a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Meghalt Prince, a világhírű amerikai énekes

prince lead

Meghalt Prince. A hétszeres Grammy-díjas amerikai énekest 57 éves korában érte a halál – erősítette meg a hírt a világhírű előadó sajtósa. Tájékoztatása szerint az énekes holttestét Minneapolis egyik külvárosában lévő otthonában találták meg csütörtökön.

Halálának okáról nem közöltek részleteket, a híresség azonban néhány napja kórházi kezelésre szorult influenzája súlyosbodása miatt. Prince Rogers Nelson néven született Minneapolisban afroamerikai zenészek, egy dzsesszzongorista és egy dzsesszénekesnő gyermekeként 1958. június 7-én. Amikor hétéves korában szülei elváltak, felváltva élt hol anyjánál, hol apjánál, s zongorán a tévében hallott dallamokat kezdte utánozni. Tinédzserként elköltözött otthonról, majd első együttesében megtanult gitáron, basszusgitáron és dobon is játszani. James Brown és Jimi Hendrix volt a példaképe, de magával ragadta a funky is. Tizennyolc évesen már demofelvételeket rögzített, a következő esztendőben pedig a tehetségére felfigyelő Warner Records hatszámjegyű összeget kínált fel neki egy háromlemezes szerződésért, ráadásul ő lett a kiadó történetének legfiatalabb producere.

 

Prince 1978-ban adta ki első albumát For Youcímmel, amelyen már világosan megmutatkoztak hatalmas ambíciói, ugyanis mind a 27 hangszert egymaga játszotta fel a stúdióban. Bár az anyag zeneileg rendkívül széles skálán mozgott a rocktól az akusztikus megszólaláson át az R&B-ig, a szövegeket szinte kizárólag a nemiség sugalmazta. Első önálló koncertje 1979 januárjában volt, a korai fellépéseken általában szűk nadrágot vagy csak zebramintás alsóneműt és magas sarkú csizmát hordott, mint ahogy kísérete is bizarr ruhákban és szexi fehérneműben jelent meg a színpadon. Két évvel és két albummal később a Rolling Stones-turnén melegítette be a közönséget, majd hárommillió példányt adott el 1999 című duplaalbumából.

A Purple Rain-turnén

Little Red Corvette című slágere – a Michael Jackson-féle Billie Jeannel együtt  a Music Television (MTV) egyik első klipje volt fekete előadótól, amely bekerült a leggyakrabban sugárzott dalok közé. Akkoriban jelentette meg a sztárságát bebetonozó Purple Rain albumot és szerepelt az azonos című  félig önéletrajzi  filmben, amely két Grammy- és egy Oscar-díjat hozott neki, utóbbit a kísérőzenéért kapta. A 13 millió példányban eladott lemez 24 hétig vezette a slágerlistát, a film pedig csak az Egyesült Államokban 80 millió dolláros hasznot termelt: Amerika az apró zseni előtt hevert. Az alig 157 centis művész excentrikus személyisége, szexuális túlfűtöttsége, cenzúrázott dalai és kiszámíthatatlan viselkedése révén hamar az öntörvényű sztárok közé emelkedett, ám még legnagyobb bírálói sem vonták kétségbe mély elhivatottságát a zene iránt, mint ahogy hihetetlen tehetségét és muzikális tudását sem. Prince hírnevét az sem csorbította, hogy a Darling Nikki című dal hallatán a későbbi alelnök, Al Gore felesége létrehozta azt a civil szervezetet, amely azóta is az albumborítókra helyezteti a „szókimondó szövegek” matricát. Az 1986-os Kiss című örökzöld és a Bangles együttes számára írt Manic Monday is átütő sikert aratott, nem is beszélve a mérföldkőnek tekintett Sign O' the Times című lemezről 1987-ben. Az ezt követő években Prince sorra szállította a megbízható színvonalú lemezeket, ám félmillió kinyomott példány után (egy megvilágosodásra hivatkozva) letiltatta a Black Albumot, amely végül csak hét évvel később jelent meg.

2007-ben a Super Bowl szünetében

Dolgozott Madonna híres Like A Prayer lemezén, zenét írt a Tim Burton-féle Batman-filmhez, Sinéad O'Connor pedig 1990-ben világslágert csinált Nothing Compares 2 U című dalából. 1994-ben összeveszett a Warnerrel, mivel a kiadó az eladási statisztikákra hivatkozva lelassította volna munkatempóját, ráadásul Prince a férfi és női jelkép összevont alakjára (Symbol vagy Love Symbol) változtatta meg a nevét. Gyakran azonban csak úgy emlegették mint „a művészt, akit korábban Prince-nek hívtak”. A kötelékekből szabadulva 1996-ban Emancipation címen triplaalbumot adott ki 180 percnyi hanganyaggal, majd a Warnerral történt végleges szakítása jeléül 2000-ben visszaváltozott Prince-re. A korábbi sikereket már nem tudta megismételni, de az elmúlt években is rendszeresen ellátta albumokkal rajongóit, emellett turnézott is. A 2007-es amerikaifutball-döntő szünetében adott koncertjével nemcsak a szaksajtót, hanem 140 millió tévénézőt is lenyűgözött. Ugyanabban az évben egymás után huszonegy koncertet adott a londoni O2 Arenában, összesen 22 millió dolláros gázsiért.

Prince amerikai zenész, énekes ad koncertet a nagyszínpadon a Sziget fesztivál nulladik napján, a budapesti Hajógyári-szigeten. MTI Fotó: Mohai Balázs
2011-ben a Sziget fesztivál nulladik napján, a budapesti Hajógyári-szigeten (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Madonnától Kim Basingerig számos hírességgel járt, kétszer nősült, de egyetlen gyermekét egyhetesen elvitte a Pfeiffer-szindróma 1996-ban. Különcségei közé volt sorolható, hogy nem ünnepelte születésnapját, irtózott a mobiltelefontól, interjúin nem lehetett diktafont használni, és mivel lefutott dolognak tartotta az internetet, honlapot sem akart. Élesen bírálta a fájlcserélő oldalakat, amelyek elterjedése miatt 2011-ben bejelentette: bár legalább 300 kiadatlan dala van, nem jelentet meg több albumot. Elhatározását még az év végén megváltoztatta, utolsó albumát 2015-ben az internetről is le lehetett tölteni. 2011. augusztus 8-án először lépett fel Magyarországon, a Sziget fesztivál nulladik napján adott ízelítőt szerteágazó és behatárolhatatlan zenei stílusából.

MTI

• Publikálva: 2016.04.22. 01:47 • Címke: hír