a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Alakuló városok filmen

építészeti filmnapok lead

A március 3. és 6. között zajló Budapesti Építészeti Filmnapok idei alkotásai az átalakuló városi tereket és a beruházások következményeit vizsgálják behatóbban, így szó lesz többek közt a holland Rijksmuseum újjáépítésének folyamatáról vagy a berlini Alexanderplatz átalakításáról is.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében 8. alkalommal rendezik meg Európa egyik legnagyobb építészeti filmes eseményét, amelyen a felhívásra érkezett több száz film közül a legjobbakat láthatja a közönség a Toldi moziban. A fesztivál küldetése a kezdetektől fogva az, hogy olyan világszerte lejátszódó történeteket, folyamatokat mutasson be, amelyek Budapesten is tapasztalhatók vagy elképzelhetők lennének. Az elmúlt években a magyar főváros számos köztere, szimbolikus pontja, közlekedési csomópontja nagy mértékben alakult át, így idén a fesztivál filmjei az ehhez hasonló változásokat mutatják be egy külső perspektívából. A kortárs építészet, a design és az urbanisztika témaköréből válogatott filmek új nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket adnak az átalakulások nyomon követéséhez.

the chinese mayor kék epiteszeti filmnapok
A kínai polgármester
(forrás: filmnapok.kek.org)

A filmekben szó lesz többek közt a kulturális beruházások hosszú távú városi hatásairól, így a holland Rijksmuseum újjáépítésének folyamatáról vagy a berlini Alexanderplatz átalakításáról. Kiderül, hogyan építkeznek londoni milliomosok a föld alatt, hogyan bérelnek fel kínai ingatlanfejlesztők külföldieket, hogy hírességként szellemvárosokat népszerűsítsenek, illetve hogyan szivárog be a globális pénzügyi válság Athén lakóinak mindennapi életébe. A fesztiválon bemutatják a Sanaa japán építésziroda több épületét, de megismerheti a közönség a szintén világhírű francia Freaks architects fiatal csapatát is. Az idei válogatás filmjei közül többet 10 éven át forgattak, hogy lehetőséget adjanak a változások pontos dokumentálásához.

az uj rijksmuseum kek epiteszeti filmnapok
Az új Rijksmuseum (forrás: filmnapok.kek.org)

Az előző évekhez hasonlóan a vetítések egy részét a rendezők jelenlétében vetítik, a programot beszélgetések, bulik, városi séták, kiállítások kísérik, hagyományosan Finta Sándor DJ programja indítja el a fesztivált. Részletes program itt olvasható.

MTI

• Publikálva: 2016.02.09. 15:46 • Címke: építészet