profi korcsolyázók táncoltak többek között csárdást a jégen. 00:33-nál azért megfigyelhetjük, hogy a tánckarban többen voltak a hölgyek, így közülük egyeseknek férfiruhába kellett öltözni, hogy meglegyenek a párok. Nagyon ötletesek a fűzős korcsolyákra húzott csizmaimitációk is, 00:41-től pedig palotáshoz öltözött kisasszonyok egészen profi produkciójában gyönyörködhetünk.

(Persze, nem csak Budapesten, a műjégen volt farsang, a MaNDA adatbázisában kattinthatunk mások mellett egy hódmezővásárhelyi farsangi emlékre is.)

PL

• Publikálva: 2016.02.08. 10:09 • Címke: filmhíradók online