a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Csernobil Maraton az OSA Archívumban

osalead

A Blinken OSA Archívumban egyedülálló program keretében emlékezhetünk a Csernobil-katasztrófára.

A csernobili atomerőmű katasztrófa harmincadik évfordulója alkalmából a Blinken OSA Archívum reggeltől késő estig tartó kétnapos programsorozatot rendez. Esténként film- és könyvbemutatókkal, irodalmi felolvasásokkal emlékeznek a harminc évvel ezelőtti eseményekre.

Részletes program:

Április 25. és 26. 9.00 – 16.00 
CSERNOBIL_30: kreatív workshop
Múzeumpedagógiai foglalkozás középiskolásoknak az OSA-ban. A foglalkozásokat vezeti: Hemrik László (múzeumpedagógus), Salgó Viktória (múzeumpedagógus) és Szira Henrietta (képzőművész).

Csernobil-dokumentumok, válogatás a Blinken OSA Archívum gyűjteményéből
KUTATÓTEREM, (1. emelet)  A kutatóteremben felállított monitorokon az archívum csernobili katasztrófához kapcsolódó anyagaiból mutatunk be válogatást. Részleteket lehet majd látni Szvetlana Alekszejevics nálunk őrzött Csernobil-interjúiból, bemutatunk egy összeállítást a katasztrófáról tudósító korabeli szovjet, kelet-európai és amerikai hírműsorokból és újsághírekből, valamint az OSA gyűjteményében található, a témához kapcsolódó filmeket is meg lehet majd itt tekinteni.

csernobil

Április 25. 17.30 – 21.00 
17.30 Csernobil nagyanyói, 2015 (rendezte: Holly Morris, Anne Bigart, UK, 72’ angol és ukrán nyelven)

19.00 “világvége” – Dragomán György felovasása, részlet A fehér király című. regényből
(Magyar nyelven, a fejezet angol fordítása – The White King, fordította Paul Olchváry – a kivetítőn lesz olvasható.) „Már az első szavak, a nyitómondat felütése is nosztalgikus és ismerős gyerekkor-novellát ígér… De még a felénél sem tartunk a novella nyítómondatának, máris észrevesszük: a gyermeki emlékezés otthonos és kedves hangja, a nosztalgikus révedés valójában csalóka látszat, gondosan kivitelezett írói furfang… Az olvasó hökkenten ébred rá, hogy az ismerős és nosztalgikus hang valójában szörnyűségekre réved vissza, a gyermeki szavak mélyén az iszonyat némasága honol. S ugyanígy hökkenten ébredünk rá a legnagyobb szörnyűségre és iszonyatra: Csernobil másnapján vagyunk…” (Takács Ferenc: Az Emberi Állapot – A fehér király Világvége Novella-fejezetéről)

19.30 Az orosz harkály, 2015 (rendezte: Chad Garcia, UK 82’ l angol és ukrán nyelven, angol felirattal)

Április 26. 17.30 – 22.00 

17.30 Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima (könyvbemutató)
Csernobil nemcsak katasztrófa volt, hanem figyelmeztetés is, és Alekszijevics szerint minden nemzedéknek olvasnia kell a jövőnek hagyott jelekből. A Nobel-díjas fehérorosz írónő két évtizedet szánt a téma feldolgozására. Beszélt olyan emberekkel, akiket rögtön a katasztrófa után a helyszínre rendeltek, és a legveszélyesebb munkákat végeztették velük. Beszélt az özvegyekkel, akiknek csak a kitüntetések és az oklevelek maradtak, megismerjük az áldozatokat, a felelősöket és a szovjet virtusba belerokkant vakmerő önkénteseket. A Csernobili ima című könyvről, Csernobilról és atomenergiáról szóló beszélgetésben részt vesz Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője, Perger András, a Greenpeace energiakampányának vezetője és M. Nagy Miklós, a kötet szerkesztője. A beszélgetést vezeti: M. Nagy Miklós.

18.30 Elszigetelés, 2015, rendező Peter Galison és Robb Moss, 80’, angol nyelven
20.30 Atom mindörökké, 2010 (rendezte Michael Madsen, Dánia, 75’ angol, svéd és finn nyelven, angol felirattal)

A programok ingyenesen látogathatók.
Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Helyszín: OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János utca 32.

• Publikálva: 2016.04.24. 19:40 • Címke: program