a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A leghumánusabb virtuóz

​Yehudi Menuhin 100

menuhin_leadSzáz éve, 1916. április 22-én született Yehudi Menuhin, minden idők egyik legnagyobb hegedűművésze, a centenáriumról világszerte megemlékeznek.

Orosz zsidó bevándorlók gyermekeként New Yorkban jött a napvilágra. Négyévesen kezdett hegedülni, családja vasszigorral egyengette útját, a gyakorlások mellett azt is előírták, hogy mit olvashat, kikkel barátkozhat. Kora ifjúságától napi nyolc órát gyakorolt, nem csoda, hogy a hangversenyeket szórakozásnak nevezte. Hétéves korában már a San Franciscó-i Filharmonikusokkal lépett fel, s alig múlt tízéves, amikor koncertje előtt rendőrkordonnal kellett visszatartani a rajongókat. Két évvel később Stradivarit kapott ajándékba, első lemezeit ezzel vette fel. 1935-ben világkörüli turnéján 63 városban 110 koncerten lépett fel, játékát hallva Albert Einstein így kiáltott fel: „Most már tudom, hogy van isten a mennyben!”

1924-ben

Húszévesen visszavonult, hogy technikáját fejlessze, megtanulja mindazt, amit – állítása szerint – addig ösztönösen játszott. A második világháború alatt félezer jótékonysági koncertet adott, játszott a bergen-belseni koncentrációs tábor túlélőinek is. 1947-ben a háború után első zsidó zenészként lépett fel Németországban, a zenekart a náci kollaboráns vádjába keveredett Wilhelm Furtwängler vezényelte. Az ötvenes évek végétől vezényelt is, 1959-ben a Londontól délre fekvő Stoke d'Abernonban telepedett le, ahol az általa felépített zeneiskolában a világ minden részéből származó tehetséges gyermekeket tanított. 1957-ben a svájci Gstaadban, két évvel később az angliai Bath fürdővárosban alapított fesztivált, s művészeti vezetője volt a windsori fesztiválnak is.

Feleségével és kisfiával 1943-ban

Azt vallotta, hogy a zene univerzális nyelv, maga a hit és a szeretet, amelynek segítségével az emberek jobban megérthetik egymást. Egész életében a muzsikát népszerűsítette, 1975-ben az ő kezdeményezésére nyilvánították a zene ünnepévé október elsejét. Zenei korlátokat nem ismert, fellépett Ravi Shankar szitárművésszel, Stéphane Grappelli dzsesszhegedűssel és a Beatles együttessel is. 1972-ben a Halászbástya Étteremben Boross Lajossal Brahms V. magyar táncát játszották közösen. Ő maga Bach d-moll szólópartitájának utolsó tételét nevezte a valaha létrehozott legtökéletesebb zenei építménynek.

1955-ben felvétel közben

1979-ben nemzetközi vonósnégyes versenyt alapított, amelyet a londoni Wigmore Hallban háromévente tartanak meg. Másfél évtizeddel később Brüsszelben útjára indította a MUS-E (Musique – Europe) multikulturális mintaprogramot, amelynek célja az elfogadásra, kreativitásra nevelés a művészetek által. Az ember zenéje címmel könyve és tévésorozata született. Növendéke volt a ma már szintén világhírű Nigel Kennedy brit és Vadim Repin orosz hegedűvirtuóz. 1991-ben Brüsszelben nevét viselő alapítványt hozott létre, amely a kulturális sokszínűséget kívánja elősegíteni.
   


Magyarországon 1930-ban lépett fel először, és a második háború után első külföldi művészként adott koncertet hazánkban. Bartók Bélát a század legnagyobb zeneszerzőjének tartotta, kiváló előadója és terjesztője volt műveinek. Ő volt az első nem magyar hegedűs, aki Bartók-műveket adott elő, és 1944-ben New Yorkban ő mutatta be a Szonáta szólóhegedűre című darabot, amelyet a komponista neki írt. Kodály Zoltántól is kért hegedűversenyt, de a teljes műnek csak töredéke készült el. Több magyar karmesterrel dolgozott együtt, Doráti Antallal negyven alkalommal játszották Bartók 2. Hegedűversenyét, a művet többször lemezre is rögzítették.
   


1969-ben az UNESCO nemzetközi zenei tanácsa, 1972-ben a londoni Trinity College of Music elnöke lett. Művészetét számos magas kitüntetéssel ismerték el, 1960-ban Nehru békedíjat, 1972-ben a Német Könyvkereskedelem Békedíját, 1980-ban a George Washington-díjat, 1986-ban a Kennedy Center díját, 1991-ben művészeti Wolf-díjat vehetett át, a következő évben az UNESCO tiszteletbeli jószolgálati nagykövetévé nevezték ki. 1985-ben brit állampolgár lett, 1993-ban II. Erzsébet uralkodó bárói címet adományozott neki, ezért kijárt neki a Lord megszólítás. Megkapta a francia Becsületrendet és a spanyol Asztúria hercege díjat, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. Világszerte több mint harminc egyetem fogadta díszdoktorává.

Párizsban

Menuhin 1999 tavaszán a Varsói Filharmonikusokat dirigálta Berlinben, amikor szívrohamot kapott, és március 12-én meghalt. Stoke d'Abernonban, nemzetközi iskolája területén, az általa ültetett fa alatt temették el. Néhány éve magyarul is megjelent Befejezetlen utazás – Életem emlékei című memoárkötete. A hegedűművész nevét viselő nemzetközi versenyt kétévente rendezik meg, a brüsszeli Európai Parlament épületében koncertterem, a budapesti Gellért Szállodában lakosztály viseli nevét.

MTI

• Publikálva: 2016.04.22. 09:29 • Címke: évforduló